top of page
Search

Does my bum look big in this?

Writer's picture: Esa KatajainenEsa Katajainen


Krhm... nyt kun sain teidän arvokkaan huomionne niin kerrotaanpa eilisen 05.02.2022 treenitarina. Sain houkuteltua pari heittäjäkaveriani InBody - kehonmittausanalyysiin. Kenellä olikaan suurin hauis? Pienin rasvaprosentti? Pitääkö meidän heittäjien olla huolissaan sisäelin- eli viskeraalirasvasta? Ainakin pariin näistä saatiinkin vastauksia.


Niin ja ihan tarkennuksena tuo kuva ei tietenkään ole kenenkään meidän hauiksestamme. Ihan sopusuhtaisia olemme siltä osin - tai no siitä lisää kohta - emmekä injektoi syntholia (eli eräänlaista öljypohjaista tuotetta) paisuttaaksemme lihaksia. Eli isot hauikset, jees, mutta natural eli omalla työllä tehtynä ja VOIMAKKAITA ja TEHOKKAITA - ei isoja lihaksia!

 

Kiitokset mittauksista King4Fit - kuntosalille, jossa voi käydä 25€ hinnalla mittauttaa kehon arvoja. Saimme myös mahdollisuuden tutustua itse saliin. Ihan tiedoksi vaan jos salia etsitte, niin laitteista eikä välineistä siellä ei treenaaminen ole ainakaan kiinni. Sekä laitteiden käyttäjät (upeita TechnoGymin tuotteita!) että HC-voimanostajat on huomioitu varsin hyvin. Erityismaininta soutuharjoittelusta, eli ryhmäliikunnassa voi osallistua soututunnille! Äkkiä vaan tutustumaan saliin: http://www.king4fit.fi/


Käytössä mittauksissa oli siis InBody 770 - laite ( https://inbody.fi/tuotteet/inbody-770/ ). Laite käyttää pieniä sähköimpulsseja kehon läpi kädestä toiseen ja mittaa kehon aiheuttamat muutokset sähkövirtaan. Jos ei ole tuttua niin käypä tutkimassa lisää ( https://inbody.fi/menetelma/ ). Parempi kun en ala tässä selittämään jotta rakas lukijani et nukahda...


Mittauksessa oli mukana neljä henkilöä: (1) allekirjoittanut, (2) avovaimoni Anne, (3) anonyymi heittäjäkonkari Inkeroisista (jota kutsun myöhemmin "Petri":ksi) sekä (4) anonyymi heittäjämestari Etelä-Euroopasta (jota kutsun myöhemmin "Dorian":ksi). Oman datan lisäksi sain luvan vertailla "Petrin" ja "Dorianin" datoja keskenään tässä artikkelissa. Allaolevan kuvan henkilöt suostuivat antamaan kasvonsa tämän artikkelin sisältöä piristämään.



Kuten aina tässä porukassa, pientä kilpailua on odotettavissa. Heti session jälkeen alkoikin hurja taistelu paremmuudesta tuloksiin perustuen. Yleispisteet ovat ehkä parhaiten vertailtavissa. Tulos > 90 on jo huipputulos. "Dorian" käveli selkä suorana pois mittauksista "voittotuloksella" 94/100. No ei huonolle hävitty eikä paljon, "Petrille" hopeaa 89 ja "Esa" ihan tyytyväinen silti tulokseen 86. Which was nice.


Mutta loppujen lopuksi idea kehonmittauksissa ei ole verrata muiden kanssa vaan itsensä. Jos vertailisit muitten kanssa niin ehkä yksi järkevä syy olisi verrata minkälainen kehonkoostumus (A) huippuheittäjien (1 kpl otoksessa), (B) jo osaavan heittäjän (1 kpl otoksessa) ja (C) juniori/kehityskelpoisen/vielä osaamisessaan kehittyvän heittäjän (1 kpl otoksessa) voisi olla noin keskimäärin. Noh, ei tästä tule tehdä johtopäätöksiä liikaa mutta ehkä silti jotain.


Pitääkö moukarinheittäjän olla vähärasvainen? Tuleeko olla paljon vettä kropassa? Entä luumassa, onko se tärkeää? No ei osata vastata. Lihasmassaa toki on oltava, mutta vertailu sen määrässä on järkevää vain omiin tuloksiin. Järkevääkin, sillä jos olet kovassa fyysisessä kunnossa esim. lihasmassaa on paljon niin se ei suoraan välity rinkiin. Toki saat painetta välineeseen mikäli tekniikka pysyy vakiona. Poislukien huippuheittäjien kategoria (A) niin sen vakiona pysyminen ei ole niin todennäköistä.


Kaksi tärkeää kokonaisuutta nousee kuitenkin tarkkailuihin:

  1. Sisäelinrasva

  2. Lihastasapainot


Sisäelin- eli viskeraalirasva ei suoraan tai välillisesti ole attribuutti joka kontribuoi moukaritulokseen. Se on terveydellinen suure joka kertoo piilossa olevasta rasvasta, erityisesti siitä rasvasta joka ympäröi sisäelimiäsi. "Petri" sai parhaimmat lukemat, epäilimme että hänen aerobinen hiihtotreenaamisensa suureltakin osalta edesauttaa tätä. Muut totesivat että tähän voisi kiinnittää henkilökohtaista huomiota.



Pitäisikö meidän heittäjinä olla sitten huolissamme rasvaprosentistamme? Käytännössä kyllä ihan normi-ihmisenä, mutta taas vain verraten omaan historiaan. Varsinaista tavoitetasoa moukarinheittäjille tuskin on. Itselläni rasva% on parhaimmillaan 17-vuotiaana (huoh) ollut sen 10,1% (tällöin en ollut heittäjätyyppiä) ja kolmikosta paras koskaan mitattu on ollut 7%. Nyt liikutaan "ikämiessarjoissa" tyypillisemmissä lukemissa eli rasva% huiteli porukalla 19 - 24% välillä. Tekemistä siis olisi kaikilla jos haluaisi kroppaa parempaan rantakuosiin. Elämästä olemme nauttineet emmekä pelkästään syö raejuustoa ja tonnikalaa (tai vastaavaa).


Lihastasapainot ovatkin sitten se TODELLA kiinnostava juttu. Siinä onkin pari kivaa lähestymiskulmaa joista on kyllä hyötyä kehittymiseen lajissa. Mittauksessa näkee esim. lihasmassat kummassakin käsissä erikseen, keskivartalossa eli torsossa ja kummassakin jalassa erikseen.



Yksi kiinnostava näkymä on kehon vasemman ja oikean puolen puolierot. Onko vasen jalkasi vahvempi kuin oikea? Ymmärryksemme mukaan - jota emme täysin tieteellisesti osanneet perustella - arvioimme että heittäjällä olisi se jalka suuremmalla lihasmassalla jonka päältä heitto pyörii. Eli jos siis heität vastapäivään pyörien, vasen jalka olisi suurempi massaltaan. Nopeasti datoja katselemalla tämä piti paikkaansa "huippu" ja "osaavan" heittäjän osalta. Eli "Esa":lle siis tästä tuli selvä pointti että joo, ei vielä osaa heittää kun lihasmassaa ei ole kertynyt enemmän vasemmalle jalalle. (tämä päättelyketju ei tosin anna 100% oikeaa korrelaatiota mutta ainakin vitsin tasolla toimii)


"Esa":n lihastasapaino on nähtävissä analyysitulosten keskivaiheilla ja sen vasemmasta reunasta:



Toinen lihastasapainon tarkkailtava asia on myös missä suhteessa yläkroppa ja alakroppa ovat. Onko jalkapäivä jätetty salilla väliin? "Esa":n tapauksessa olisi? Tämä meille selitettiin analyysissä eli mitä lähempänä pituudessa käsien, keskivartalon ja jalkojen palkit ovat toisiaan niin sitä paremmin keho on tasapainossa. Hmmm. Luen tämän AUTOMAATTISESTI tarkoittavan että minulla on suuret hauikset koska ainakaan pari viime vuotta ei jalkatöissä ole säästelty - mutta kehittyvät voima-arvot joista olen kertonut viime blogipostauksissa kyllä itse asiassa tukevat tätä päätelmää. Eli jalkoja kehittämällä minusta - anteeksi siis "Esa":sta saadaan vielä aikaan tasapainoisempi yksilö! Cool!


"Esa":n arvoista voi myös tulkita että oikea käsi ja jalka ovat kehittyneemmät kuin vasen. Kyllä, olen oikeakätinen, potkin palloa oikealla jalalla; mutta aikanaan ponnistin pituushypyssä vasemmalla jalalla. Tällä hetkellä ero ei ole ongelma - mutta teen silti harjoituksissa toispuoleisuuden ongelmia minimoivia ennakoivia harjoitteita (esim. vastasuuntaan heittoja tänään aamulla). Muistakaa, tärkeää balansoida puolierot!


"Petri":n lihastasapaino:



Ihailtavan tasapainoinen mies tuo "Petri" eli kaikki palkit pituudeltaan ovat lähellä toisiaan. Vasen jalka on aika paljon ylikehittynytkin ja vasen puoli voimakkaampi yleisestikin? Jalkamieheksikin tätä herraa on ilmeisesti joskus kutsuttukin, niissä on hiukkasen enemmän jerkkua yläkroppaan verrattuna.



"Dorian":n lihastasapaino:



"Dorian":n datasta näkee että aivan suoraa johtopäätöstä ei kannata pelkästään tämän datan perusteella tehdä. Oikea käsi suurempi kuin vasen, mutta oikea jalka pienempi kuin vasen jalka. Ota tästä sitten selvää... ei ainakaan suurta väitöskirjaa näillä datoilla suositella puolestani tehtävän! Huippuheittäjällä voisi kuvitella että yläkroppa on rennompi ja tekee vähemmän työtä heitossa joten näin tästä ehkä voisi nähdäkin - vasen käsi ei ainakaan ehkä tee liikaa työtä heittäessä tms ei kasva suuremmaksi kun asian osaa!


Mitä tästä siis opimme? No ainakin itse tietää töitä jaloilla. Onneksi tämä onkin jo minulla huomioituna treenaamisen suunnittelussa. Ehkäpä ensi vuonna tarkastellaan uudestaan trendejä?


Niin ja mitä SINÄ voisit kehonkoostumusanalyyseistä hyötyä? No, ylläolevien pointtien lisäksi niitä voisi vertailla kehon veriarvojen mittaamiseen. Ilmeisesti jopa jotkut tulehdustilat näkyisivät tuloksissa. Lisäksi mittausten yhdessä saa viitearvoja joihin voit verrata ja miettiä onko niistä hyötyä sinulle. Enjoy ja mene sinne analyysiin!


34 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page