top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

MM-kisat vapaaehtoisen näkökulmasta: Tiina Lampén

”Virén tulee kuin raketti, sinivalkoinen raketti! 36 vuotta umpeutuu, Suomi ottaa olympiakullan Münchenin olympiakisoissa. Lasse Virén voittajana maalissa nyt!” - Paavo Noponen 1972.


Lähes samanlaiseen tunnelmaan ehkä voit päästä myös Aikuisurheilun MM-kisojen yhteydessä! MM-kisat! Kyllä, luit oikein, MM-kisat Tampereella 29.06. – 10.07.2022 keräävät kokoon näillä näkymin noin 5 000+ urheilijaa. Tunnelma tulee olemaan hieno. Mukana ovat sekä vanhat suuruudet, ilon uudesta lajista löytäneet että muuten vaan fiiliksellä mukana olevat urheilijat.


Itselläni kyseessä ovat ensimmäiset arvokisat. Uusia kokemuksia on siis tiedossa. Kisa-asut, Suomen joukkueessa mukana olo, ehkä avajaisetkin ja vastaavat iskostuvat varmaankin mieleen. Kisat ovat isot, jopa valtavat, ja tuovat plussaa myös Tampereen ympäristöön. Itselleni erityistä mielenkiintoa on herättänyt kisojen järjestelyt. Olenhan itse töissä IT-alan palveluyrityksessä nimeltään Atos ( http://www.atos.net ), 111 tuhannen kollegan kanssa, ja yrityksellämme on urheilun kanssa erityinen sekä merkittävä kytkentä. Mikäli olympiakisoja on tarkkaan katsottu ja erityisesti lanyardeja eli niitä kaulanauhoja joita urheilijat, toimitsijat, reportterit ja vastaavat käyttävät niin niistä löytyy yrityksemme logo. Mitäh? Miten se on mahdollista? Niin, no jo vuodesta 1989 asti yrityksellämme on ollut tulospalveluvastuu kisoista. Tätä kautta olen siis erityisen kiinnostunut Aikuisurheilijoidenkin arvokisojen järjestelystä.



Sainkin idean huhtikuun aikana lähestyä seurakaveria eli HKV:n Tiina Lampénia asian tiimoilta. Vaikka kyseessä ei olekaan ne mahtavat olympialaiset, joiden tulospalveluprojekti on aikanaan kestänyt jopa 6 vuotta (nykyään sentään noin 4 vuotta) - mutta silti isot kisat ja taustalla järjestelyissä on kovasti tekemistä mistä suuri yleisö harvoin on kovinkaan tietoinen. Toivottavasti sinäkin saat uutta tietoa suurten kisojen järjestelyistä tätä kautta. Itse opin Tiinan kanssa keskusteltuani niistä paljon!

 

Terve Tiina! Kerrotko hieman omasta roolistasi MM-kisoihin liittyen? Miten päädyit mukaan järjestelemään kisoja? Kisaatko itsekin Tampereella? "Olen ollut SAUL:n koulutusvaliokunnassa 4 vuotta. Olen kirjoittanut erilaisia artikkeleita liiton lehteen ja valmentanut leireillä pikajuoksijoitamme. SAUL toiminnanjohtaja Oki Vuonoranta ehdotti eräässä palaverissamme, että lähdetkö Tiina Suomen joukkueen johtoon? Roolini Team Manager on se urheilijoiden ja joukkueen "yleismies Jantunen". Olen tavoitettavissa 24/7 ja palaveeraan muiden joukkueiden johdon kanssa ja tuo tiedot joukkueelle. Annan tukea tarvittaessa myös lajivalmentajille. Työ varmasti tuo paljon haastavia tilanteita ja ei aina ole niin ruusuista, mutta eiköhän tämä opeta ja anna uusia kokemuksia tulevaisuutta varten. Kisojen jälkeen osaan varmasti vastata mitä se todellisuudessa oli... 👍😁.


Minulla on itse asiassa kolmoisrooli! Toimin näet vielä yhtenä viestijoukkueiden valmentajana. Siinä roolissa vastaan naisten viestijoukkueiden kokoamisesta, niiden valmentamisesta ja tietyistä asiaan liittyvistä koordinaatiotehtävistä.


Itse kisaan N45 sarjassa 80m aitajuoksussa ja kolmiloikassa. Minulle Suomi paidan pukeminen on ollut aina haave, nyt siihen on mahdollisuus ja toivon että omat henkilökohtaiset ennätykset rikkoutuvat!


 

Oletko ollut miten mukana yleisurheilutoiminnassa? Mikä innostaa toimimaan?

"Olen ollut yleisurheilutoiminnassa pikkutytöstä asti. Jo ennen aikuisikää olin vapaaehtoisena Suomi - Ruotsi maaottelussa, Maailmankisoissa, Ericsson GP kisoissa ja Helsingin MM-kisoissa.


Mikä saa lähtemään näihin täysillä? Intohimo ja saan uusia erilaisia kokemuksia ja haasteita. Olen ollut atteaseana lentokentällä, hotelleissa, lääkinnässä, pressissä, autokuljettajana, jne... Riippumatta iästä olen saanut kyllä ikimuistoisia kokemuksia!


Mitä kertoisit uudelle kisoihin osallistuvalle urheilijalle? Päästäänkö nauttimaan kansainvälisestä tunnelmasta? Mitenköhän kisat näkyvät kaupungilla?

"Olen itsekin uusi tämän tasoissa kisoissa. Varmasti meitä kaikkia jännittää. Kaikkein tärkein on tehdä omaa parastaan ja nauttia kisoista täydellä sydämellä. Aivan varmasti pääsemme nauttimaan kansainvälisestä tunnelmasta. Kisoihin on ilmoittautunut myös entisiä huippu-urheilijoita. Minunkin nuoruuden idoleita.


Kisat näkyvät kaupungilla mm. katuvarsimainoksissa ja yleisessä katukuvassakin. Urheilijoita liikkuu paljonkin busseissa ja raitiovaunuissa, hehän pääsevät kulkemaan ilmaiseksi omalla akkreditointikortilla.


Mitkä ovat ne lajit jota menet itsekin seuraamaan? Ehkäpä joku naiset 95v 100m räväkkä loppukilpailu? Vai ehditkö ollenkaan katsomoon hurraamaan suosikeillesi oman kisaamisen ja järjestelyjen ohella?

"Minulle erityisen tärkeää olisi päästä katsomaan isäni osallistuminen M75 kuulaan ja maastojuoksuun. Hän kuljetti minua aktiivisesti nuoruudessa treeneihin ja kisoihin. Se olisi historiallinen hetki olla hänen kanssaan yhdessä Suomen edustuspaidat kummallakin päällä!

 

Mitä kisan aikana tapahtuu kulisseissa vaikkapa yhden kisapäivän aikana? Varmaankin osa organisaatiosta on paikalla jo aamulla aikaisin ja osa poistuu iltapimeällä?

"Pystyn puhumaan omaan rooliin liittyvistä töistä, joita ei aina muille näy. Esimerkkinä niistä töistä ovat mm. protestien käsittelyt, epäselvyydet kilpailuvarmistuksista ja sekä muiden maiden kanssa käytävät keskustelut.


Tiedän että tietyt kilpailuorganisaatioiden osat - vaikkapa tulospalveluorganisaatio ja kilpailun johto - aloittavat joka päivä parikin tuntia aikaisemmin ja päivä päättyy vastaavasti kun katsomot ovat jo tovin olleet tyhjillään. Aikataulu julkistetaan näillä näkymin 25.05. joten sen jälkeen voi tarkistaa kuinka hervottoman pitkää päivää joillekin vapaaehtoisille tuleekaan! Kyllä, jotkut ovat paikalla aamusta iltamyöhään!


Milloin Tampereen kisojen valmistelut alkoivat? Olitko itse mukana mistä lähtien? Jos haluaisit nostaa esiin järjestelyjen kovimpia työmyyriä ja kunnian ansaitsevia niin mistä he löytyisivät?

"Kisavalmistelut alkoivat epävirallisesti vuonna 2020 syksyllä - eli 1,5 vuotta sitten! - kun Kanadan kisat (Toronto) peruttiin pandemian takia. Siitä alkoi Suomessa keskustelu onko mahdollista hakea kisoja meille.


Tampere ja siellä aktiivinen seura Tampereen Pyrintö järjesti Nuorten MM-kisat vastikään hienosti ja se vakuutti kisat myöntävän tahon ( World Masters Championship, https://world-masters-athletics.com/ ) vuonna 2021. WMAC vakuuttuivat että kisat voidaan järjestää nopeammin kuin normaalisti mm. kyseisten kisojen ilmoittautumismekanismien ollessa pienellä soveltamisella käytettävissä meillekin. He tutustuivat Tampereen Kalevan Kisoihin, jossa päätös kisojen antamisesta Tampereelle syntyi.


Olin itse heti 2020 syksystä mukana. Kovimmat työmyyrät ovat mielestäni olleet Oki Vuonoranta (SAUL:n toiminnanjohtaja) ja Karita Soukko (SAUL:n järjestösihteeri). SAUL:n hallitus on neuvotellut sopimukset kisoista. Koulutusvaliokunta oli keskusteluissa aktiivisena tukien omien urheilijoiden polkua kisoihin.


Urheilijoiden keskuudessa on ihmetelty aika pitkästä ajasta ilmoittautumisajan päättymisen (02.05.2022) ja varsinaisten kisatapahtumien välillä. Miksi toimitaan tällä aikataululla – mitä tapahtuu ilmoittautumisajan jälkeen?

"Kisoihin osallistuu siis tuhansia urheilijoita. Taustatyönä jokaiseen urheilijaan liittyen tehdään erilaisia rekisteröintejä, tarkistuksia ja hyväksyntöjä. Helmikuun maailmantilanteen muutoksen jälkeen tämä on epäonneksemme vielä monimutkaistunut. Vaikka aikaa on noin 2 kk ilmoittautumisajan jälkeen, työhön tarvitaan myös automaatiota erilaisten sovellusten avulla. Viranomaisten kanssa käsitellään myös kisoihin liittyvät turvallisuusasiat sekä kokonaistasolla että yksilötasolla. Jokaisesta urheilijasta tarkistetaan myös heidän syntymäaikansa jotta he osallistuvat oikeaan ikäryhmään.


WMAC-organisaation edustajat tarkistavat myös kisajärjestelyt ilmoittautumisajan jälkeen toukokuun aikana ja heidän vierailujensa yhteydessä tarkat aikataulut ja suorituspaikkojen järjestelyt varmistetaan. Niiden julkistamisen tavoite on 25.05. Kyseessä ovat kuitenkin MM-kisat!


Suomen joukkueen organisoinnissa on noin 30 henkilöä, joiden tavoitteena on pitää huolta 1 139 suomalaisen aikuisurheilijoiden kisoista! 10.05. tilastojen mukaan kohtaamme yhteensä 4 613 urheilijaa kokonaisuudessaan.


Miten voin seurata omaa suosikkiurheilijaani (varmastikin blogin pitäjä Esaa, tottakai)? Mistä saan lippuja katsomoon? Näenkö kisoja myös TV:ssä tai internetissäkin?

Esaa ja niitä todellisiakin suosikkejani seuraan varmasti kisapaikoilla. Tiedän että kisoja tulee näkymään ainakin erilaisina livestriimeinä netissä - tästä kerrotaan sitten varmastikin lisää lähempänä kisoja. Oletan että tätä infotaan sekä SAUL:n sivuilta että WMA Tampere kisasivuilta ( https://wmatampere2022.com/ ).


Suorituspaikkoja on muutamia mm. Ratinassa ja Pirkkahallin vieressä mutta onneksi niihin mihinkään ei tarvitse maksaa mitään! Saavu vaan paikalle kaverien ja sukulaisten kanssa! Jos et muuten niin aistimaan upeaa aikuisurheilijakisojen tunnelmaa!


Mitkä alueet ovat osoittautuneet vaikeimmiksi ja työläimmiksi järjestelyiden osalta?

Nostaisin esille pari minulle näkyvää kohtaa; majoituksien ja kilpailuaikataulujen järjestelyt. Kisoissa on siis todellakin tuhansia osallistujia, jotka tarvitsevat majoitusta usemmalle päivälle ja jopa parinkin viikon ajaksi. Vaikka kaupunki on kuitenkin merkittävän kokoinen, on saapuvien urheilijoiden määrä kuitenkin todella korkea. Aikatauluissa on käytännössä sama ongelma, esimerkiksi monet urheilijat osallistuvat useampaan lajiin ja lajien väliin tulee saada riittävästi palautumisaikaa.


Vapaaehtoisia ei ole myöskään koskaan liikaa. Jos halua ja kiinnostusta on, niin ota ihmeessä yhteyttä! ( ohjeet: https://www.saul.fi/2022/05/04/vapaaehtoiseksi-mm-kisoihin/ )

 

Kisat alkavat torstaina 29.06. Miten itse olet paikalla? Oletko joutunut ottamaan töistä lomaa jotta saat urakkasi hoidettua päivästä toiseen? Luuletko että kisojen jälkeen sinulla on vielä roolisi kautta tekemistä?

Ns. "asun" Tampereella kaksi viikkoa. Normiarjessa työskentelen yksityisellä hammaslääkärin vastaanotolla joka on kiinni kisojen ajan. Olen onnekas koska pomoni on isoveljeni Jarkko Lampén ja hän myös osallistuu kisoihin!


Pidämme kisojen jälkeen "palautumisleirin" jossa käymme läpi kisat ruusuineen ja risuineen. Tavoitteenani on jatkaa tässä roolissa tulevaisuudessakin, vaikkapa EM-kisoissa Italian Pescarassa 2023 ( https://european-masters-athletics.org/14-events-pages/1827-championships-2023.html ).


Avajaisista odotan yhtä hienoimpaa kisakokemusta. En tiedä vielä avajaisten ohjelmaa mutta siitä kerrotaan kyllä lähempänä. Haluan kaikki mukaan sinne kokemaan uusia elämyksiä!


Millaisissa asioissa Team Manager voi minua urheilijana auttaa? Mistä sinut saa kiinni; eikös kisoissa ole useampi suorituspaikkakin?

Team Managerina olen urheilijan tuki. Esimerkiksi autan urheilijaa kilpailuvarmistuksissa. Team Managerit ovat läsnä myös protestitilanteessa - esim. kun toinen maa tekee protestin ja tarvitaan koordinointia tilanteen selvittämisessä. Tiedotamme koko joukkuetta mahdollisista yleisistä muutoksista. Pidämme joukkueen ja joukkuhengen kasassa myös eri konstein.


Kisoissa on tosiaan useampi kisapaikka ( https://wmatampere2022.com/venues/ ) , mm. Ratinan stadion, Hervanta, Pirkkahallin ympäristö ja Pyynikin kisapaikat. Jos minua ei löydy kyseiseltä paikalta, Suomen joukkueelle on asetettu lajivastaavat, jotka ottavat haltuun myös Team manager tehtävän, jos itse en pääse sillä hetkellä paikalle.


Onko sinulla Team Managerina yllätyksiä tulossa Suomen joukkueellemme – vaikkapa onko jotain yhteisiä tilaisuuksia suunnitteilla tai jo lyöty kalenteriin?

Kun aikataulu on julkaistu tästä tiedotetaan lisää. Joukkue on iso, mutta todellakin on tarkoitus pitää yhteisiä "palavereita" , tilaisuuksia ja ehdottomasti kakkukahvit mitaleille! Toivottavasti jokainen meistä tuntee sydämessään kuuluvansa FINLAND MASTERS TEAM:iin ja jokainen haluaa kantaa Suomi paitaa ylpeästi!


Tässä yksi työ, joka varmasti opettaa kaikin tavoin.


Tehdään Suomen joukkueesta paras kaikilla tavoin.

 

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, milloin pituushypyn ME-mies Mike Powell (nyt M55 sarjassa) hyppää kisoissa? Haetko kanssa nimmarit vai mennäänkö Miken kanssa oluelle kisan jälkeen?

Idolini Michael "Mike" Powell kisaa pituushypyssä 6. heinäkuuta ja toivottavasti saisin uudelleen nimmarin ja kuvan hänen kanssaan.


Kiitos Tiina sinulle että suostuit jakamaan kokemuksiasi MM-kisojen järjestelyissä. Toivotaan hyviä kisoja!

"Kiitos samoin! Tähän soveltuu mottoni lukijoiden mieleen: "Make Impossible Possible, and enjoy being a part of one big master athletics family!"


Tsemppiä ja nähdään 😊🇫🇮


Tiina Lampén,

Team Manager, viestivalmentaja, urheilija.


51 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Коментарі


Post: Blog2_Post
bottom of page