top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

1000 @week 13


Miltä näyttää heittäjä tuhannen heiton jälkeen? Ehkäpä juurikin tuolta. Tuhat heittoa siis saatu kasaan 13 viikon aikana vuonna 2022. Heittotreenejä on ollut 37 (keskiarvoltaan ~28 heittoa / treeni). Eteenpäin mennään, ei pelkästään volyymin osalta, vaan erityisesti heittojen laadun osalta.

(@1000: 2021 = wk 16, 2020 = wk 23)



Tässä pari pätkää heitoista rakkaille seuraajille ja lyhyitä(?) treenikuulumisia. Iloisena voin todeta että nuo kuvatut videot eivät ole ihan parhaita heittoteknisesti vaan pienessä tukkoisuudessa on menty tämä viikko. Paaaljon parempaa on siis saatu aikaiseksi kun kuvaaminen ei ole käynnissä. Punttikuuri kääntyi tällä viikolla myös uudelle nopeuden voimablokille n2 (60% maksimivoimaa, 30% voimanopeutta ja 10% massaa) ja fokuksen vaihdos näyttää pikkaisen enemmän vaikuttavan kuin aiemmin. Lisäksi ajoitusta on lähdetty hakemaan 7.2kg välineelle kun on heittoja tehty paljon lyhyillä ketjumoukareilla. Mutta ei hätää... jo pelkästään tämän viikon neljästä heittotreenistä ajoitukseen oli selkeitä vaikutuksia!


Videot ovat 31.03. treenistä, taustalta saattaa kuulua myös muita iloisia lekaäijiä (Petri ja Keijo).

 

Treenin eka heitto, rennosti 7.2kg ja 4p päkiälähdöllä. Tavoitteenakaan ei ole tässä repiä vauhtia vaan tunnustella mihin treeni voisi olla menossa. 3 sormen tekniikka tietty käynnissä kuten nykyään jokaisessa heitossa. Aika huono vasemman nilkan toimivuus, ei ollut vielä lämmennyt. Rennon oloista, vikoilla pyörähdyksillä alkoi ylipyöriminen.

 

Kolmas treeniheitto, 7.2kg ja 4p. Pikkaisen parempi vasen nilkka. Kärsivällisyyttä paremmin mutta ei oikein vauhtia sen kummemmin. Yli pyörii tässäkin ja vähän jopa kaatuu yli. Kohtuullisen hyvät suorat kädet mutta jotenkin on vähän jännittynyt.

 

Treenin loppupuolelta heitto 23/25. 7.2kg väline, hain muutaman 3p heiton treenin lopuksi katsoen sen ajoituksia kuntoon ja lihasmuistiin. Aika paljon 4p:tä on tullut maaliskuussa tehtyä. Löysää tekemistä. Hieman ehkä vetää kroppa heittoa suppuun. Lopussa ei pahoja harharetkiä. Yli. Pyörii. Aina. Vain. Heh.

 

Tokavika heitto 24/25. 7.2kg ja 3p. Tokan pyörähdyksen kiihtyvyys oli ehkä vähän parempi / maltillinen jotta jäi asiallinen lähtöasento vikaan pyörähdykseen. Ihan ok kärsivällisyys.

 

Ihan vika heitto 25/25. 7.2kg ja 3p. Vaikka tuntui herran mielestä että sai pidemmän loppuvedon ennen irroitusta niin jalkahan se siellä yli pyöri aika paljonkin. Ei sitä oikeaa jalkaa myös tarvitse sieltä pakaran kautta kiertää joten sitäkin katsotaan! Tiedetään siis treenien fokus jatkossa! Voimaa tulee puntista ihan riittävästi, nyt tekniikan särmät hiotaan vähän kerrallaan!

 

No entäs ne treenit sitten? Viimeinen analyysia vastaava oli muistaakseni 11.02. blogikirjoituksessa joten jatketaan siitä eli helmi-maaliskuun tuntemuksia!


FIILIS: Hyvä meininki jatkuu. Ei loukkaantumisia - oikea peukalokin on rauhoittunut ja oikean tenniskyynärpään alan saamaan hyvään kontrolliin! Energiat riittävät ja tuntuu että menee eteenpäin! Huonoja päiviä on todella todella vähän! Volyymit heitoissa ovat siis kovimmat kuin koskaan mutta balanssi heittojen, jalkojen terveydentilan ja voiman kanssa toimii. Treeneissä on kivaa ja kohta pääsee ulos! JES!

  • 8 treeniä vähintään erinomaisella tasolla (tammikuu 12% => helmi-maaliskuu 24% !!!)

  • 31 treeniä vähintään hyvällä tasolla (48% => 62% !!!)


VOIMA: ...jos jossain eteenpäin mennään niin tässä. Niinhän kyllä pitikin koska kauden 2022 fokus oli nimenomaan voimassa, mutta seriously - nyt alkaa lukemat kohisemalla parantumaan (helmi-maaliskuussa). Kannatti rakentaa rauhalla pohjia ja blokkiperiodisaatio näyttää toimivan oikein hyvin! SSB-kyykyn 1RM arvio on nyt 198kg (1 jalalla 171kg) ja penkkipunnerruksessa 120kg. Vuotta aiemmin käytin arviota 160kg SSB-kyykylle joten siitä voi arvailla mitä on tapahtunut... Nopeusblokki alkoi viikolla 9 ja nyt viikolla 13 siinä tuli mukaan voimanopeuskomponentteja (30% sarjoista) joten terävyys ja siirtovaikutus on odotettavissa myös sitä kautta. Vika maksimivoimakausi jatkuu viikolle 16.


Pelkän absoluuttisen voiman lisäksi jo nyt on havaittavissa kyseistä siirtovaikutusta suorituksen nopeuteen. Räjähtävän voiman hyppelyt ovat toimineet (kontrastivoimaa) niin että jo treeneissäkin tuntee kimmoisuuden eron. 3 TL ja 1 TL eli tasaloikan eri versiot on myös mitattu parantuneen. Odotan että kohta ne paranevat edelleen kunhan harjoittelu painottuu enemmän voimanopeuden suuntaan! Kuulanheitoissa (eli ALHE, PYLT, PYLE) kaikissa on uusia ennätyslukuja mitattu niissäkin erityisesti helmikuusta lähtien!



TEKNIIKKA: Tämä ei ollut se kauden pääfokus mutta niinpä niin, osaavat sivustakatsojat sekä analysoijat (Petri+Dorian) saavat krediitin tämän kehittymisestä. Laatua, ei määrää. Kyllä, ironisesti vaikka laatuun on keskitytty niin silti heittojen määrät ovat kasvaneet merkittävästi - taas! Samaan aikaan kun olen pystynyt tekemään 2-4 punttia hyvällä intensiteetillä niin heittoharjoituksia on ollut 2-4 kertaa (per viikko). Aika usein on treeneissä löytynyt myös parannusta teknisiin yksityiskohtiin ja erityisesti - korostan - kiihtyvyyteen. Lisäksi en olisi ihan arvannut vielä treenikauden alussa että pystyn vakavissani muokkaamaan tekniikkaa niin että 4p heitot, päkiäaloituksella ja kolmen sormen hanskatekniikalla tuntuisivat luonnollisilta. Sormenpäät tuntevat jo nyt kasvaneen paineen ja pyörähdyksissä paine pysyy tasaisena sekä jatkuvana. Nyt painitaan ylipyörimisen kanssa ja siihen että kisavälineellä heitetään ne pisimmät heitot seuraavana kesänä!

 

Suomen Moukariheittäjien keskustelussa tällä viikolla tuli muuten ilmi että on varsin yleistä että huhtikuussa helposti pilataan hyvä pohja kun päästään ulos heittämään paremmissa olosuhteissa. Tämä on nyt tarkasti mielessä jotta ei lähtisi laukalle. Noh, katsoen esim. Espoonlahden tilaa 22.03. (kuva yllä) niin ei taida ihan vielä älytöntä riskiä siitä olla. Wappuna ollaan varmaan jo hallit jätetty taakse. Ensi viikolla oli kyllä harkinnassa tehdä joku heittotreeni Eltsussakin - siellä kuulemma jääkerros on vähitellen väistymässä ja mutapaini alkamassa!



Stay strong! Push yourself! Do your thing! Don't let them pull you down to their level! Erään suuren mäkimiehen sanoin: "Vain mäkimies voi tietää sen!"







26 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page