top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Kesä-Esa 2022

"Elävästi muistan kuinka velttoilin silloin - nuorempana aamuin sekä päivin sekä illoin - Luin Sartrea, Nietzscheä, Hegelia ja Kanttia, - se oli kyllä tavallaan kovin intresanttia - että toiset vei naiset, oli jokaisella heili, ne näet urheili". Urheiluhullu, Eppu Normaali, 1991


Eli on siis se aika vuodesta jolloin ei saa taas "tehdä mitään" - eli siirryin ylimenokaudelle. Virallisesti pistin "heittokengät naulaan" kauden 2022 osalta viikon 36 lopussa eli 10.09. Inkeroisten kisan jälkeen. Sen jälkeen olen toki moukariin koskenut, mutta vain HKV:ssä aikuisille treeniä vetäen ( https://www.hkv.fi/aikuisten-yleisurheilukoulu ).


Vuosi sitten lepuutettiin polvia ja tänä vuonna... lepuutetaan polvia. Huoh. Nivelrikko on lekaäijien yhteinen riesa ja se pitää ottaa varmaan aina huomioon. Tänä vuonna laitatin kortisonia oikean polven etuosaan, jossa ei koskaan ennen olekaan oireita ollutkaan. Ei huolta, rakkaat seuraajat, sillä tämä oli vasta 2.kerta ikinä kun kortisoniin on tukeuduttu. Fysioterapeutin kanssa on taas moikattu nyt syyskuussa ja rakennellaan baabelin tornia aina vaan edelleen.


Kesä 2022 toisti vähän samaa kaavaa kaikkien säätöjen jälkeenkin kuin 2021. Paras tulos iskettiin pöytään tai oikeastaan kenttään alkukaudesta eli toukokuussa. Tämä on ärsyttävää, varsinkin kun paras keskiarvokisa syntyi elokuun lopussa. Terävyys tuntui kyllä loppukaudesta paremmalta mutta ihan se piikki loppukaudesta jäi tulematta. Keskimäärin siellä siis hyvää tekemistä. Noh, osin siitä syystä tätä lajia harrastankin. Sitten kun napsahtaa palaset kohdalleen niin sieltä ropsahtaa merkittävästi lisää. Tämän tiedän koska coachit ovat avanneet mitkä tekniset puutteet herralla tässä loppukauden heitoissa on. Niitä riittää.

"Taivasta kohden siis" eli kuva universumista (Lähde: James Webb teleskooppi, NASA, heinäkuu 2022)

 

Mutta älä usko pelkästään mitä sanon, vaan tilastoja vuosilta 2020 - 2022.

Tärkeimpänä: 7.2kg ennätys parani 41.30m => 42.54m

(hylätty kisaheitto, hyväksyttynä paras = 42.27m)



En tänä kesänä ihan niin paljon heittänyt "täysillä" harjoituksissa ja viime vuosina en ole ihan sitä potentiaalia treeneissä saanutkaan joten odotan että jos niitä heittäisi "kisamoodissa" niin parannusta tulisi. No, ensi vuonna se nähdään sitten 6kg moukarin kanssa (50v sarjan kisapaino). 7.2kg treeniennätys on nykyään 40.75m (@19.07.22) joten se on semmoisen 1.79m jäljessä "kisamoodin" parasta mittaa. Mutta yli 40m treeneissä ei ole ihan jokapäiväistä herkkua.


Itse asiassa en saanut heittoja tehtyä niin paljon kuin olisin halunnut. Joten en takuuvarmasti ole ylikunnossa. Ehkä olisin ollut jos olisin alkuperäistä halua ja suunnitelmaa seurannut. Sitä en jää jossittelemaan. Varmaa on se että kesä 2023 on pikkaisen erilainen koska EM-kisat järjestetään Italiassa vasta syyskuun lopussa. Tämä tarkoittaa sitä että ihan toukokuusta asti yhteen putkeen ei millään voi tuloskuntoa ylläpitää. 2022 näytti kyllä sen että onnistuu tasainen tuloskunto ennätyksineen minulta, nythän ekan ja vikan kisan välillä (7.5. ja 10.09.) oli 18 viikkoa eli yli kolmasosa vuodesta! Ihan älytöntä droppia ei tuloksissa syntynyt kauden aikana. Tämä onkin tällä hetkellä se suurin turhautuminen kun ei sitä piikkiä sitten kuitenkaan kokenut syntyneeksi.



Muita faktoja vertailuun "tilastonörteille":

  • Perustaso nousi hyvin. 42 kisaheittoa yli 40m. (2021 = 2 , 2020 = 5)

  • Kauden keskiarvokin oli melkein parempi kuin 2021 paras tulos.

  • Kisoja yhteensä 16 (2021 = 17, 2020 = 12)

  • Kisakauden pituus 18 viikkoa (2021 = 18, 2020 = 17)

 

Tästä päästäänkin sitten uuteen kauteen. Ekat suunnitelmat on tehty. En jaa niitä ihmeellisemmin vielä tässä, mutta sitten aikanaan uudessa kirjoituksessa. En kuitenkaan malta olla kertomatta pikaisesti yleisiä juttuja niistä.


Viikolta 44 (eli 6 viikon päästä) alkaa päivitetty voiman blokkiperiodisaatio ja varsinainen suunnitelmallinen harjoittelu. Uuttakin on blokeissa mukana! Koen edelleen että kropasta ei paras teho ja nopeus irtoa joten lisään räjähtävän voiman harjoittelua. Nythän sitä olen tehnyt punttisalilla lähinnä pelkästään peak-kaudella ja jäi tunne etten saanut niillä määrillä siitä optimaalisia tuloksia.


Ensi kaudella keskityn tekniikan parantumiseen, ja voimatasojen kehittäminen on taka-alalla. Tämä näkyy voimablokkien suorituksessa. Tavoitteena on saada voimareservit siirtymään lajinomaiseen toimintaan entistä tehokkaammin. 2022 kesään perustekniikka parani (mm. 4p+ pyöriminen on jo vakioitu) ja sitä oletan vielä enemmän ensi kesäksi. Hyvät coachit antavat paljon, ja Petri + Dorian osaavat hommansa.


Eli näillä prinsiipeillä saadaan leka räjähtävämmin kohti kiertorataa. Pidetään silti jalat maassa, eikös? Treenataan oikein ja maltilla. Vaikka "räjähdellään" niin ei revetä. 31.10. alkaen sitten mennään tosiaan sitten normikuviossa. Katsotaan nyt sitten miten jaksan rötväillä tässä muutaman viikon ajan - ei kyykkyjä - ei rinnalle vetoa - ei pyörimisiä ja sitten voikin ehkä jossain lokakuun alkupuolella alkaa rakentamaan perustaa uudestaan.


Terveisin, Kesä-Esa



PS. Vaikka olen ylimenokaudella, saattaa olla että käyn ihan huvikseni kokeilemassa Inkeroisissa 08.10. ja Espoonlahdessa 15.10. Kisoja kyllä riittäisi siis... ja ihan 6-7 viikkoa en malta olla irti moukarista kuitenkaan.



25 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page