top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Ennätys 41,78m (+0,48m)! 4p + kenkätesti sateessa...

"Ei mennyt kuin Strömsössä". Olipas teknisiä puutteita heitossa. Eikä kelikään suosinut, heitossa lipsuteltiin ja varovaisesti joutui etenemään. Turhan kylmääkin oli. Jalat olivat väsyneet. Ekat pari pyörähdystä tuntuivat löysiltä. Heittokierrostenkin välillä oli varsin lyhyt lepoaika. Eikä kevään ulkotreeneissäkään sitä parasta ahaa-elämystä ole löytynyt.


...eli lopputuloksena uusi ennätys. WHAAAAT? 48cm lisää mittaa. Espoonlahden kisoissa on mahtava perinne, jos iskee pöytään uudet ennätysluvut - lähtee kotiin muistomitalin kanssa. Näin!


Tätä on jo odotettukin, 07.09.2020 Eltsussa edellinen ennätysheitto 41,30m.


1v 8kk myöhemmin saa "taas" ennätyslistaa päivittää. VIHDOIN!!!


Tavoitteena tänään oli 4p testi - että pysynkö ringin mitoissa. PYSYIN.


Toisena tavoitteena oli kokeilla paria kenkäkomboa. TOIMI.


Kolmantena tavoitteena oli 40m raja tänä kesänä, ja muut heitot 36-38m. EASY.


Mikä on erityisen upea lisä, sain Dorianin avustuksella ennätysheiton myös videolle! Man, mikä tuuri! Ja sitten analysoimaan!


 

Heitto 1 = 41,27m. Lähdin rennosti puolikuivaan rinkiin. Kevyt sade oli juuri alkanut ja ringin kosteus kasvamassa. Pari ekaa pyörähdystä rennosti, aika huonosti kiihtyi. Heitto pysyi asiallisesti kasassa ja 3. sekä 4. pyörähdys kiihtyivät kivasti. Koko kroppa oli rentona. Heitto pamahti kentän keskelle ja ainakin Markolta tuli huudahdus että meni yli 41m! Mitta yllätti - ihan puskista - rennosti ja tuntui että noin 90-95% tehoilla. Jäin vain 3cm ennätyksestä tällä rennolla heitolla!


Heitto 2 = 39,86m. Rinki oli kastunut jo merkittävästi ja tuntui että käsijarru jäi vähän päälle. Adidaksen Throwstarien pito alkoi olla vähän jo siinä rajoilla. Oikea jalka ei oikein draivannut heittoa vaan lipsui pikkaisen joten kiihtyvyys tuli muusta kuin oikean jalan oikeaoppisesta käytöstä. Treenit mukaanlukien kesän kolmanneksi paras heitto siitä huolimatta. Ohoh.


Heitto 3 = FAIL. Nyt oli jo sen verran liukkaampaa että oikeaan jalkaan vaihdoin Velaasan "wet"-kengän (Revolution). Heitto meni heti windseistä alkaen plörinäksi ja oli pakko irroittaa ote välineestä ja resetoida pää seuraavia kierroksia varten.


Heitto 4 = 38,54m. Tästä piti henkisesti tulla se hyvä heitto ilman käsijarrua. Ekoissa heitoissa tuntui että varaa jäi kiihdyttämisessä ja nyt ajattelin siihen panostaa lisää. Pikkaisen meni oikean jalan käyttö pieleen niin että en saanut loppuvetoon voimaa sitten yhtään. Noh.


Heitto 5 = 41,78m. ENNÄTYS! Video alla. Sade lakkasi ja päästiin kuivaamaan rinkiä. Pinnalta irtovedet pois, Adidaksen Throwstarit kumpaankin jalkaan ja perusheittoa ilmaan. Videolta näet (ehkä!) että ekan pyörähdyksen oikean jalan alaslaskussa se jopa hieman siirtyy / liukastuu. Jotenkin olin zen-tilassa pää tyhjänä enkä edes heiton jälkeen huomannut sitä. Lisäksi kovasti askellus vei yli (eli ylipyörimistä). Ekat kaksi pyörähdystä taas oli vähän tyhjä olo, ettei niissä vauhti kiihtynyt oikein ollenkaan. Kolmas ja neljäs sitten tekivät heiton - jopa videolta sen huomaa että pikkaisen räjähtävyyttä on heittoon alkamassa muodostumaan! Teknisesti silti ehkä joku 7/10 tai 8/10 arvoinen heitto ja oikea jalka varsin passiivisesti mukana. Ilon (kyyneleet!?) ja riemu onnistumisesta valtasi kropan kun mitta selvisi!


Heitto 6 - FAIL. Tämä meni hieman yliyrittämisen piikkiin. Sade alkoi uudestaan ja heti lähdössä pitoa oli kuin Kankkusella jääradalla. Yritin ehkä liikaa oikeaa jalkaa painaa heti alusta mutta eihän se onnistunut. No, testihän tämä oli - ja paras sellainen tähän mennessä!


 

... eli testikisa onnistui erinomaisen hyvin. 4p:llä mennään kesän kisoissa. Kolmen sormen tekniikalla, eikä neljällä sormella. Uusimmat Adidakset ovat erinomaiset täydessä tohinassa. Kisaan en tarkoituksella valmistautunut muuten kuin edellisiltana tehden lajivoimaa salilla erinäisten koordinaatioiden + levypainoliikkeiden kanssa, yhdisteän siihen voimanopeutta sekä räjähtäviä hyppelyitä. Pikkaisen jo mietin siinä yhteydessä että söinkö eväät tältä 07.05. testikisalta. Aamulla ainakin tuntui siltä ettei terävimmillään ollut. Paketti pekonia ja kolme kananmunaa aamiaiseksi kannatti kuitenkin hyvin noin klo 15 alkaneeseen testikisaan asti. Lämmöiksi tein muuten kokeiluna myös pari stop-harjoitusta (siitä ehkä lisää myöhemmin) ja ihan fiilistä varten windsejä. Tuntui jopa että nekin menivät hieman överiksi ja oli ennen kisaa hassu viba riittääkö energia kunnon heittoihin. Parin kisakierroksen jälkeen jalat tuntuivat aika väsyneiltäkin. Ota sitten tästä selvää, onkohan oma juttuni juuri tuo "ennakkoväsytys". Aiemmin olen tehnyt jonkin verran heittoja esim. alipainoisilla aktivoiden hartioita mutta viime aikoina on tuntunut että loppuheitossa hartioilla olen tehnyt liikaakin ja se on vienyt heitoista rentoutta pois. Ehkä näin jatkossakin!


Ai niin, ja ylipyörimisestä huolimatta heitot olivat hyvin keskisektorissa. Koko kevään ajan on pommitettu vasenta sektorirajaa ahkerasti ja tuo olikin ennakoimaton yllätys. Vielä kun saan ylipyörimisen kuriin - oikeaa jalkaa nopeammin alas - ja pihkaa hanskaan niin vetovaiheeseen tulee se 30-40cm (?) lisää ainakin ja mittaa sitä kautta minne se pitääkin pudota! Hassu yksityiskohta on että kahdessa lämmittelyheitossa (noin 36m ja 38m) sektorin rajalle heitot ajautuivatkin. Kisaheitoissa adrenaliini ja hyvä keskittyminen taisi sitten toimia!


Tulossarja oli äärimmäisen hyvä suhteessa aiempaan tulostasoon. Ekalla kierroksella (siis eka kokeileva kisaheitto 4p:llä!) siihen mennessä toiseksi paras heitto ja viidennellä kierroksella 48cm parannus ennätykseen. Kisassa tuli siis 2 heittoa top 3 - listalle (41,78m - 41,30m - 41,27m). Wow!


Tunnin päästä sitten päivän toiseen treeniin iltasalille (X6M3 eli 6 sarjaa maksimivoimaa + 3 sarjaa massaa pääliikkeissä), huomenna sunnuntaina heittotreenit ja ylihuomenna maanantaina kanssa heittoja. Treenikausi ei vielä osoita keventämisen merkkejä vaan kiertorata on kohteena kesällä! Kaikennäköistä onkin ajatuksissa! Ihan kaikkea ei kuitenkaan kokeilla, vaikka kohta SSB kyykyissä painot kyllä loppuvatkin: https://fb.watch/cSg-k8Qok_/ . Aiemmin puhuin että tuloksia on parempi odottaa vasta peak-kaudella elokuun alusta mutta kelpaahan tämäkin!


Harmittavasti joudun jättämään Inkeroisten heittocupin ekan kisan väliin (nyt maanantaina 09.05., https://kilpailukalenteri.fi/?cs=16&nid=29909 ). Eltsussa olisi kisat ma 23.05. mutta siinä on pari kysymysmerkkiä vielä ilmassa. Inkeroisiin kyllä mennään vielä toukokuussa; rinki on kunnossa ainakin pe 27.05. (cup osa 2, https://kilpailukalenteri.fi/?cs=16&nid=29910 ) ja su 29.05. (Hallasentien hiekkakentän 100-vuotismoukari, https://kilpailukalenteri.fi/?cs=16&nid=29911 ). Tuosta viikonlopusta tulee tarinaa ihan varmasti, meillä on näet parin Lekaäijän kanssa pienimuotoinen kisaleiri muodostumassa tuosta viikonlopusta.


PS. Inkeroisten kentällä juhlitaan myös 28.05. joten sitä mietintään!




PS2. Zen-tila on hieno asia. "Tee heitto loppuun" vaikka tuleekin haasteita matkan varrella. Kyllä ne isotkin pojat osaavat, alla toisena loppukevennyksenä oman tietoni mukaan vuodelta 2009 Igor Vinichenkon heitto (ymmärsin että ei ole fake). En ole ihan varma tästä teknisestä hienosäädöstä miten positiivisesti vaikutti loppumittaan...







36 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Kommentit


Post: Blog2_Post
bottom of page