top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Makuuhaavoja sairasvuoteelta

No johan nyt on perkele. Heti kun sain treenikauden avautumaan kohti parempaa ( https://www.facebook.com/esa.katajainen/posts/10159849083372764 ) niin samantien seuraavana päivänä eli keskiviikkona 24.11. iski joku ärtsy lentsuvirus niin että treenaaminen jäi vaan haaveeksi siitä lähtien. Joo, ei ole se COVID-19 - vaikka voisihan olla - mutta silti on makuulla oltu sekä kävelyäkään ei ole viikossa paljon harrasteltu, PS4 pelit pursuavat korvista ulos ja ruutua on katseltu.


Aiheen vierestä suosittelen muuten oman tyylini mukaisia sarjoja briteistä, jotka nekin alkavat vähän jo puuduttaa sekä makuuhaavojakin pitää varoa:

 

Nyt 6. sairaspäivän jälkeen alkaa tosiaan korvista pursuamaan ulos kaikennäköistä - mutta koska ajattelukykykin alkaa vähitellen palautumaan niin voisinkin jakaa sinullekin hieman ajateltavaa. Ei siis televisiovinkkejä vaan treenaamiseen liittyvää katseltavaa. Yllättävästi kyllä en treenaamisen analysointia ja vastaavaa mietiskelyä ole jaksanut pureskella kuluneella viikolla koska siinä on hyvä olla keskittymiskyky mukana.


Joskus aikanaan mietin ja etsin materiaalia jotta olisin oppinut heittämään. En siis vieläkään osaa, mutta edes niitä alkeita kaipailin ja mistä olisi hyvä aloitella. Olen huomannut että sama ongelma on edelleen aktiivinen - sillä ei moukarinheittoon liittyviä harjoitteluvinkkejä netistä ihan samalla tavalla löydy kuin monesta muusta pitsinnypläys-harrastuksesta. Joten koitetaan edes hieman jakaa löytöjäni eteenpäin. Katsele omalla vastuulla. Ihan varmasti ei ole se paras lista mutta aika paljon hyvää materiaalia kuitenkin! Aikuisurheilun hengessä, auta myös muita joita kohtaat matkallasi löytämään vastauksia heidän kysymyksiin!



Heittäjiä jotka aktiivisesti jakavat vinkkejä:

  • Sean Donnelly: https://www.youtube.com/channel/UCBepEk-BQ3h5e7kd2nWK18w PB 79.27m, USA:n huippuja joka epäonnistui tällä kaudella - mutta juuri siitä syystä erinomainen seurata juuri nyt koska jakaa ajatuksiaan siitä johtuen varsin syvällisesti. Tekee myös maksua vastaan analyysejä heitoista.

  • Tristan Schwandke: https://www.youtube.com/c/TristanSchwandke PB 76.71m, Saksan olympiaedustaja Tokion olympialaisissa. Jakaa kivasti erilaisia koordinaatioita harjoitteluun.

  • Jordan Young: https://www.youtube.com/c/LifeofJY Keskittyy kiekonheittoon mutta viime aikoina herätellyt myös moukarinheittäjää ulos kuorestaan. Vinkkejä monipuolisuuteen ja valmistautumiseen sekä suunnitteluun.

  • Frederik Fröberg: https://moukarifroberg.blogspot.com/ PB 65.10m, Suomalaista tiedepohjaista analyysiä heittäjän näkökulmasta

  • Petri Puhakainen: Rautainen superheittäjä Inkeroisista, jonka FB-feediä seuraamalla näkee miten treenaaminen maistuu M55 sarjassa.


Yksittäisiä koordinaatiovideoita:


Lajinomaisen voiman kehittämiseen keskittyviä videoita:


Viimeisenä tärkeät lihashuoltoon ja liikkuvuuteen liittyvät videot:


Katsoitko nuo läpi? No et varmasti samalta istumalta. Toivottavasti edes jotain uutta löytyi - ainakin uusia näkökulmia treenaamiseen. Hauskaahan tämän pitäisi olla joten no stress, niinkuin sanotaan.


Muuten jos löydät jostain hyviä avustavia pätkiä ja/tai artikkeleita seuraavista aiheista, niin pistä jakaen minullepäin. Kuten ylläolevasta listasta huomaat niihen liittyvää osaamista harvemmin jaetaan videoiden kautta! Epäilen että liikaa faktaa niistä tuskin koskaan tulee löytymään:

  1. Harjoittelu eri painoisilla välineillä

  2. Harjoituskausien vaiheistus ja huippukunnon ajoitus

  3. Heiton ajoituksen harjoitteleminen

  4. Yleisimmät moukarinheittäjän vammat ja niiden kanssa toimiminen

  5. Päkiäpyörähdyksen harjoittelu

 

Näiden lisäksi jos vielä mietityttää miten sitä heittämistä oikein sitten voisi treenata, niin kannattaa myös katsella josko Suomen Moukarinheittäjillä olisi apua asiaan. Koska haluamme että valmentajatkin saavat leipää pöytäänsä - eihän tämä mitään potkupalloa tai kaukalon taklausta ole - niin sieltä saa avuksi korvauksella rautaisia osaajia vaikkapa harjoitusohjelmien tekemiseen ja/tai pitkäaikaiseen valmennussuhteeseen. ( https://suomenmoukarinheittajat.com/ )


Erityinen kiitos sinnepäin aktiiviselle puuhamiehelle Tuomas Seppäselle, jolta myös olen viime aikoina saanut puhelimitse apuja polvivaivojen selättämiseen pitkällä tähtäimellä. (Ilmainen vinkki: isometriset harjoitteet) Tuomas pistää ensi kesänä pallon kohti kiertorataa ja uskotaan että se laskeutuu vähintään 75 metrin kohdalle! ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomas_Sepp%C3%A4nen )


PS: Ei oo häpee olla nopee. Tai siis kimmoisa. Tsekkaa ylläolevasta listasta Koji Murofushin video ja hämmästy n kohdassa 2:20. Bo-joing!!! Kyseessä on siis japanilainen heittäjä joka vei lajinomaisuuden harjoittelussa ihan omalle tasolleen omin uusin konseptein - saavuttaen kaikkien aikojen 4. pisimmälle heittäneen miehen tittelin ennätyksellään 84.86m vuonna 2003. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Koji_Murofushi )

50 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Opmerkingen


Post: Blog2_Post
bottom of page