top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

2023 = 50-50


07.03.23: tasan 6kk 50v syntymäpäivääni, joten pahoitteluni postauksen viivästyttämisestä - se oli tahallista. Tämä on 50. blogipostaus joten pitihän nämä jotenkin linkittää keskenään... eli ns. "fifty-fifty"!


Maaliskuussa siis mennään, kova treenaaminen rauhoittuu hetkeksi kun siirryn terävöittämään tuloskuntoa viimeiseen 45v kisaani Puolan MM-halleja varten. Ensimmäinen "PEAK" blokki alkoi itse asiassa eilen 6.3.23. Mutta mitä muuta tapahtuukaan vuonna 2023? Tavoitteellinen vuosi "50m @50v" on alkanut!

 

Tänä vuonna siirryn kevyempään 6 kg välineeseen. Tämä korostaa ajatteluani treenata enemmän terävyyttä, maksimivoiman siirtämistä välineeseen entistä tehokkaammin ja saada erityisesti kevyemmät välineet kontrolliin. Kun aikanaan aloittelin heittämistä, oli vaikeampaa saada painavampaa välinettä hallintaan - nykyään kevyempää välinettä on vaikeampi hallita. Tästä syystä olenkin lisännyt paljon alipainoisten välineiden heittämistä niiden "tuntumakontrollin" parantamiseksi. Ihan niin paljon maksimivoimareservejä ei tarvita ja olenkin arvioinut että reserviä piisaa ylimäärinkin.


Tavoitteenani tänä vuonna on myös parantaa 7.2kg välineen ennätystä, joten pikkaisen menee säätämiseksi kisojen osalta kumpaa välinettä sitten heittääkin. Säännöt ovat tästä selvät, mutta yleisen sarjan lisenssi on myös hankittuna joten voin osallistua yleisen sarjan kisoihinkin.



Pääkisani tulee olemaan syyskuun Italian EM-kisoissa (Pescara, vko 38). Muita tärkeitä ajankohtia ovat kesäkuun SM-kisat (Kuopio, vko 24) ja maaliskuun Puolan MM-hallit (Torun, vko 13). Harjoittelu on vaiheistettu näiden ympärille.

 

Katsotaan hieman miten kuukausittain vuosi sitten etenee.


TAMMIKUU 2023 - DONE


Lopetin vuoden 2022 viikon sairastelulla, joten ei voinut ihan täysillä kiihdyttää samantien. Heittojen määrää olen saanut kuitenkin hilattua vähän kerrallaan oikeille luvuille ja jos jossain on joutunut tekemään kompromissejä on se ollut punttisalin puolella. Pikkaisen enemmän jouduin heittämään vähemmillä pyörähdyksillä mitä halusin. Harmittavasti kuukauden lopussa tuli uusi flunssainen kausi. Lepopäiviä tuli lopputuloksena selvästi enemmän kalenteriin kuin suunnittelin.


Kokeilin salilla uutta "gimmickiä" eli laitetta: Neurosonic-divaania ( https://neurosonic.fi/collections/tuolit-divaanit/products/neurosonic-divaani-limited-edition ). Ensimmäinen fiilis oli epäileväinen, enkä osaa sanoa onko laitteesta mitään hyötyä sinänsä. Kokeilunarvoinen tuote se kyllä on ollut, sillä ei vaadi muuta kuin makaamista paikallaan. Pystyin kuitenkin harjoittelemaan (ehkä osin tuostakin johtuen, kuka tietää) ihan merkittäviä määriä. Laitteen tarkoituksena on avustaa palautumisessa ja mahdollistaa myös paremmat yöunet hermoston oikeanlaisen stimuloinnin kautta.

 

HELMIKUU 2023 - DONE



Osallistuin ensimmäiseen M50 kisaani sarjan kevyemmillä painoilla! Moukaria en päässyt heittämään, mutta painoa ja kuulaa kyllä. Kuulahan on täysin sivulaji ja siinä ei ole suuria intohimoja käytännössä ollenkaan. Painossa lähdin hakemaan ennätystä mutta se jäi tulematta vaikka teknisesti sain ringin toimimaan paremmin kuin muut. Ensimmäiset 4p heitot onnistuivat kiihtyen, siitä ringistä ei 1p/2p omalla tyylilläni lentänyt yhtään mihinkään ja vasta vikoilla kahdella pyörähdyksellä sain edes vähän parannettua tilannetta. Botnia-halli oli muuten aivan loistava halli, kuulassa tein ensimmäisen M50-tuloksen (ja "ennätyksen") ihan tyydyttävästi sentään! Kisaa edeltävänä päivänä kokeilin tehdä räjähtävää punttia ja sain tuntemuksen että toimi hyvin. Oletan jatkavani samalla logiikalla sitten kesälläkin.


Treenaaminen onnistui hyvin, heittomäärät pidin käytännössä ennätyskorkeina ja silti muistin levätä riittävän paljon. Olen lisännyt lepopäivien putkitusta tarkoituksella josko se toimisi minulla paremmin. Voimatasot ovat alkaneet hiipimään hyville lukemille, vaikka kovinkaan paljon maksimivoimaa ei ole tullut tehtyä. Kuulanheitot indikoivat myös räjähtävyyden / nopeuden lisääntymistä. Oikean polven vaivat kyllä lisääntyivät tässä kuussa - ehkä pitää palata takaisin maaliskuussa divaanille! Loppukuusta siirryin painottamaan lisää ylipainoisia välineitä. Olisin enemmän halunnut tehdä heittoja useammalla pyörähdyksellä mutta taisi sitten polven ongelmat vaikuttaa asiaan...

 

MAALISKUU 2023



Seuraavat viikot 10 - 13 tulevat olemaan siis kevyempää kuormitusta kropalle. Se tuleekin ihan oikeaan kohtaan. Oikea polvi on siis ollut viimeaikoina vaikeassa tilassa (kulumapolvi) ja vaikuttaa jokapäiväiseen treenaamiseen. En ole esimerkiksi salilla tehnyt kyykkyjä ja tietyt hyppelyt ovat jääneet ajateltua vähemmälle. Viikon 13 lopussa kisaan Puolassa siis viimeisessä M45 kisassa. Moukarissa ja painossa hakusessa on teknisesti asialliset heitot. En ole ulkona heitellyt tänä talvena mutta sen aika koittaa ihan juuri kohta, ehkä jo 1-2 viikon sisällä joten koitan sielläkin hakea tyydyttävää tulosta. Oma tulostasoni on juuri ja juuri lähellä 8.sijaa joka tarvitaan että saa heittää täyden kuuden kierroksen kilpailun.


PEAK-blokki sisältää paljon räjähtävää punttia. Hermot viritetään siis kisakuntoon Toruniin. Koitan vielä löytää ratkaisun että saa tehtyä hyppelyjä. Kuulanheitot ovat yksi vaihtoehto osittain hyppelyjen tarkoitusta korvaten jotta terävyyttä saadaan koneesta ulos paremmin.


Heitot sinänsä teknisesti ovat taas menneet eteenpäin joten se on hyvällä tolalla, varsinkin miten tunnen kehänopeuden moukarin päässä ja erityisesti se miten saan välineen - enkä miehen siinä keskellä - kiihtymään. Tekniikassa on myös työstetty lähdön oikeaa kättä, oikean polven suuntautumista sekä oikean jalan irtoamista maasta tietyllä tavalla. Kisapainoista eli 6kg ja Torunia varten 7.2kg:sta tulen heittämään paljonkin. Ensimmäinen antaa nopeusominaisuuksia myös 7.2kg kisaan.

 

HUHTIKUU 2023



Huhtikuussa viimeistään varsa kirmaa laitumelle eli kentälle. Eltsussa on uusittu heittoringin pinta joten se on tarkistettavana ehdottomasti. Maaliskuun herkistelyn jälkeen palaan tekemään jopa hypertrofista voimaharjoittelua lyhyesti. Siinä yhteydessä melkeinpä "resetoin" stressitilan viikolla 15, jossa on yli puolet lepopäiviä. Ehkä voisin kutsua sitä melkeinpä talvilomaksi? Voimatreenien määrät eivät sinänsä ole kovat joten kokonaiskuormitus on hyvinkin maltillinen. Viime kautena parhaat tulokset tulivat heti toukokuussa, tänä kesänä niiden kanssa en kiiruhda vaan treenaan kesällä enemmän. Heittojen määrästä en tingi.


Vielä on hieman mietinnässä millä heittovälineillä etenen huhtikuussa. Pikkaisen on oltava painavampiakin koska niitä ei välttämättä kannata kesällä kovinkaan paljon harrastaa. Ehkä menen pikkaisen tuntuman mukaan, sillä tekniikka tuntuu parantuvan kevyemmillä välineillä leikkiessä. Painavammilla ei myöskään pysty tekemään oikein tiettyjä erikoisharjoitteita (esim. roikkuva ja heilautettu lähtö, yhden käden heitot). Luulen että yritän tehdä pitkiä pyörähdyssarjoja erityisesti huhtikuusta alkaen.

 

TOUKOKUU 2023


Kisakausi alkaa ilmeisesti toukokuun aikana. Tiedossa on mm. fantastisen heittocupin kisat Inkeroisissa - sinne mielelläni sijoittaisin ensimmäisen historiallisen M50 kilpailun ulkokentillä. Eltsussa ja Espoonlahdessa pitäisi näillä näkymin kanssa olla mahdollisuuksia kisoihin.


Voimablokit jatkuvat raskaina ainakin kuun puoliväliin. Koko kuun detaljitason suunnitelmaa en ole vielä miettinyt loppuun asti, kuten ylempääkin näkee. Keventämistä ei Inkeroisiin olisi tulossa sinänsä, vaan melkeinpä testi miten heitto kuormittuneena (ns. harjoitusväsyneenä) luonnistuisi 6kg välineellä.


Aika vähän olen pitänyt heitoissa nollaviikkoja. Monet sanovat että toimivat heillä. Minulla on vähän eri tuntuma; kun heiton saa määrissä kulkemaan, usein se täysivauhtinen rykäisykin toimii paremmin kuin kevyinä viikkoina.

 

Kesäkuu - Syyskuu 2023

Kesällä tehdään sitten tulosta. Kuten blokkienkin ajoituksista voi päätellä, kesäkuun puoleenväliin kohdistuu yksi herkistely (SM-kisat). Pääkisa onkin sitten vasta syyskuun lopussa joten välissä tullaan treenamaan. Viime vuoteen verrattuna tulen lisämään kovien treenien määrää jonkinverran kesäkautena, jotta uusi piikki tulee ulos sitten myöhään syksyllä. Mutta siitä - ja tulevista kisoista - sitten lisää myöhemmin!


Lokakuu - Joulu 2023

Kilpailukauteni olisin päättämässä Pescaraan viikolla 39. Koska nyt on oikea polvi vihoitellut niin paljon ja estänyt monta juttua, on ehkä aika pitää pitkä ylimenokausi. Suattaapi olla että vasta joulukuussa tai ehkäpä tammikuussa tartun välineisiin ja punteissa keskityn lajijuttuihin. Pakkohan sitäkin on kokeilla miten vaikuttaa yleiseen nivelten kuntoon. Mutta sen aika on paaaljon myöhemmin, ei stressata vielä!

 

PS. Jännittää jo odottaa tämän vuoden arvokisoja ja niiden yhteydessä koettua uutta kokemusta eli ulkomaille matkaamista kisojen perässä! Erityisesti Italian ruokailuja odotan kirjaimellisesti vesi kielellä! Tässä kuussa mennään jo!



T: kesä-Esa, 49½v














29 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page