top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

2021


Fressinä kohti vuotta 2021... pari viikkoa uutta mahtavaa kalenterivuotta takana ja se viimeisin "uusi normaali" on taas löytynyt! Odotin tarkoituksella jonkin aikaa että saan päivityksen pääkaupunkiseudun tilanteesta ja alkuvuoden 2021 kuviot mietittyä pikkaisen tarkemmiksi.



Ennen kuin avaan 2021 kulkua niin katsotaan pitkän tähtäimen tavoitetta. Vuonna 2023 (eli 2½ vuoden päästä kesällä) on päätavoite jossa 6kg leka lentää 50 metriä. Voisi siis osin sanoa että tämä vuosi on välivuosi, ja niin myös 2022. Osin kyllä totta mutta tosissaan otetaan eikä minään vuonna ole tavoitteena unohtaa kilpailuja, ennätyksien tekemistä ja mahtavaa fiilistä.


Vaiheittain edetään seuraavilla pääkehitysalueilla:

2020 43,50m DONE

2021 46,00m Tekniikkaa, Lajivoimaa

2022 48,00m Yleisvoimaa, Lajivoimaa, 4p sisäänajokokeiluja

2023 50,00m Tekniikkaa, 4p?


Helppoa kuin heinänteko siis. No juu ei, työtähän pitää tuon eteen tehdä. Isot pojat ovat kertoneet (ja minähän uskon), että jokainen tulee vanhaksi joten kehittyminen esimerkiksi voimassa muuttuu vain vaikeammaksi. Tämä tiedostetaan ja samalla tiedän että heiton tehokkuuden ja oikea-aikaisuuden kautta saan lisämetrejä kun olen vielä "heittourani" alkuvaiheessa. Lajivoimani on myös verrannollisesti selkeästi heikompi kuin vastaavia tuloksia heittävillä kollegoillani. Mikäli tekniikkani saan paremmaksi niin 4p eli neljän pyörähdyksen täysivauhtiset heitot ovat varmaankin myös minulla mahdollinen -22 tai -23 kaudella. Tämä on siis seurannassa... ei muuta kuin treeneissä vaan pitkiä pyörähdysdrillejä ja keppipyörityksiä!

 

"Tervetuloa Pajul... eikun Elts... eikun Espoonlahteen, tässä on Petri!" Meet the Coach isolla C:llä, joka varmasti on todella innostunut kun jalustalle nostetaan. Petri on siis kuvan vasemmalla puolella. Uutena kuviona minulla on siis pidemmälle mennyt "yhteistyö" - kesän 2020 jälkeen sain Petrin innostumaan (suostumaan?, ei ehkä tiennyt mihin oli lähdössä) yhdessä treenaamisesta kanssani ja sieltä onkin vuoteen 2021 tulossa varmasti teknistä lisäboostia. Taustalla pitää olla osaamista ja "mutu" osaamistakin jota tuolta herrasmieheltä löytyy. Tuttu naama monille kuviossa pyöriville ihan varmasti.


Petri saikin minut innostumaan pidemmistä drillisarjoista Espoonlahden "ruohikolla" ja siellä touhuamiseen erilaisilla lajinomaisilla välineillä. Se ja lisäksi Erjan viiltävät analyysit heitoista Eltsussa ovat ne päätekijät joilla saan asiallista palautetta mihin suuntaan heitot ovat menossa. Talvihan on tullut joten sen kanssa pelataan tällä hetkellä. Odotan kyllä kuumeisesti pääsyä Liikuntamyllyn lämpimään.

 

"With a hammer in your hand, every problem looks a nail." Viisaita sanoja by CD PROJECT RED. 2021 on alkanut hyvin myös henkisesti, kovasti on tekemistä myös pelirintamalla - hammered!


Eli takaisin ajatusten harhailujen jälkeen vuoden 2021 yksityiskohtiin. Itselläni on viikkotason seurannat esimerkiksi minkätyyppisiä voimatreenejä on vuorossa. Se on kuitenkin liian yksityiskohtainen jaettavaksi teille rakkaat seuraajani joten tiivistetään sitä hieman ja katsotaan mitä tapahtuu kuukausittain. Aikaisintaan 01.02. pääsee näillä näkymin takaisin Liikuntamyllyn halliin sisätreeneihin - ja aika korkea todennäköisyys on sille että sekin vielä tulee venymään. Tammikuu ja osin jopa helmikuuta on hieman tämän perusteella säädetty. Eli kuten jo aiemmin on todettu, tehdään sitä mitä pystytään ja positiivisuudella kohti korkeuksia!



Tammikuu: Koronatilanteesta johtuen hienosäädetty. Lisäsin voiman kehittämistä ja perusdrillejä kepin kanssa kuntosalilla. Coren ja erityisesti kylkien/kiertojen treenaaminen. Heittojen määrä maltillinen, osin sään armoilla. Varsin paljon vauhdittomia/1p heittoja.


Helmikuu: Leiritys Pajulahdessa eli välitestaus tilanteesta (fingers crossed!). Maksimivoiman kehittäminen jatkuu ainakin tänne asti, ehkä myös maaliskuulle. Mikäli hallit ovat auki niin heittoja paljon sisällä, muuten fokusta lisään voiman rakentamiseen ja teknisiin drilleihin.


Maaliskuu: Vuonna 2020 päästiin jo ulos joten loppukuusta "lehmät" todenäköisesti kirmaavat tekemään kovempia ja vaativampia heittotreenejä ulkorinkeihin. Joka tapauksessa tiedossa paljon heittoja. Viimeinen kuukausi heittoja 10kg moukarilla (4-10kg välineet). Puntti alkaa siirtymään kohti fokusta saada terävyyttä heittoihin. Pajulahden leirillä hiotaan viimeisiä teknisiä innovaatioita ennen kesää.


Huhtikuu: Viimeinen kuormiltaan kova treenikuukausi. Venäläisellä punttiohjelmalla puristetaan tehokkuus irti koneesta, viimeinen puristus maksimivoimaa. Paljon lajivoimaa sen lisäksi. Oletan että treeneissä alkaa heittojen mitta jo indikoimaan komeita lukemia. Henkiset varannot täyteen ulkoilmassa tehtyjen treenien avulla. 5-9kg välineet.


Toukokuu: Keskittyminen lajinomaiseen tekemiseen syvenee ringin lähettyvillä. Riippuen kilpailukalenterista ekat kisakokeilut mahdollisesti jo täällä (2020 aloitin kesäkuusta). Enemmän kevyempien moukarien heittämistä. Pitkiä pyörähdyssarjoja ja ulkona tehtäviä drillejä runsain määrin. Liikkuvuus ja rentous kovan treenaamisen jälkeen. Pajulahdella vika leiri jossa viimeinen siunaus kesän kuntohuippua kohti. 5-9kg välineet.


Kesäkuu: Kilpailukausi alkaa viimeistään. Eltsussa tulee uusi ennätys. 6.5-8kg välineet. Ei vielä suurta herkistelyä, mutta esimerkiksi puntti vuorotellen kevyehkönä ylläpitävänä ja kehittävänä. 2p/3p/4p heittoja. Henkistä latausta lyhyellä kesälomalla.


Heinäkuu-Elokuu: Henkinen valmistautuminen kohti kuntohuippua. Räjähtävää toimintaa! Viikolla 30 (26.07. - 01.08.) kesän paras tuloskunto Mikkelin SM-kisoissa. Fokus kisavälineellä heittämiseen 7.2kg ja kisapyörähdyksillä (eli 3p). Elokuussa tuloskunnon ylläpitoa ja kisaamista miten kisoja vaan löytyy.


Syyskuu: Kisoja alkukuusta ja ehkä loppukuusta. Osin henkisesti siirtymistä jo seuraavaan harjoituskauteen, loppukuusta ainakin, mutta paljon heittoja ulkona nauttien mitä sään herrat antavat myöten. Henkistä latausta tulevia ennätyksiä varten. Pitkiä pyörähdyssarjoja ja teknisiä kokeiluja. 5-9kg välineet.


... eli näillä suunnilleen mennään. Vuodesta 2019 on tultu eteenpäin kuten vasemmalla oleva kuva rinnallevedosta sen myös indikoi (tsekkaa miten kesyt raudat)! Tanhuvaarassa pääsin silloin olympianostojen makuun uudestaan sitten 1990-luvun alun. Sillä polulla jatketaan myös voiman kehittämisessä 2021 lopussa. Olen jättänyt auki syyskuun lopun ja lokakuun alun miten seuraavan kauden rakentaminen alkaa. Pidin 2020 pitkähkön siirtymäkauden, johon en ollut täysin tyytyväinen. Tänä vuonna sekin toimii...


Varmaa on se että kentällä nähdään. On se heittäminen sen verran hauskaa puuhaa.



29 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page