top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Perustavanlaatuista puuhastelua

Mennäänpäs hetkeksi mitä treeneissä on tapahtunut, eikä pelkkää taivaanrannan maalailua tai suunnittelua yms vastaavaa. Suomalaiseen tyyliin kun kysytään miten menee, niin "ei tässä mitään" tai "ihan normiarkea". Treenien osalta hyvin perusjuttuja onkin kyseessä.


Joskus on kuullut käytettävän termiä "peruskuntokausi". Muistan sen jo 80-luvun lopulta (ah niitä aikoja) nostalgisena käsitteenä kun olin silloin nopea, kimmoisa ja komea! En ihan kaikkea noita kuitenkaan mutta aika monta noista voin allekirjoittaa. Liittyvänä täkynä voisi joskus kertoa tarinaa suklaasta. Mutta sen aika ei ole vielä. Mara (jos tätä selaa) saa vapaasti asiaa avata, on ihan mieleenjäänyt historia suklaaseen liittyviä keskusteluja!


Eli mitä siis tässä vaiheessa on treenipaletissa? Painotus on enemmän pohjien rakentamisella ja tekniikkaan liittyvien muutosten sisäänajamisessa ajan kanssa. Minulla on suhteessa enemmän voiman kehittämistä. Koordinaatioitakin tulee tehtyä enemmän kuin kesän kilpailukaudella tai kesään valmistautumiskuukausina. Nyt on levätty kilpailujen rasitukset pois ja keho on alkanut tottua raskaampiin kuormiiin punttien kanssa. Olen myös lisännyt heittomääriä keskimäärin vuoden takaiseen verrattuna. Niidenkin kehittävän vaikutuksen keho alkaa ottamaan positiivisesti vastaan. Koetan itseäni kovallakin kuormalla peruskuntokauden aikana jotta teknisiä taitoja voi sitten rakentaa parantuneiden ominaisuuksien päälle.


Kolme viikkoa on takana kovempaa treeniviikkoa ja ensi viikko on kevyt viikko. Enemmän lepoa ja huoltotoimia on kevyellä viikolla tiedossa. Niillä varmistan että treenaaminen voi jatkua ilman esim. loukkaantumisista tai ylirasituksesta johtuvia katkoksia. Rytmitys on aika vaativa, ja käytännössä lähtökohtaisesti menen 2:1 rytmityksellä (kutsun sitä myös itse sykliksi). Vuoteen ehtii kyllä mahtumaan 3:1 rytmillä läpivietyjä kausia, jotta keho ei jumitu aina samanlaiseen kehityssykliin. 2:1 siis ainakin omassa kirjanpidossa tarkoittaa 2 kovaa viikkoa, 1 kevyt viikko, 3:1 on samalla logiikalla 3 kovaa + 1 kevyt. Tätä säätelen myös sen mukaan miten treeneissä sujuu. Niin ja on sitten sellainen vaikuttava tekijä kuin elämä. Työ. Läheiset. Nukuttu yö. Marsin ja Venuksen keskinäinen sijainti. Drumpfin uusin tweettaus ei onneksi minuun vaikuta muuten kuin huvittavasti.


Seuraava rytmitys onkin juuri 2:1, jossa kauden 2020-2021 toinen leiri Pajulahdessa testeineen tokana kovana viikkona puolivälissä joulukuuta. Eka sykli indikoi ihan hyvää tasonnousua edellisvuoden vastaavaan treenimäärään ja -tuntemuksiin. Sain myös lisää boostia kun faijalle löytyi hoitopaikka toissapäivänä ja henkiset patterit saivat samantien lisälatingin "ihan ilmaiseksi". Se kantaa pitkälle, vaikka ensi viikolla onkin tiedossa muuttoduunia.


Ajattelin tiivistää nämä kolme peruskuntokauden ekaa viikkoa seuraavaan postaukseen statistiikkoineen. Tarkoituksena on tyydyttää ehkä kovimmatkin tilastopornosta pitävät tirkistelijät. Lisäksi luvassa on kertomusta katoavista ja hajoavista välineistä eli ns. "hanskaan meni" - aina ei mene putkeen vaan saumoista saattaa repeillä!

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page