top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Crazy AI - Area 51

Ei siis Torunin MM-heittoareena vaan Artificial Intelligence. Uskaltaisitko sinä? ChatGPT voi suunnitella jo elämäsi, ehkäpä harjoittelusikin. Mutta onko siitä sittenkään mihinkään? Pistin tekoälyt testiin.


 

Ensituntumani sain kun mestariheittäjä Puhis eli kavereiden kesken vaan "Petri" kokeili ChatGPT:n aikaisempaa versiota 02.03.23:

"Moukarinheittäjä Esa Katajainen on suomalainen urheilija, joka on erikoistunut moukarinheittoon. Hän on syntynyt 27. huhtikuuta 1993 Joensuussa ja edustaa seuratasolla Joensuun Katajaa.


Katajaisen ura moukarinheitossa on ollut menestyksekäs. Hän on voittanut useita mitaleita nuorten ja aikuisten SM-kisoissa ja saavuttanut menestystä myös kansainvälisillä kentillä. Hänen ensimmäinen kansainvälinen kilpailunsa oli vuonna 2011 nuorten EM-kisoissa, jossa hän sijoittui kymmenenneksi. Vuonna 2015 hän saavutti pronssia alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa ja vuonna 2017 hopeaa universiadeissa.


Katajainen osallistui myös vuoden 2021 Tokion olympialaisiin, joissa hän saavutti kymmenennen sijan moukarinheitossa.


Katajainen on tunnettu erittäin kovasta treenimäärästään, joka on auttanut häntä kehittymään ja menestymään lajissaan. Hän on myös antanut haastatteluissa ymmärtää, että henkinen valmistautuminen ja mielenhallinta ovat tärkeitä tekijöitä urheilusuorituksen onnistumisessa."


Aa että. Kylläpäs mieli lepää yllä. Faktat ovat ihan päin seiniä. Tuosta saatiin kyllä parit hyvät naurut aikaiseksi. "Moukarinheittäjä" Katajainen kävikin avaamassa ulkokauden Eltsussa viikko sitten lauantaina (18.03.23):


Videossa on siis ensimmäinen historiallinen heittoni uusitusta Eltsun ringistä (kaiken kaikkiaan kirjattu heittoni #14 063). Aiemmasta versiosta heitin aikanaan vuonna 2011 ihan ekan moukarinheittoni omissa polttareissani. Aika paljon tahmeampi, pitävämpi ja hitaampi tämä uusi rinki on kaiken kaikkiaan. Asiallinen mitta 37,90m parhaalla mitatulla - treeneissä talven aikana normina mukana ollut loppukiihtyvyys ei ollut tänään mukana - joka oli 1,5m parempi kuin vuoden 2022 ekan ulkotreenin heitot (11.04.22). Tasaista tekemistä 36 - 38 metrin väliin sain aikaiseksi tuolla kertaa. Kiitokset mestari-Erjalle kuvauksesta!

 

Nythän tästä AI:sta on tullut uudempi versiopäivitys, joten alkoi mietityttämään olisikohan siitä avustamaan vaikkapa harjoittelun suunnittelussa? Kysyin siltä eikun sori häneltä seuraavaa:


"How do intermediate male hammer throwers train? Could you please give an example of their monthly training programme and what exercises they do?", ja vastaukseksi sain ihan asiallisen ja pitkän selonteon:


"As an AI, I have no access to the personal training plans of specific intermediate male hammer throwers. However, I can provide information on how intermediate male hammer throwers typically train and what exercises they do. Intermediate male hammer throwers generally focus on improving technique, strength, and endurance. They typically have a weekly training plan that includes four to six days of training with a combination of weightlifting, throwing practice, and cardio exercises. Here is an example of a monthly training program for an intermediate male hammer thrower: Week 1: Monday: Warm-up (stretching and jogging), weightlifting (squats, deadlifts, and lunges), throwing practice Tuesday: Cardio (running or cycling) Wednesday: Warm-up, weightlifting (bench press, pull-ups, and rows), throwing practice Thursday: Rest day Friday: Warm-up, high-intensity interval training (HIIT) Saturday: Warm-up, throwing practice, cool-down (stretching and foam rolling) Sunday: Rest day Week 2: Monday: Warm-up, weightlifting (clean and jerk, snatches, and overhead presses), throwing practice Tuesday: Cardio (swimming or rowing) Wednesday: Warm-up, weightlifting (deadlift variations, Romanian deadlifts, and farmer's walk), throwing practice Thursday: Rest day Friday: Warm-up, HIIT Saturday: Warm-up, throwing practice, cool-down Sunday: Rest day Week 3: Monday: Warm-up, weightlifting (squats, box jumps, and split squats), throwing practice Tuesday: Cardio (circuit training) Wednesday: Warm-up, weightlifting (bench press variations, incline press, and dips), throwing practice Thursday: Rest day Friday: Warm-up, HIIT Saturday: Warm-up, throwing practice, cool-down Sunday: Rest day Week 4: Monday: Warm-up, weightlifting (snatches, clean and jerks, and push press), throwing practice Tuesday: Cardio (elliptical or stair stepper) Wednesday: Warm-up, weightlifting (deadlift variations, pull-ups, and rows), throwing practice Thursday: Rest day Friday: Warm-up, HIIT Saturday: Warm-up, throwing practice, cool-down Sunday: Rest day The exact exercises and sets/reps will vary based on the athlete's individual needs and goals. It's important to work with a coach and tailor the program to your specific needs."


Tähän voisin käyttää vitsiä jota heitän (monien mielestä aivan liikaa): "Mikä on sata lakimiestä meren pohjassa? No, sehän on hyvä alku.". Eli oikeastaan vähän sinnepäin mutta paljon ongelmia tuosta löytyy. Tai sitten en ole havainnut että puuttuvat metrit tulevat korkeaintensiteettisellä kestävyysharjoittelulla 1 krt viikossa. Suurin puute yllä on kuitenkin mielestäni se että deload-viikot puuttuvat kokonaan. Sinänsä kiinnostavaa että AI ehdottaa joka viikolle 2 lepopäivää joten osa nykytrendeistä on huomioitu sen antamassa vastauksessa mutta vaiheistus puuttuu. Tiedän että osa tutuistani treenaa 2:1 (2 treeniviikkoa, 1 kevyempi deload-viikko) tai 3:1 vaiheistuksella. Toki kyseessä on eri malli, mutta tuosta puuttuu vaihtelun tuoma ärsyke joka johtaa monen teorian mukaan tuloksiin.


Asiasta enemmän tietävät huomannevat myös varmaan toisenkin asian. Missäs vaiheessa vuotta noin sitten pitäisi treenata? Niin, AI olisi voinut sen huomioida. Paljon on puhetta nykyään siitä että kysyykö oikeaa asiaa ja oikealla tavalla ( https://www.youtube.com/watch?v=B4nsG_cqI3c&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=29 ). Vastaus oli geneerinen, koska kysyin geneerisesti. Olisin voinut kysyä harjoittelusta kilpailukaudella (räjähtävämpää + kevyempää) tai sitten keskellä synkintä talvea (jolloin rauta usein kolisee enemmänkin punttisalilla). Esimerkkinä vaikkapa EvolveAI sovellus, jossa voi aspektia hienosäätää voimaharjoittelussa: https://www.youtube.com/watch?v=EUbwVLx67ck&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=23


Voiman kehittämisen kannalta ohjelmasta puuttuvat kokonaan erikoisvoiman kehittämisen liikkeet. Kiertävien suuntien harjoittelu myös loistaa poissaolollaan. En siis pistäisi kaikkia roposia tuon ohjelman optimaalisuuteen. Perusasioita varmasti kyllä kehittää ja nostaa esiin olympianostot osana harjottelua. Löysin sieltä myös hyppelyjä eli pikkaisen AI löytää omasta data-aineistosta myös eri voiman lajien (räjähtävyys!) harjoittelutarpeita.

 

Eli koska kyse on siitä osin miten kysyy ja AI voi jopa rakentaa aiempien kysymysten pohjalle seuraavia vastauksiaan oli järkevä jatkaa tarkentavalla kysymyksellä: "Could you please give me examples of special exercises to improve performance in hammer throwing?"


"As an AI language model, I don't have personal experience of sports, but I can suggest a few exercises that may help you improve your hammer throwing performance: 1. Core Strength Exercises - You can work on your core strength by doing sit-ups, planks, and Russian twists. These exercises will help you generate more power and stability in your throws. 2. Plyometric Exercises - This type of exercise helps to improve your explosive power, which is essential for hammer throwers. Box jumps, squat jumps, and medicine ball throws are good examples of plyometric exercises. 3. Olympic lifts - The clean and jerk and snatch are important exercises for hammer throwing as they work on the explosiveness and power needed to throw the hammer far. 4. Medicine Ball Throws - These exercises simulate the hammer's weight and motion and help you to develop your upper body and core strength. 5. Overhead Squats – Hammer throwing requires athletes to have strong shoulders, arms, legs and core. Overhead squats could help improve their flexibility, balance and stability while at the same time strengthening their legs, arms and shoulders. Remember to consult with an experienced coach before starting any new exercise program to ensure proper technique and prevent injury."


Käytä omassa harjoittelussa jos haluat, osin hyvää tavaraa mutta ei se vieläkään löydä mm. Sedykh twistejä jotka ovat ihan peruskauraa valmentajien harjoitepaketeissa, erilaisia moukarikoordinaatioita pyörien jne. Eli oma suositukseni on että hanki valmentaja ja odota AI:n kanssa vielä tovi.

 

ChatGPT ei toki ole ainoa mahdollisuus jos nyt haluaa tekoälylle antaa mahdollisuuden. Ainakin pariin sovellukseen (ja ilmeisesti myös webbipalveluun jollain tavalla) olen törmännyt matkan varrella. Nämä keskittyvät voimaharjoitteluun:

  1. https://www.peakstrength.app/ Taustalla osaavat yleisurheilun valmentajat (YouTube kanava: https://www.youtube.com/@GarageStrength ). Osaavat mm. treenata kuulantyöntäjiä ja kiekonheittäjiä korkeimmallakin tasolla. Odotan saavani tästä näkemystä tänä vuonna "kele-Ollilta" ja hänen treenitiimiltään jotka ovat sovellusta käyttäneet ja siitä olen lyhyesti heiltä kysellytkin. Osannee myös huippukunnon ajoituksen, kuulemme varmaan Torunin tuloslistojen yhteydessä tästä tiimiltä lisää?

  2. https://www.evolveai.app/ Tämä vaikuttaa keskittyvän voimanostoon ja maksiminostotuloksen optimointiin. En usko että tämä pystyy huippukunnon ajoitukseen yleisurheilun kontekstissa, mutta ehkäpä jos tarve on vain olla vahva tämä voisi ehkä toimia? Ajattelin kyllä vain esitellä sen näin kursorisesti mainiten, tällä hetkellä en olisi tutkimassa tätä sinänsä yhtään enempää.

  3. https://www.juggernautai.app/ Tästä en osaa sanoa myöskään oikeastaan mitään. Keskittyy myös voimanostoon.

Lisääkin ihan varmasti löytyy, ja vertailujakin läjäpäin. Tässä yksi esimerkki: https://www.youtube.com/watch?v=Xd2-gyGf8Gc&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=24

 

Eli siitä vaan uppoamaan tekoälyn maailmaan. Crazy-meininkiä on siis tiedossa, muutaman vuoden päästä varmastikin olemme maailmassa jossa blackbox - tyyppiset palvelut ovat kovasti yleistyneet ja luotamme ehkä niihin jopa ehkä liikaakin ilman kyseenalaistamista.



Sitä odottaessa, tässä vielä loppuun muutama crazy tms Area 51 tyyppinen linkki mihin vaikkapa Torunin kisamatkalla tai kotisohvalla voi kuluttaa aikaa:

  1. Lisää AI:n käytöstä urheilussa:

    1. Fun with AI: https://www.youtube.com/watch?v=Sqa8Zo2XWc4&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=6

    2. Lihasmassaa ChatGPT:n avulla: https://www.youtube.com/watch?v=j6vLC8ADcaw&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=27&t=753s

    3. ChatGPT tieteellisen tutkimuksen apuna: https://www.youtube.com/watch?v=jNdGaiHQAd8&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=26

    4. Tehosta mitä kysyt AI:ltä: https://www.youtube.com/watch?v=EYjG6i53-xk&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=25

    5. Säädä harjoituksiesi tehokkuutta sovelluksissa: https://www.youtube.com/watch?v=STsWRzpqgJg&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=21

    6. Mainosmateriaalia Evolve AI sovelluksesta: https://www.youtube.com/watch?v=pUpzQBcHx_Y&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=24

    7. Mainosmateriaalia Juggernaut AI sovelluksesta: https://www.youtube.com/watch?v=fx15JOBoRMY&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=20

  2. Ehkä olisi sittenkin parempia treenivideoita saatavilla, vai ymmärtääkö näistäkään sitten mitään ilman tulkkia/valmentajaa:

    1. Nii hao? Arigato? Jotain muuta? https://www.youtube.com/watch?v=DzcBhpwupSU&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=18

    2. Muista treeneissä ne koordinaatiot: (1) https://www.youtube.com/watch?v=pVgsUMaLbX4&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=4 , (2) https://www.youtube.com/watch?v=WV2I0IEyGRg&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=41&t=30s ja (3) https://www.youtube.com/watch?v=BGgwlLoiJKY&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=64

  3. Muista varioida harjoituksiasi, äläkä vain toista samoja juttuja viikosta/treenistä toiseen:

    1. Välillä lihaksiin kokoa? https://www.youtube.com/watch?v=lronC1FK_jQ&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=33

    2. Vatsaa teräsmieskuntoon ehkä? https://www.youtube.com/watch?v=krlBcLYtDbk&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=43

    3. Muista rakentaa pitkäjänteisesti: https://www.youtube.com/watch?v=q4W4FA9FQHc&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=48&t=17s

    4. Muista myös eri voiman lajit: (1) https://www.youtube.com/watch?v=qqaE5GQ6fM0&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=46 , (2) https://www.youtube.com/watch?v=k7arQXOLXbM&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=56&t=955s ja (3) https://www.youtube.com/watch?v=ArVS5ebMy3s&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=65&t=35s

    5. Joskus saa yrittää haastaa itseään hyppelyilläkin: https://www.youtube.com/watch?v=Xns83bhrn2U&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=16

  4. Näitäkin on tullut katsottua ihan liikaa, jostain kumman syystä eli mobilisointia/kuntoutusta ja vastaavaa:

    1. Räjähtävyyttä mutta polvia säästellen: https://www.youtube.com/watch?v=AR1JI0RFsbQ&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=58

    2. Voi sitä kyykkyäkin tehdä vähän eri tavalla rankaa tms rasittaen: (1) https://www.youtube.com/watch?v=oAK7QmugOzU&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=60 ja (2) https://www.youtube.com/watch?v=zNl73FGvTc0&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=61

    3. Polvi suoraksi, vaikka väkisin! (1) https://www.youtube.com/watch?v=Qkak1JdCQLg&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=7&t=390s ja (2) https://www.youtube.com/watch?v=c-67hAHwWfE&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=19

    4. Pakko sitä untakin on saada polvenkin kipujen kanssa: https://www.youtube.com/watch?v=URVB2JXyD_k&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=13&t=410s

    5. Tasapainoakin on hyvä välillä järkyttää ja treenata: https://www.youtube.com/watch?v=S2VOBfmriNg&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=14&t=165s

    6. Ammattilaisten valmistautumista treeniin: https://www.youtube.com/watch?v=UluTNncfOcc&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=29

  5. Kun on aika juhlia palkintopallilla, tee se tyylillä:

    1. Tosimies käyttää perinteistä kaulanauhaa: https://www.youtube.com/watch?v=bkkNz-ai_4I&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=57&t=17s

    2. TANSSI! https://www.youtube.com/watch?v=ZwRJq08AFUw&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=5

  6. Henkinen hyvinvointi on kanssa tärkeää:

    1. Tekniikka on tärkeää, toiset osaa rennosti soitella: https://www.youtube.com/watch?v=tZ8-j7hjaMo&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=2

    2. Toinenkin biisi kitaralla soittaen, aikamoinen "hand-eye koordinaatio": https://www.youtube.com/watch?v=zCyK-vbvr_k&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=12&t=87s

    3. ASMR: https://www.youtube.com/watch?v=T08HcCvRUao&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=8&t=1217s

    4. Pään sisälle: https://www.youtube.com/watch?v=rg842qP83yc&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=9

    5. Kaikki on hyvin! https://www.youtube.com/watch?v=oWC0SZBcSr4&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=10&t=7s

  7. VIIMEISENÄ - se CRAZY kategoria... eli jotkut asiat saattavat myös vaatia lisätutkimusta että mitä ihmettä ne ovatkaan tai sitten on ollut tylsää webissä surffaillessa?

    1. Nukutus. Ei nuijalla. https://www.youtube.com/watch?v=NS3zUG9mkrM&list=LL&index=21

    2. Monkey Feet? https://www.youtube.com/watch?v=ko_Dzgxiae8&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=17&t=119s

    3. Dragon Flag? https://www.youtube.com/watch?v=pvz7k5gO-DE&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=69

    4. Sääret kuntoon? Tibialis fortus? https://www.youtube.com/watch?v=AQb61b1lXss&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=82

    5. Koji Murofushi. Nuff said. Master of chaos. https://www.youtube.com/watch?v=KuPx4_W6Zr8&list=PLmFDmg4h5UcvB0oJl1AXslwvVDt_WbK6V&index=101&t=2s

    6. Interstellar. https://www.youtube.com/watch?v=1hhHhLP3_To&list=LL&index=36

    7. Siis montako lihasta siellä ranteessa oikein on? What? https://www.youtube.com/watch?v=c1vfNQhwZ04&list=LL&index=54&t=614s

    8. Blogin kirjoittamisesta: https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/miten-pitka-blogikirjoituksen-tulee-olla


Hauskaa olisi saada tietää minkä linkin näistä äänestäisitte jatkoon eli mistä tykkäsitte? Nyt lähdin sille CRAZY-linjalle oikein keulien välillä. Enjoy, if you can!

 

Jos jollain "ihmeen kaupalla" jatkoit pitkän artikkelini lukemista tänne asti niin tiedoksi että sain tänään testattua polvien voimatasoja tällaisella dynamometrillä:


Polven ojennus, oikea jalka = 37 kg

Polven ojennus, vasen jalka = 66 kg


Voimavajausta siis voisi todeta luvuista, eikös? Ortopedi tänään onneksi totesi että oikean jalan lumpio kyllä kulkee ihan asiallista rataa (syksyn magneettikuvien mukaan) eli oikeilla uomillaan. Hyvänä uutisena myös se että polven sisällä oleva irrallinen luupalanen (joka EI siis kulu normaalisti sinne) ei estä nivelen toimintaa.



Jatketaan siis jumppaamista eikä vielä kaivella "vanhoja" (polvia). Jonkin verran lumpion kanssa fysioterapiaa, kohdennettua kuntouttavaa + vahvistavaa voimaharjoitusta polven ojennukseen ja syksyllä sitten Italian jälkeen katsotaan lähdetäänkö polven hyaluroni-injektiohoitoihin välillä.


PS. Tällä viikolla on 7.2kg heitot sujuneet erinomaisen hyvin ja polvi tuntuu hyvältä kisaan!

 

Torun halli-MM pikalinkit


Tulokset:


Livestream, ehkä, ainakin täällä näkee jotain mitä tapahtuu paikan päällä:

Hyvää yötä. Aamulla lennän Puolaan!



29 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page