top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

9kg naftaliinista, polje, polje!

No niin, nythän se vasta pomppasi. Suunnitelmien muutoksia on tehty! "Pikkaisen" mietiskelin heiton tuntumaa ja erityisesti paria ongelmakohtaa. Tämän pohjalta päädyin nappaamaan tämän viikon treeneihin ylipainoisen moukarin rinkiin - ja samalla riittävän ylipainoisen jotta kropalle tulisi ainakin hetkellisesti pientä ravistelua ja uutta "sähköä" - pois status quo:sta joka ei nyt oikein tunnu oikealta. Tavoitteena on siis saada jytky takaisin jalkoihin ja 7.2kg väline tuntumaan kevyeltä. Vastahan viimeksi 25.05. tuli normimittaista 9kg moukaria heitettyä, eli 13 viikkoa sitten...


Sain tänään treeneihin myös lisäparin silmiä katsomaan treeniheittoja ja kuvaamaan niitä arkistoihin. Sieltä valittiin pari fokuskohtaa seuraaville viikoille. Nämä laitetaan kuntoon niin kisatoimitsijat rullaavat mittaa pidemmälle ja saan oikean jalan polkemaan nopeaa rytmiä kivasti rinkiä vasten äänekkäästi napsahdellen kuin HK:n nakin kuori. Ei kaikkia ongelmakohtia tarvitse yrittää kerralla korjata! Fokusoidu! Kehity!


1) Oikean jalan yliastumisen estäminen Nyt oikean jalan askellus menee liian pitkälle, erityisesti juuri ennen irroitusta (eli 3.pyörähdyksen askellus). Tämä johtaa siihen että lopun efektiivinen moukarin vetomatka on aivan liian lyhyt. Arvioitiin että "annan anteeksi" ehkäpä noin 1 - 1,5 metrin verran tangentiaalista matkaa lopusta. Tämä taas johtaa siihen että potentiaali jää käyttämättä kun en pääse puskemaan kyljistä/lantiosta/jaloista heittoa lähtemään voimakkaasti ulos vaan se jää vajaaksi.


2) Painopisteen laskeminen

Heti windseistä eli alkupyörityksistä lähtien polvi-reisi-lantioakselilla näkyy selkeää ylös-alas - liikettä pyörähdykseen lähdettäessä. Tämä toistuu käytännössä kaikissa pyörähdyksissä. Mitä se sitten tekee? No, mikäli oikein olen ymmärtänyt, niin luo heiluriliikettä moukarin päähän sekä vaikeuttaa oikean jalan astumista oikein. Näyttääpi siltä että se osin vaikuttaa painopisteen kulkeutumista liikaa oikean jalan päälle. Tämä voisi myös olla varsinainen "root cause" tuohon ensimmäiseen kohtaan. Vasemman polven ongelmien uskon alitajuisesti vaikuttavan juuri tähän, joten toivotaan että saan "puskettua" pyörähdyksen riittävän matalalla - ja siellä pysyvällä - painopisteellä.


3) Kiihdyttäminen pyöritysten välillä

Olisi ihan kiva että saisi kiihtyvyyttä aikaiseksi vikalla pyörähdyksellä ja ihan loppuun asti. Tällä hetkellä 1-2 pyörähdystä näyttää kiihtyvän ihan hyvin ja sitten ongelmat kasaantuvat. Tästä on faktaakin, sillä tänä kesänä ovat sekä 1p että 2p treeniennätykset 7.2kg välineellä kohentuneet:

  • 1p 2019 = 28.12m, 2020 = 32.23m, 2021 = 33.73m

  • 2p 2019 = 32.61m, 2020 = 37.35m, 2021 = 37.90m

  • 3p 2019 = 37.68m, 2020 = 41.30m, 2021 = 40.57m (3p myös kisamitat huomioiden)

Edelleen voidaan tulkita että kohtien 1 ja 2 teknisillä parannuksilla kiihtyvyys tulee parantumaan. Näin mielestäni onkin, vaikka ongelmat kiihtyvyydessä ovat hieman monitahoisempia. Ajoitus on tärkeässä roolissa osaltani (vasen puoli ennakoi) ja sen lisäksi kyse on myös välineen paineen säilyttämisestä sekä pyörimisen jatkumisessa. Tuntuu että oikean jalan laskeuduttua tulee suvantovaihe pyörimisessä ja liike ei jatku sulavasti eteenpäin. Oikea jalka lienee kylläkin pikkaisen paremmin aktiivisesti mukana eikä vain pelkästään turistina mukana. Ei kuitenkaan niin kuin pitäisi...

 

Tässä pari videota missä ongelmat näkyvät tosi selvästi. Kiitos Dorian tämänpäiväisestä mentorointisessiosta ja kuvaamisesta!


Eka pätkä: 1p heitto 7.2kg painolla - eli simuloi superlyhyttä moukarivartta. Varren pituudella haetaan tiettyjen ominaisuuksien kehittymistä. Siitä ehkä joskus ihan oma blogiartikkeli? No, mutta, huomaathan kuinka oikealle eka askellus vie miehen? Koitapa sitten tuosta heittää kunnolla...



Toka pätkä: "Näin se pitäisi tehdä", Dorianin esimerkki 1p heitto 7.2kg painolla. Slow motion, tottakai. Helppoa kun sen osaa - eli - lehtë kur e dini!



Kolmas pätkä: 9kg moukari, 3p. Joka pyörähdyksellä ylipyöriminen pahenee eli oikean jalan askellus on kauempana optimipaikasta. Koordinaatioita on siis tiedossa. Missä se kiihtyvyyskin oikein luuraa. Onko lantio mielestäsi riittävän matalalla?



Neljäs pätkä: 9kg lyhytvartinen moukari, 3p. Varren mitta lienee n 10-30 cm lyhyempi tässä välineessä, en tätä statistiikkaa pahoitteluni tarkastanut. Huomaa jo eron kuinka saan kiihtyvyyden paremmaksi. Tämä synkkaa myös siihen että kesän aikana todellakin sain parannettua painonheiton ennätystäni eli lyhytvartisemmat jotenkin vain nyt synkkautuu paremmin ajoitukseni kanssa. Tässä vaiheessa olin onneksi saanut jo neuvoja ja ainakin yritin painaa painopistettä alaspäin.




...ja ei kun vaan sitten painaa painaa, jalkaa rinkiin ja punttia liikkeelle. Treenillä se lähtee.

39 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Комментарии


Post: Blog2_Post
bottom of page