Heinäkuuta mennään ja treenejä on kevennetty. Mutta perkele ihan väärästä syystä.
Diagnoosi: "Patellar tendonitis" eli "Hyppääjän polvi"
Eli mitä tämä nyt sitten tarkoittaa? No taas se perkeleen polvi alkoi oireilemaan. Olin Kankaanpäässä kisaamassa viime viikon keskiviikkona 20.07. Kisan lämmittelyssä jo totesin että oikean polven tilanne on kovasti ärtynyt. Varoitusmerkkejä oli ollut ilmassa aiemminkin kesällä mutta nyt se oli ihan varma juttu. Torstaina sitten olikin kävelykin vaikeaa, saatikka polven koukistaminen normaalisti ja voimantuotto oikeasta reidestä ihan nollassa. Lauantaina kokeilin auttavasti vastasuunnan pyörähdystä ja sekään ei toiminut ollenkaan.
Hieroja on nyt manipuloinut sitä yhteensä 3 hoitokerran (/ 45 min) verran. Vinkkejä on saatu ja "Spanish Squat" onkin lisätty pitkän tähtäimen harjoituksiin ihan varmasti. Näin se nivelrikkoisen urheilu sujuu, lisätään vuosien varrella tukevia harjoitteita että pystyy suorittamaan. Kentältä kanssaheittäjiltä saa myös lisää dataa jatkuvasti mitä kaikkea joutuukaan asiallisten heittojen eteen tekemään...
Kyykyt on jätetty treeneistä pois, itse asiassa en ole tehnyt varsinaista jalkapunttia ollenkaan tuon 20.07. jälkeen. Mutta kuten nykylääketiete uskoo, puhdas lepo ei ole oikea lääke! Uskomus on nykyään se, että jos rasittaa kipukohtaa (joka ei sinänsä ole rikki!) niin seuraavana aamuna tietää jos kipu pahenee että rasitti sitä liikaa. Minulla ei vielä ole käynyt niin, onneksi vaan joka päivä parempi meininki!
Polvia onkin nyt lähdetty analyyttisesti kuntouttamaan jotta pahin kipu poistuu ja toiminnallisuus on riittävä. Internjet on ollut kuumana ja videoita on katseltu. Jos haluat ennakoida ja pitää polvista huolta, tsekkaa itsekin vaikkapa nämä allaolevat harjoitteet.
Jokapäiväisenä treeninä 1-3 krt/päivä isometrisiä pitoja paikallaan ("stage 0"). Ihan kaikki eivät onnistu kivun kanssa heti alussa, mutta vähän kerrallaan napsitaan niitä rutiineihin. Niin ja tuo jalkojen ojennus laitteessa on siis pito, ei varsinainen pumppaava alas-ylös liikerata.
Aikanaan keskusteltuani Oregonin kävijän Tuomas Seppäsen kanssa hän olikin ehdottanut viime syksynä pari noista muuten treenipalettiin. Olisi voinut tehdä enemmän, näyttää nyt siltä...
Salilla toki käyn, mutta muista syistä, ja sen yhteydessä 2-3 krt/viikossa teen noita "stage 1" voimaa tarvitsevia tukevia harjoitteita. Tuossa se varsinainen jalkojen ojennus laitteessa yhdellä jalalla on ihan harjoitteenakin. Kyykky ekassa kuvassa on kantapää korotettuna jos kuvasta ei ihan hyvin näy.
Regression tarkoittaa liikkeen keventämistä jos ei pysty tekemään ns. täytenä versiona tai silloin jos seuraavana päivänä kiputuntemus on pahempi kuin edellisenä päivänä.
Noita sitten on ohjelmassa ihan saatanan pitkään, kunnes pää hajoaa ja/tai ei huvita. Uskon että polvesta johtuen siirrän kilpailukauden päätöstä mutta tämä tietty tarkentuu kun pääsee ensi viikolla keskiviikkona kokeilemaan polven tilaa ringissä kevyissä heitoissa.
Ai niin, ja näyttää siltä että patella itsessään on aika tiukkana jumissa joten sitäkin mobilisoin käsin. Manipulaatio ei ole kovinkaan vaarallista vaan epämiellyttävää enemmänkin. Jänteet kestävät kyllä käsittämättömän määrän vääntöä.
Sara Killinen haastattelussaan Suomen Moukarinheittäjät ry:n paneelissa heinäkuun alussa sanoi minusta hyvin. Hän mainitsi että yllättyi kun palasi Suomeen nyt kesällä harjoiteltuaan jenkkilän yliopistossa että Suomessa keskitytään negatiivisuuteen - se iski suunnilleen häntä päin kasvoja välittömästi kun alkoi vaihtamaan kuulumisia. Posin kautta eikös juu siis tehdään ja tässä onkin ollut kolikolla kääntöpuoli.
Olen näet pakotettu keventämään harjoitteita paljonkin ja se varmastikin tuli ihan oikeaan saumaan. Uskomushan on että keventämällä tuloskunto puskee ulos väkisinkin. Kyykyt jäivät myös pois nyt määräämättömäksi ajaksi. Treeneissä on nyt fokuksena hard core, huh. Onkohan koskaan tullut tehtyä lajivoimaa ja keskivartaloa niin paljon ja monipuolisesti kuin viimeisen 10 päivän aikana...
Tämän ovat varmaan facen striimiä seuraavat lukijani jo huomanneetkin... Ajattelinkin jakaa tässä vielä kolme esimerkkiä core-harjoitteista jos ne eivät jo olleet tuttuja.
Ekana moukarinheittäjien legenda eli Sedykh-twist. Tästä on varmastikin useita variaatioita. Itse kutsun tätä "Dorian style" versioksi. Mistäköhän on nimi tullut, en kyllä tiedä. No kiitokset siis Dorianille jonka esimerkkiä seuraan tässä aika orjallisesti. Tällä saa salilla katseet kohdistumaan itseensä. Eräs katsoo lähteekö väline "käsistä" ja toiset kuvaavat youtubeen osaksi sekopäisten harjoitteiden videokokonaisuutta.
Noh, itsellä tarkoitus saada voima jaloista kylkien kautta hartioihin yläviistoon. Erittäin hyvä oman kokemuksen mukaan myös eteen-taakse tasapainon kanssa varsinkin kun levypainon koko on riittävä. Terävänä tämä on hyvä ollut pitää ainakin tässä kilpailukauden aikana joten ei aina tuo 25kg levypaino ole käytössä.
Tokana varmastikin harvoin nähty mutta mielestäni kerrassaan nerokas kävelyliike. Moukarinheittotreeneissähän tehdään moukarilla kanssa kävelyjä jossa pyöritetään välinettä pään yli (ns. aloituspyöritykset / windsit). Tässä on vähän samaa ideaa. Kyseessä on siis farmarikävely unilateraalisesti ja kaoottisesti. Google-hakuja vaan käyntiin mitä kaoottisuudella tarkoitetaan - usein on juuri epätasapainoa ja kuminauhaa mukana harjoitteessa. Niin ja unilateraalinen tarkoittaa toispuoleista - toisella puolella ei ole tasapainottavaa elementtiä!
Tavoitteena on kävely jossa sivulla kuminauhan varassa roikkuva paino heiluu sekä alas-ylös että (jos kävelyvauhti on riittävä) eteen-taakse. Tuossa videossa on aika vähäistä se heiluminen eteen-taakse. Kroppa joutuu aktiivisesti tekemään työtä tasapainottamaan tilannetta ja pitämään äijän suorassa. Sivuvaikutuksena myös rannetta ja kyynärvartta koetellaan jonkin verran. Rohkeasti vaan kiloja tähän harjoitteeseen niin huomaat että kylkien lisäksi myös suorat vatsalihakset (!) joutuvat tekemään töitä.
Core-harjoitteissa on hyvä tehdä pikkaisen eri tyyppisiä variaatioita (viimeisimpien analyysien mukaan). Ei siis pelkkää suoria sit-ups:eja eikä pelkkää lankutusta vaan kuten yllä, coren aktivista rotaatiota rangan ympäri, roikottamista ja pitoja. Kolmantena harjoitteena minulla tässä esimerkkinä siis alaselän pito paikallaan. Jalat (videon ulkopuolella) ovat kiinni siinä alaselkäpenkissä (45 asteen kulma siis) ja yläkroppani on paikallaan lattian suuntaisesti. Niskan takana paino, tässä videossa taisi olla 20kg eikös, ja pito sitten 15-45s esimerkiksi.
Eli tuollaista tällä kertaa. Elokuun kirjoituksissa onkin sitten pitkälle lentäviä ajatuksia ja välineitä! Ensi viikolla koestan myös jalkapunttia - toki räjähtävästi rinnalle vetoja tms. - eli usko on kova!
Comments