top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Mikä on hyvä? Mikä riittää?


Tervetuloa taas takaisin oman tekemiseni analyysiin. Palataan mestareihin, ennätysrohmuihin ja ammattilaisiin jonkin verran myöhemmin. Katsellaanpa hieman kilpailukauden alkua. Ensi viikolla on kesän 2021 tavoiteltu kuntohuippu; mites sitten onkaan mennyt ja mitä on odotettavissa?



"Teen parhaani ja katsotaan mihin se riittää"

Niinhän se on että sekä huippu-urheilussa (esim. Sanna Kämäräinen vuonna 2017: https://blogit.savonsanomat.fi/sanna-kamarainen/teen-parhaani-ja-katsotaan-mihin-se-riittaa/) että meidän amatöörienkin tekemisessä parasta tulosta koitetaan aina tehdä. Vai koitetaanko sittenkään? Tuleeko se ennätys joka kisassa? No ei tule, ei edes minulla. Vuosi 2020 oli siitä uskomaton vuosi allekirjoittaneella että tulosta pystyi odottamaan lähes joka kisassa. Aiemmissa kirjoituksissa avasin monelle jo tutusta herkistelystä ja kunnon ajoituksesta, josta niin kohkataan urheilijoiden keskuudessa. Emmehän ole koripalloilijoita tai jääkiekkoilijoita, joilla kilpailukausi kestää kuukausikaupalla. Normipäivässähän se tarkoittaa että vaiheistus ja treenien kovuus vaihtelee jopa kilpailukaudella. En ole vielä lähelläkään optimia jolla tiedän millä valmistautumiskombolla paras moukaritulos puristetaan äijästä ulos.

Nyt kun olympialaiset ovat käynnissä seuraan mielenkiinnolla taas miten urheilijoihin suhtaudutaan. Hienoa, uimarit tekevät ennätyksiä! Senni Salminen täräyttää varmaan uusia SE-lukuja kanssa Tokiossa. Moukarimörssärit U21 ME-naisen Silja Kososen johdolla varmasti tuottavat iloa meille ja kovia tuloksia. Mutta pärjätäänkö? Aina vaan harmittaa kuinka negatiivisia me kansana olemme kun parasta ei tule ulos joka kisassa eikä kultamitalia ripusteta kaulaan. Luin tänään Juoksijan numerosta 5/2021 vuoden 1971 eli 50 vuoden takaisia tuloksia yleisurheilusta. Aivan surkeasti menestynyt Lasse Virén oli EM-kisoissa 5000m kisan 7. ja 10000m kisan 17. Kuten Inkeroisten kentällä on pari kertaa kuullut sanottavan: "Aivan paska suoritus!" niin samaan tyyliiin voisi ihmetellä miksi hänet lähetettiin vuoden 1972 olympiakisoihin ollenkaan kun EM-kisoissakaan ei menestytä! Noh, historia osoitti toisin... eli tuplakultaa hänelle niistä kisoista. Kesällä myös moukarikavereiden kanssa mietittiin miksei SUL lähettänyt tulevaa moukarilupausta Max Lampista nuorten arvokisoihin kun oli vielä hieman liian nuori. Olisi ilmeisesti ihan hyvin ollut pärjäämässä siellä... eikä olisi vienyt paikkoja muilta suomalaisilta pois. Siitä huolimatta olimme kovasti mielissään mahtavasta suomalaisten mitalinipusta mitä kisoista silti tuotiin - erityisesti moukarinheittäjien upeista suorituksista!

 

Tavoite: "50@50"

Tavoite on asetettu pitkälle ja sitä kohti edetään vaihe kerrallaan. Välillä silti vähän mietityttää että mikä riittää ja miten tuloksiin tulisi suhtautua. Onneksi ympärillä on osaamista aivan perkeleesti. Kiitos kaikille jotka jeesaavat matkalla. Vuosi 2021 on tällä hetkellä aika asiallisessa kunnossa huomioiden alkukesän haasteet.


Statistiikkamiehenä kääntelin kesän kisojen tuloksia joka suuntaan sekä vertailin edellisvuosiin jolloin olen kilpaillut. On hauskaa verrata 2 vuoden takaiseen vuoteen 2019, ja haaveilla mielikuvalla onko seuraavat 2 tulevaa vuotta myös mahdollista suunnilleen samanlaiseen kehityspolkuun? Aina siis saa haaveilla, eikös? Ihan vielä 2021 ei ole lunastanut harjoituskaudella tehtyä kovaa työtä.


Kisojen määrää on tänä kesänä nostettu. Suunnitelmissa on 17 kisaa (2020 = 12). Puolessavälissä mennään ja katsotaan josko määrä kasvaakin - riippuu mihin kuntohuippu sitten lopulta ajoittuu.


Erityisen tyytyväinen olen huonoimpien kisojen keskiarvosta:

36,87m (2020) => 37,93m (2021).


Keskiarvokin on saavuttanut 2020 tason:

38,83m (2020) => 38,82m (2021).


Kaikkein kovimmat tulokset ovat kyllä tulematta - tuntuu etten saa heittoa ulos oikein kokonaisuutena. 2021 tilastoihin voisi myös pari pientä hienosäätöä tehdä, sillä muutamankin kerran se paras heitto on ajautunut ylipyörimisen takia vasemmalta sektorista ulos.



Huomasin myös että kuumuus tekee kyllä tulostasoon selkeän dipin minulla. 30 asteen helteet iskivät kropan löysäksi ja homman sekaisin. Muutama sikakuuma kisa on käyty tarkoituksella ja 2 huonointa 36m tasoista kisaa onkin niissä lopputuloksina. Perustaso on mielestäni noussut tilastollisestikin. Viimeiset pari kisaa antaa myös muitakin indikaatioita: tulospiikki per kisa on nyt vähän hakusessa. Tätä ei näy tuossa ylläolevasta statistiikasta mutta kisan parhaan ja heikoimman mitatun heiton erot ovat olleet kovinkin pieniä 0,78m ja 1,00m. Aika usein myös paras tulos on tehty viimeisellä heitolla.


Taisi vuonna 2020 käydä vähän sama keskikesän kanssa, tein kovemmat tulokset juuri juhannuksen tietämillä ja sitten kunnon ennätysparannukset syyskuussa. Välissä homma oli kanssa vähän sekaisin ja tulostaso seuraili sitä. Onkohan näin jatkossakin? Vaikea on ennustaa mutta seurataanpa sitä.


Yksi toinen - tai useampikin - syy löytyy kyllä 2021 tuloksille. Harmittavasti toukokuun puolessavälissä alkoivat merkittävät ongelmat kropan kanssa. Ensiksi alaselkä meni ihan juntturaan, niin ettei aamulla sängystä meinannut päästä. Oletan että tietyt hyppyharjoitukset tekivät tämän. Pikavoima ja hyppelyt tällä(kin) iällä ovat asioita joita pitää harkita tarkoin! Samassa yhteydessä aloin huomata ongelmia vasemmassa polvessa, lumpion alapuolella ulkosyrjässä. Siinä yhteydessä suunnitelmat muuttuivat aikamoisesti. Onneksi olen päässyt Terveystalon fysioterapeuttien käsittelyyn ja oma hierojani SUHK:lla (Niko) on palannut kuvioon ja ihmeitä alkaa taas tapahtumaan. Alaselkään sain myös aivan huipputasolta asti eli Nurmijärven Lassilta erinomaisia harjoitteita lähtivät jeesaamaan rangan ja alaselän kanssa. Polveenkin on löytynyt juuri oikeanlainen tuki, kyykkyjen roolia puntissa on uudelleen evaluoitu ja kappas vaan alkaa oikein asiat taas naksahtelemaan. Siis eivät naksahtele väärällä tavalla siis ja pääsee heittämäänkin ihan niinkuin pitääkin...


Painoa pistän myös sille, että harjotuksissa pitää välillä pyrkiä teräviin ja lähellä maksimia oleviin suorituksiin. Ehkä tässä olen hieman ajautunut liikaa harjoitusmoodiin. Kisassahan pistetään ns. "sata lasiin" ja tekniikka pitäisi pysyä kasassa silloinkin ja tehot saada oikein ulos. Nyt en ihan ole saanut jatkuvuutta suoritukseen monista syistä johtuen. Takana on myös talvitreenikausi jolloin paletissa on painavampiakin moukareita. Varmaa on se, että hermotuksien takia ihan varmasti tulen heittämään kevyempiäkin moukareita jotta pyörähdyksien nopeutta saisi kasvatettua.

 

Sitten vaan tekemään tulosta kun paikat alkavat toimimaan! Töysän 23.07. kisan videosta yllä näemme että on sitä tekemistä. Kiitokset Karri kuvauksesta! Tuossa videossa ei edes näy aiemmat kesän ongelmat johon Petri ja Dorian ovat antaneet mahtavat avut. Lyhyesti sanottuna heitto ei pyörinyt oikeassa tasapainossa. Pidemmin sanottuna tasapainon keskipiste liikkui oikean jalan kanssa, joka myös lähti liikkeelle aivan liian aikaisin pyörimisessä liikkelle. Nyt vähitellen heitto pyörii selkeästi paremmin vasemman jalan päällä. Ajoitus kunnossa, öö no ei ihan vielä.

On se myös ihanaa kun tietää mitä kehittämällä tulos vain paranee. Kiitos kommenteista FB-videoni seinälle, kaikki feedback on bonusta.

  • Vesa: Erikoismaininta lähtee heittäjäkollegalle ja kiitosta vertailuvideosta. Juu, näytti ehkä todellista paremmalta kuin tuntui... vaikka hitaalta näyttikin damn. Siis minä näytin hitaalta. Kiihtyvyys näyttää silti aivan uskomattoman vähäiseltä. Ai niin ja videossasi on muuten hyvä huomata että vikalla saat korjattua heittoa paremmin kontrolliin. Itse pitäisi saada vähän samaa menemisen meininkiä pyörähdyksiin.

  • Petri: Tekniikan puuhamies taustalla saa kiitokset sekä kommentista että niistä välineistä mistä saadaan tekniikkaa tähän paksuun kalloon ja -kroppaan. Yksi asia kerrallaan kohti kiertorataa. Kiitos myös Mirjalle Nastolan tekniikkakommenteista mm. hartioiden rentouden suhteen. Pari koordinaatiota Dorianilta onkin paletissa jolla saadaan toivottavasti rentoutta peliin. Vuoden 2021 päätavoite oli tekniikan parantaminen. Monet kommentit "kentältä" ovatkin sensuuntaisia että kyllä, eteenpäin on menty. Pitkät pyörimiskoordinaatiot ovat melkeinpä eri planeetalta (positiivisesti) verrattuna 2020 tilanteeseen, eli vakautta aina välillä löytyy ihan eri tavalla.

  • Esa P: Voiman lisäys - jees. Painava kommentti ja tuntuukin sen suuntaiselta. Nyt lienee suurempana ongelmana että saa voiman edes ulos kropasta. Heitto lähtee liikaa yläkropan ohjaamana ihan lopussa, eikä edes lähde jaloista oikein. Töysän heitto oli jo vähän paremmansuuntainen mutta kaukana viime kesän fiiliksistä loppuvedon osalta. Linkitys pyörähdyksestä toiseen tuntuu hassaavan energiaa ihan johonkin muualle kuin heittoon. Voimatasot ovat pikkaisen paremmat kuin 2020 joten parempaa tulisi odottaa. Erityisesti lajivoima on hurjan paljon parempi. Tätä kertoo myös 1p ja 2p ennätykset harjoituksissa ihan viimeisen parin viikon sisältä muuten. Eli voimaa on paremmin mutta se on vielä piilossa miten sen saa pyörähdyksiin mukaan.

  • Jarno: Oiva havainto, terävyyttä tosiaan haetaan kun sitä uupuu juuri nyt. Ihan kuntohuipussa en ole parhaillaan ja oletan että se tulee aikataulusta jäljessä (mm. harjoittelun haasteista johtuen). Terävyyttä salillakin myös on hakusessa, paljon myös ns. ballistisia suoritteita eli mm. kuntopallon/kuulan heittoja on nyt paletissa kun polvi+alaselkä alkaa kestämään "täyttä vauhtia". Teknisesti saadaan myös pyörähdysten ajoituksilla aika moni asia loksahtamaan paikalleen niin kiihtyvyys paranee, paine välineeseen paremmaksi ja lopussa oikeanlainen napsahdus irroituksessa (huom: ei polvesta!) ja mittanauha uusille luvuille.

 

Eli mitä sitten seuraavaksi? Muutama pikkujuttu eli tekninen haaste tuli mieleen vielä niin täydellinen heitto lähtee, yksi kerrallaan paremmaksi:

  1. Hartiat rennommiksi

  2. Vasen jalka käännös paremmin seuraamaan moukarin liikerataa eikä ennakoiden

  3. Vasemman polven parempi kääntyminen ja käännöksen liidaaminen

  4. Vasemman nilkan pyörähdysliikkeen laajuuden parantaminen eikä vajaaksi jääden

  5. Tasapainon oikean kohdan parantaminen vasemman jalan päälle

  6. Pyllistys pois pyörähdyksistä

  7. Oikean jalan ylipyörähdyksen estäminen

  8. Oikean jalan irtoamisen parempi ajoitus eli myöhäistäminen

  9. Moukarille laajempi kiertorata pyörähdyksissä

  10. Loppuunviennin saanti pidemmällä loppuvedolla ja jaloista heitto lähtien

  11. Jatkuvan paineen saaminen välineeseen ja tasainen kiihdyttäminen

  12. Alta pakenemisen teknisen virheen korjaaminen

  13. POWERIA JA LISÄVAIHDETTA KISOIHIN!!!


Onko sitten tehty riittävästi? Uskon että 2021 varmasti on, ja ehkä liikaakin (ylikunto?). Välineistä, suunnittelusta tai analysoinnista se varmastikaan ei jää kiinni. Olisi varmaan parasta tosiaankin varmistaa se valmentaja niin asiat menisivät ehkä hieman stabiilimmin eteenpäin...


Onneksi kotijoukot (vielä?) kannustavat valitsemallani tiellä, onhan kotona myös toinen SM-tasolla tiukasti kamppaileva urheilija. Kai se minua ymmärtää kun tekniikkaa hiotaan - vähän kerrallaan.


Ai niin, Mikkelin SM-kisat ensi viikolla, moukari M45 pe 30.07. klo 14:00. Henkisesti olen siellä jo. "Teen parhaani ja katsotaan mihin se riittää."

T: Esa - Suomen tilasto #33 (miehet) ja #2 (M45)

23 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page