top of page
Search

10 000 - Master! Master!

Writer's picture: Esa KatajainenEsa Katajainen

"Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results."

- Albert Einstein


Keskiviikkona 15.12.2021 se sitten tapahtui. Saavutin valaistumisen korkeimman tason kun 10 000:s moukarinheittoni irtosi kohti kiertorataa. Matkani kesti noin 7½ vuotta.


I am the Master.

 

10 000 toistoa asian oppimisessa ja hallitsemisessa on väittämä, josta olen kuullut jo aiemminkin. Päätinkin hieman selvittää mistä onkaan kyse omaan pseudotieteelliseen tyyliini.


Internjetin ihmeellisestä maailmasta löytää monia totuuksia. Mm. Tuomas Tuimalan kirjoitus ( https://www.tuomastuimala.fi/post/toiston-merkitys-uuden-oppimisessa ) toistaa näkemystä että toistoilla saadaan aikaan aivojen hermoverkkoihin valmiit toimintomallit. Tätä voisi ajatella myös lihasten näkökulmasta ja varsinkin ah niin ihanan sanahirviön proprioception ( https://en.wikipedia.org/wiki/Proprioception ) eli suomeksi asentoaisti ( https://papunet.net/tietoa/asento-liike-ja-tasapainoastit-vuorovaikutuksessa ) - käsitteisiin liittyen varmastikin. Heittämisessä asennon sekä raajojen tiedostaminen ja liikkeen automatisointi ns. "menee kuin juna raiteilla" ajatuksella on äärimmäisen suuressa roolissa, ehkäpä se kaikkein tärkein tulokselle. Samalla kyseinen kirjoitus nostaa esiin sen väittämän, että 10 000 huonoa toistoa ei taida auttaa lopputulokseen välttämättä niinkään hyvin kun laadukas tekeminen.


Toistomäärä osaamisen mittarina nousee esille kyseisessä ihmelähteiden kaatopaikassa myös muilla tavoin, jossa se otetaan de facto - standardina hyvyyden mittarina ( http://www.ironcrane.com/html/tenthou.html ) tai jopa puhtaana faktana osaamisestasi ( https://eveliinarusi.fi/100-000-toistoa-tarvitaan-mestariksi-tulemiseen-nain-muutat-hyvan-tavan-rutiiniksi/ ). Uskoo ken tahtoo.


10 000 heiton jälkeen se sitten näyttää tältä. Välineenä ketjumoukari 10.25kg (kerron lisää myöhemmässä blogikirjoituksissani mikä ihme on ketjumoukari omassa käsitteistössäni), 4 pyörähdyksen heitoista pari kuvattuna tänään (Espoon) Kannun heittotilassa. Täydellistä? Mestarillista? Judge yourself.


 

Mutta siitäkin huolimatta aihetta oli juhlintaan. Eteenpäin on menty. Juhlakakku maistui ja ennätyskenkä sai ylistystä - vähään aikaan en näillä olekaan heittänyt mutta tuntui pitkästä aikaa niillä (yllättävänkin!) hyvältä. Pidemmätkin heittosarjat 4p/5p pyörivät hyvin. Tämä on erinomainen enne. Ketjumoukari 10.25kg tuntui myös paaaaljon kevyemmältä kuin vuosi sitten aloitettu suht verrannollinen lyhyt 10kg väline. Ei siis pelkästään sokeri vaan myös sujuneen treenin endorfiini sai tänään hymyn huulilleni.




 

Itse asiassa, jos tutkit tarkemmin tuota 10 000 toiston "sääntöön" viittaavia tiedonlähteitä, raamattu Googlen viimeisimmät referenssit viittaavat vuonna 2008 kirjoitettuun kirjaan "Outliers: The Story of Success" (by Malcolm Gladwell). Lisää faktaa Wikipediasta, tottakai: https://en.wikipedia.org/wiki/Outliers_(book) . Löytö sekin, mutta hämmentävä. Onko tämä muka näin uusi "sääntö". Epäilyttävää sinänsä koska 10 000 toistoa on kyllä varmastikin ollut aiemminkin esillä kuin 2008... paremmin tietävät saavat sivistää, sil vu plee.


Tarkkasilmäisimmät ovat ilmeisesti - jos kävivät läpi viitattuja lähteitä - ovat varmaan jo huomanneet että herra Gladwell puhuukin 10 000 TUNNIN säännöstä. No nyt puhutaan jo enemmän asiaa. Itselläni 10 000 heiton tekeminen tapahtui siis 583:ssa harjoituksessa jossa vietin yhteensä aikaa 669 tuntia. Eli matkaa siihen rajapyykkiin vielä taitaa olla hetkinen jäljellä. Kakun maku ei silti häviä suusta eikä oma fiilis "horjahda". Lippis vaan korkealle ja uudelle levelille!


Kuten kaikki muutkin väittämät, on se sitten koronan vaarallisuus tai rokotteiden toimivuus, alistetaan ne tiedeyhteisön (ja muunkin yhteisön) haastettavaksi. Tässä muutama löytöni jossa voit viettää seuraavankin tovin, kun et blogiani selaa, jotka analysoivat 10 000 tunnin sääntöä:

 

Seuraavat 10 000 toistoa taitaakin tulla pikkaisen nopeammin mittariin. Luulisin että jatkovuosina heittomäärät pyörivät 2 000 - 3 000 välillä joten voisi kuvitella että 2025 eli 4 vuoden päästä on aika kuvata se tuleva heitto #20 000...

(ylläolevassa 2021 heittomäärät = 01.01. - 15.12.21)


Mitäköhän silloin moukarinheitossa osaan? Juurihan opin:

  • Pysymään pystyssä pidemmissä pyörimiskoordinaatioissa: 2019 lopussa auttavasti 4p noin 4000-5000 heiton jälkeen, 2020 5p/6p/7p pysyi jotenkin kasassa noin 6000-7000 heiton jälkeen ja 2021 jopa 8p on onnistunut ja enemmänkin varmaan).

  • Pari viime kuukautta on lajivoiman tarttuminen näkynyt ja 10kg väline pysyy "mestarin" hallussa jopa järkevästi kiihtyenkin.

  • 2016 heitin ekan kerran kolmella pyörähdyksellä niin että sitä pystyi kutsumaan heittämiseksi.


Eli vaikka et olekaan mestari, niin anna palaa. Harrastus on palkinnut minut ilon tunteilla ja jatkuvalla (KYLLÄ!) oppimisella joka vuosi!


Ota rennosti vaan ja muista silti että toistot ja erityisesti yksipuolisuus ei kannata. Pidä treenaaminen monipuolisena ja vaihda välillä näkökulmaa. Chill ja pidä hauskaa!


 

Epilogi: Mitä? Hä? Uusi kymmenluku alkaa uusin kujein.


"Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop questioning."

- Albert Einstein


 

PS. Enää noin viikon verran odottelua. Suomessa tana ja kele joudutaan odottelemaan ensi-iltaa kun on joku uskonnollinen juhla tässä sotkemassa tai jotain :-) Mutta tulee se silti joulun pyhiksi teattereihin!


...let us resurrect ourselves for the future to come! Next 10k, here I come!



22 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page