Sisään huonolla vitsillä... jotta ei tule heti aluksi ns. writer's block (vai mikä se olikaan).
Mikä on sata lakimiestä meren pohjassa? No sehän on hyvä alku.
Kun jää on nyt murrettu niin itse asiaan. Päätinpä rikkoa kaavan ja odotukset ja raapustella kehonhuollosta. Ei varmaan ekaksi tullut mieleen kun tätä blogia päätitte jotenkin seurata. Kyse ei ole pelkästään siitä että vanhemmiten on hyvä lisätä kehonhuoltoa jotta pitäisi kehon ikääntymisen vaikutukset aisoissa. Ymmärrykseni mukaan mm. kimmoisuus alkaa jo heikkenemään jopa 20-30 vuoden iässä - korjatkaa te paremmin tietävät - ja liikkuvuus sekä venyvyys ovat tärkeitä suojamekanismeja kun treenaa kovaa. Onhan toki siitäkin kysymys mutta jos et ole vihkiytynyt asiaan niin saattaa tulla yllätyksenä että moukarinheitossa on tärkeää rentous, erityisesti yläkropan ja varsinkin hartiaseudun osalta. Näin minulle isot pojat ja vanhemmat mestarit ovat kertoneet - ja minähän uskon. Se ei ole tällä hetkellä vahvuuteni. Vielä.
Ei siis ekana juttua tempauksesta, etukyykystä tai pystypunnerruksesta. Niistä kyllä tulee lisää, ei hätää!
Olen vuodesta 2019 lähtien lisännyt palettiini aika paljon kehonhuoltoa. Maanantait ovat muodostuneet ns. palauttaviksi päiviksi kovinkin usein ja salillani onkin sopivasti maanantaisin erittäin hyvät vaihtoehdot kehonhuoltoon. Fressi Myyrmäki tarjoaa maanantai-iltaisin jopa kaksi liikkuvuuden ja kehonhuollon tuntia. Joskus olen vetänyt ne putkeenkin mutta eilisen erittäin pitkänä pyramidina tehdyn voimatreenin jälkeen tänään oli vuoro kevyemmälle treenille, jotta tärkeä palautuminen kehittää kovan viime viikon jälkeen.
Ekalla tunnilla on fokus enemmän fysioterapeutin avustuksella liikeradoissa ja varsinaisessa liikkuvuudessa. Toisella tunnilla, jolla tänään olin, on enemmän joogamainen lähtökohta, erilaisine staattisine asentoineen ja jopa voimaa vaatien. Tänään olisi ehkä kannattanut mennä ekalle tunnille, vaikka hyvää teki joogamaisempi tunti joka tapauksessa. Noh, se eka tunti oli varauksiltaan täynnä joten kohtalo vie välillä. Tunnilla oli kyllä vähän liikaa hartioiden varassa olemista ja oletin että vatsaliikkeitä olisi enemmänkin. Ohjaaja Petri - tosi osaava kaveri - veti kyllä hyvin monipuoliset liikepatterit läpi. Ei tullut tällä kertaa vatsalihaspattereita, vaan avattiin alaselkää, SI-niveltä jne. SI-nivelen tulevista ongelmista on Coach Puhakainen, moukarinheittäjä jo vuosikymmenten takaa, jonkin verran jo varoitellut - ja minähän uskon. Nyt kun asia rönsyilee oikein urakalla niin linkitetään tähän ihan asiallinen opaskin, josko muillekin olisi jotain hyötyä miten selkävaivoilta voi yrittää välttyä: https://selkakanava.fi/sites/default/files/hyvaselka-4-18_12-13.pdf. Avaa omalla vastuulla, voi aiheuttaa kiinnostusta!
Tuo on yksi syy miksi käyn myös ohjatuilla tunneilla. Treenaminen saattaa muodostua hyvinkin helposti liian yksipuoliseksi. Täydentävät sekä tukevat lihasryhmät ovat usein, kuten minulla, jopa yllättävänkin heikkoja verrattuna isoihin lihasryhmiin. Osin tämä kertoo filosofiastani, tuodaan heikkoudet sille tasolle että se mahdollistaa keskittymisen parhaaseen treenaamiseen ja potentiaalin lunastamiseen. Tulen varmasti avaamaan tätä lisää jatkossa jopa kyllästymiseen asti, oletan.
Kiitos FB-seinälläni alkaneen hienon keskustelun, ehkä on syytä avata miten tavoitteisiin sitten pitäisi päästä? 3 vuotta on aikaa ja välietappeja pitää olla. Kokisin että 50m on mahdollinen vuonna 2023, kun pääsisin seuraavaan progressioon tulevina vuosina:
2020 43,50m (6kg)
2021 46,00m
2022 48,00m
2023 50,00m
Vuoteen 2023 asti heitän vielä 7.26kg eli normipainoisella välineellä, joten nuo tulevat siis käytännössä harjoituksista. Saa nähdä miten usein sitä tuleekin testauttaa. Vuonna 2023 sitten tulevat mukaan kisat 6kg välineellä joten siitä oletan tulevan ekstra-adrenaliinia! FB-seinällä alkoikin jo kiivas spekulointi minkälaisiin mittoihin pitäisi päästä normivälineellä. Paremmin tietävät, pistäkää viestiä! Olen nähnyt arvioita että heiton pituus muuttuu arviolta noin 10% kun väline muuttuu 1kg verran. Tämä siis ymmärrykseni mukaan miehillä tehtyjen laskelmien mukaan.
Aika näyttää miten paljon saan treenattua esim. voimatasojani suhteessa paremmaksi. Tutkimuksia löytyy vaikka kuinka paljon - että voimatasot tippuvat iän myötä, esim. tämän mukaan 1,5% joka vuosi (ja 60v jälkeen 3%): https://www.intechopen.com/books/gerontology/ageing-process-and-physiological-changes. Luulen että minulta löytyvät rohdot siihen, jatketaan tulevissa kirjoituksissa miten ihmeessä sitä haastetta ajattelin selättää...
Comments