top of page
Search

26 viikkoa

Writer's picture: Esa KatajainenEsa Katajainen


Ai että, koukuttava blogin otsikko on aina hyväksi. Zombie-apocalypse? No ei sentään. Vaan kuten varmaan voi suhteellisen helposti arvata, kirjaimellisesti 26 viikkoa on aikaa tänään perjantaina 11.02.22 itse kauden 2022 pääkisaan (eli minulla aikuisurheilun SM-kisat).



 

Viime viikolla juttelin Espoon Kannussa tehdyn heittotreenin yhteydessä yhden Masters-kiekonheittäjän kanssa. "Kesä on kovaa vauhtia tulossa, eihän aikaa ole enää kuin pari kuukautta! Kiire jo tulee!" - suurinpiirtein näin kuulin hänen sanovan. No ei hätää Rahikaisella. Mentaalisti ajateltuna asia on pääkopassani juuri päinvastoin. Haluatko olla parhaassa kunnossa kun lumet ovat sulaneet? No en minäkään. Minulla se on juuri se 26 viikkoa jolloin "galaksit räjähtää" (Ref: Speedy & Saku / Kummeli) ! Blokki kerrallaan mennään eteenpäin, nyt rakennetaan ominaisuuspohjaa mm. maksimivoimablokilla vielä n 2½ viikkoa, siirretään voimapotentiaalia reservistä käyttöön 4 viikon voimanopeusblokilla. Tekniikkakin on jo sanotaanko aikamoisen hyvällä "nousukaarella" ja suorituksen alkuosa erityisesti eka askeltaminen on kokemassa erityistä parannusta! Tuon jälkeen alkaakin siis "pohjat" olla aikamoisen hyvässä kuosissa ja huippukuntoon virittäytyminen varsin hyvällä tolalla. Eli eipäs hättäillä!


Itse asiassa katselin viime kauden kisoja miten niitä oli kalenterissa. Eka kilpailuni oli 11.05.21 ja viimeinen 12.09.21. Vielä olisi Inkeroisissa ollut lokakuussakin kisaa tarjolla mutta päädyin pitkään ylimenokauteen - päätös joka osoittautui TÄYSIN oikeaksi. Katsopa kalenteria noilla päivämäärillä ja saat tulokseksi että kilpailuja oli jakautuneena yhteensä 18 viikon ajalle! Tämä on siis yli kolmasosa koko vuodesta. Päätelmäni oli että tuo oli liian pitkä aika. Tai toisaalta ei. Päädynkin tälle kesäkaudelle eräänlaiseen hybridiin. Kisoja kyllä olisi suunnitteilla 10.05. alkaen (viikko 19) ja 12.09. asti (viikko 36) = samat 18 kalenteriviikkoa. Lisäksi Sloveniassa olisi Balkanin mestaruuskisat 12.03. (viikko 10) jossa hieman houkuttelisi käydä ekskursiolla kesken harjoituskautta.


Mutta miten tuo logiikka toimisi? Jujuni on siinä etten varsinaisesti pidä niitä kaikkia kisoina joissa tehdään tulosta vaan saadaan harjoituksellisesti teräviä heittoja täysvauhtisina. Tämä luo hyvää tarkkailua/kontrollia siihen miten harjoitukset ovat vieneet miestä eteenpäin. Toki pitää muistaa pitää jäitä hatussa eikä ihan liikaa tulostasoa katsele tai luo itselle paineita siitä. Erityisesti tuo maaliskuun kisa olisi hyvä kontrollipiste juuri päättyneen maksimivoimakauden (x3) jälkeen. Se synkkaa myös hyvin siihen että voimanopeusblokki n1 olisi juuri alkanut edeltävällä viikolla ja kroppa saisi ehkä juuri sen viimeisen, hyvän, ärsykkeen sille että tuloskunto lähtisi rakentumaan pitkin kevättä harjoituksissa. Ajatuksissa on treenata 2022 loppukeväästä pikkaisen kovempaa ja pidemmälle kuin 2021 eli pienellä fokuserolla viime kauteen. Miksi? No koska viime kausi ei mulla toiminut. Ei sitä tulosta mitä piti ja potentiaali jäi tulematta esiin. Nyt näyttää ihan erilaiselta... Ai niin, ja hyvä on muistaa että kun kesä koittaa niin teen myös hybridimaisesti vielä voimablokkeja tietyllä rotaatiolla jotta voimatasot pysyvät erinomaisen hyvinä läpi koko pitkän, tuloskuuman, kesän!


Eli 26 viikkoa on erinomaisesti aikaa jäljellä pääkisaan. Puoli vuotta on pitkä aika ja hyvin käytettynä tulosta tulee. Vaikka juurikin tänään oli aika surkea fiilis punttisalilla - fiilis on ainakin tilastollisesti oikein hyvä. Viime vuonnakin meni hyvällä fiiliksellä mutta teinkin tämänpäiväisen johdosta hieman tarkempaa vertailua. Excel lauloi siis!




Teen siis myös harjoitustasolla arviointia miten harjoitus sujui. En varsinaisesti ole kopioinut ideaa muilta vaikka vastaavanlaisia näyttää olevan tarjolla. Tällä viikolla päätin seurata (aiemmin mainitsemaani heittäjää) Sean Donnelly:ä hieman tarkemmin, kun siihen aukesi mahdollisuus Patreon-palvelun kautta ( https://patreon.com/sdthrows ). Sitä kautta näen hänen jakamiaan treenivideoita (ainakin vielä päivittäin!) ja jopa harjoitusohjelmia. Copyright-syistä en suostu tähän niitä suoraan jakamaan mutta sen verran voin mainita että hänellä on - niin no 79m heittäjällä pitäisikin olla - pari aika oivaa konseptia fiiliksen ja "päivän kunnon" seuraamiseen. Hän puhuu mm. heittojen laadusta (tästä takuuvarmasti lisää myöhemmin), heittojen tuntumasta, heittojen voimakkuudesta, sekä punttien vastaavanlaisista mittareita. Sen lisäksi pääsen näkemään stressitasoja, nukutun unen laatua, päivän yleisfiilistä, sekä kerrassaan kiinnostavasta mittarikombosta "UpSore"/"CoreSore"/"LowSore" joka liittyy siihen missä kunnossa kehon eri alueet ovat. Kerrassaan nerokasta! Koska heitän vain jotain 45 metriä (oops... lipsahti Freudilaisittain?) niin en ihan noin tarkasti tarvitse seurantaa. Yksi indeksi riittää minulla pitkälle.


Vuonna 2021 meni siis ihan hyvin tässä vaiheessa. Katsopa nyt vuoden 2022 vastaavia - ja oikeastaan myös tämän treenikauden lukemia (22.10.21 alkaen).



HUOM! Pienenä sivuhuomiona tällainen semi-tilastollinen analyysi tuottaa kivoja lisähavaintoja - esim. joskus "huonot" päivät seuraavat toisiaan pienissä ryppäissä. Minulla näyttääkin tulevan huonoja päiviä 2-3 putkeen. Flunssa, oireilut, kuumeet jne tottakai fyysisen terveydentilan vaikutukset usein myös tekevät samaa eli ihan yhden päivän huonolla putkella ei aina onnistu mennä eteenpäin.


2022 tammikuu meni - kuten aiemmista kirjoituksistani lienet jo huomannut - aika putkeen. Vain pari kertaa on treeneissä ollut heikompi fiilis (12% = 3/25). Erinomainen taso (eli arvosana 9) on taasen erityisen ilahduttavasti esiintynyt varsin usein (12% = 3/25) - ja hyvällä tasolla (8+) on jopa 48% treeneistä !!! (12/25). Wau. Jäitä hattuun, sanovat suomalaiset yleensä tässä vaiheessa. Jeps, "hymy pyllyyn" voisi olla toinen sopiva sanonta tähän - ei saa iloita liian aikaisin!

 

Eilen torstaina postista saapui kokeiltavaksi kompressiohousut. Aluksi tuntui että ei näillä voi treenata tai ainakaan kisata. Ekan päällevedon jälkeen tuntuivat tiukoilta kuin mitkäkin!


Hetken päästä päädyinkin kokeilemaan kompressiohousuja palautuksen tehostamiseen ja yllättäen ne alkoivatkin tuntua paremmalta jalassa sekä ihan asialliselta palautumisen aloittamiseen. Puristaa siis ehkä juuri oikeista kohdista? ...eli seurantaan menee ovatko nämä kompressiotuotteet hyödyllisiä vai ei. En vielä ole tehnyt kattavaa analyysiä asiasta joten jatän sen vielä omalle vastuullesi!



HUOM! Tässä yhteydessä löytyi markkinoilta pari muutakin palautumisen apuvälinettä kompression ja kylmän avulla ( https://www.verkkokauppa.com/fi/product/540149/REBOOTS-Go-M-paineilmahousut , https://www.verkkokauppa.com/fi/product/600529/McDavid-TrueIce-235-kylmahaude-selalle ja https://www.verkkokauppa.com/fi/product/522035/Hyperice-Knee-kylmahoito ). Ihan vielä en ole noiden suuntaan korviani lotkauttanut mutta ehkäpä nekin ovat hyödyllisiä? Housuista löytyisi myös kokeilumahdollisuus, ehkäpä käyn tätä kokeilemassakin: https://www.elamyslahjat.fi/lahjat/lymfaboots-kompressio-terapia/


 

Mutta palatakseni fiilikseen, helmikuun alun luvuista huomaakin kovan treenijakson vaikutuksen ja siihen olenkin nyt kovasti pistänyt fokusta. Housut käyttöön siis ja vastaavaa! Kreatiinia on myös otettu kesän jälkeen uudestaan "lautaselle" jotta palautuminen tehostuu. Maksimivoimablokki x3 alkoi 31.01. eli viime viikolla ja ensi viikon jälkeen jälkeen kevennän kohti voimanopeuden kehittämistä. Nyt on se aika milloin luodaan se viimeinen paras ominaisuuspohja kesälle ja välillä hieman pitääkin kärsiä sekä taistella niin tulosta pusketaan ulos... ainakin 26 viikon päästä!







21 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page