top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

preTENSe - problEMS?

Ei olla kireitä! Vaikka kuinka maailman tilanne painaakin, niin pidetään itsestämme huolta ainakin fyysisesti. Eilen torstaisen tuplahieronnan yhteydessä päätin että vihdoin raapustan sen Beurer-hoitolaitteen käyttöarvion, eli onko siitä mitään hyötyä minulla? Ehkä vähitellen alkaa tilastollisesti dataa olla ainakin alustavaan arviointiin. Sil vu plee!


preTENSe = "(a) Feigned, not genuine, sham; of miracles, etc.: asserted, without proof; (b) of a face: dissembling, deceiving; (c) of a moral law: urged as a justification or an excuse; (d) law formally declared; (e) intended, purposed."


Lyhyesti sanottuna kiireisille: Beurer laite johtaa kehoon sähköä joko kivun lievittämiseen, lihaksen harjoittamiseen tai lihaksen hierontaan.

DISCLAIMER: En ole lääkäri. En ole fysioterapeutti. Tavallinen tamppaaja vain joka kertoo kokemuksiaan. Lue ja sovella omalla vastuulla.

 

Beurer EM49 digitaalinen TENS/EMS kivunlievittäjä

Käyttökertoja @17.03.22: yhteensä 19 (5 x TENS, 6 x EMS, 8 x MASSAGE)


Suositukseni: Jos treenaat kovaa, teet aktiivisesti jo tavanomaisia lihashuoltoja ja jos edullisesti löydät niin pistä ostaen. Soveltuu myös vaikeiden paikkojen (esim. vatsa/kyljet) käsittelyyn.


Yleishuomio: Laite avustaa sekä toimii monipuolisutta tuovana lisänä normaaliin tekemiseesi. Ei kuormita hermostoa eikä lihaksistoa kohtuullisella käytöllä. Käy hierojalla. Tee palauttavia harjoituksia.


Plussaa

Miinusta

Eri toimintamoodeja

Elektrodit ja johdot

Laaja säädettävyys

Laaja säädettävyys

Edullinen peruslaite

Vie paljon aikaa

TENS = nonSENSE

Altis häiriöille

 

Eri toimintamoodeja: Laitteessa on 3 eri helposti käytettävää päätoimintoa: TENS, EMS ja MASSAGE.

TENS = Hermoratojen sähköinen stimulaatio (12 ohjelmaa)

EMS = Lihaskudosten sähköinen stimulaatio (32 ohjelmaa)

MASSAGE = Hieronta sähkösignaalien avulla (20 ohjelmaa)


Jokaisen toimintamoodin esiasetettujen ohjelmien lisäksi voi vielä käyttää yksilöllisesti säädettyjä ohjelmia ja voit asettaa ns. "Doctor's Function" - ominaisuudella myös oletusohjelmasi.


Laaja säädettävyys: Toimintamoodien, esiasetettujen + yksilöllisten ohjelmien lisäksi voit valita myös hoitokohteen sekä (impulssi)signaalien voimakkuudet. Voimakkuuden voi säätää elektrodipareittain.


Elektrodiparit voi asetella hoitokohteen mukaan ja myös vaikeasti hieronnalla hoidettaviin kohteisiin kuten vatsalihakset ja kyljet joita heittäjien olisi hyvä välillä huoltaa. Laitteessani oli 2+2 elektrodia, joita voi käyttää aina pareittain. Tässä laitteessa oli maksimissaan 4 elektrodia, mutta markkinoilla on myös mm. 8 elektrodin malli sekä laitteita voi käyttää samaan aikaan useitakin. Päähän, niskaan, kaulaan, rintakehään ja haaroväliin sähkövirtaa johtavia elektrodeja ei saa asetella - syistä joita en lähde yksilöimään...


EMS-moodin esiasetetuissa ohjelmissa on myös harjoituksen fokus huomioitu ja parametrit säädetty etukäteen. Voit valita seuraavista:

(1) Lämmittely

(2) Kapillarisaatio

(3) Lihasten vahvistus

(4) Lihasten voiman maksimointi

(5) Lihasten räjähtävä voima

(6) Lihasten jäntevyys

(7) Lihasten muotoilu

(8) Lihasten kiinteytys


Jos tämä ei vielä riitä, niin yksilöllisissä ohjelmissa voi edelleen tuunata parametrejä oman maun mukaan seuraavilla muuttujilla:

(A) Impulssimuotoa (yksi- ja kaksivaiheinen),

(B) Impulssitaajuutta (1 - 150 Hz),

(C) Impulssin leveyttä eli kestoa (50 - 450 mikrosekuntia eli 0,00005 - 0,00045s)

(D) Yhdistelmillä näiden variaatioista - "burst" aliohjelmalla.


Elektrodiparien keskinäistä sijoittelua voi vaihtaa niin että saat vaikutuksen pintakerroksiin tai hieman syvemmälle (elektrodien ristiin sijoittamisella).



*WARNING - PSEUDO-SCIENTIFIC CONTENT STARTS*


Impulssimuodosta en saanut sen suurempaa käsitystä miten sitä kannattaisi tuunata. Käyttömäärilläni ei vielä se oikein ole ollut järkevää. Saa nähdä lähdenkö sille polulle ollenkaan. Kaksivaiheisilla pulssivirroilla on todennettu vaikutuksia lihaksen rasitusta vähentävästi, lihasväsymystä lieventäen.


Impulssin taajuudella eli jaksoajalla voi säätää kuinka monta impulssia laite antaa per sekunti (Hz = 1 per sekunti). 1-35 Hz alueella aktivoidaan hitaasti reagoivia lihassyitä. 35 Hz ja suuremmilla taajuuksilla nopeasti reagoivat lihassyyt aktivoituvat mukaan. 45-70 Hz taajuuksilla lihaksissa esiintyy jännitystä koko ajan ja ne väsyvät nopeammin. Nämä siis laitevalmistajan ilmoituksen mukaan, Beurer myös suosittaa pika- ja maksimivoimaharjoittelua tukemaan korkeita impulssitaajuuksia.



Impulssileveys kertoo kestoajan yksittäisille impulsseille. Tämä yhdessä taajuuden kanssa luo virtavaikutuksen joka kulkeutuu lihaksen läpi elektrodista toiseen. Esimerkkinä 50 Hz taajuus 100 mikrosekunnin kestoajalla tarkoittaa että sekunnissa saat 50 kertaa 0,0001s kestävän virran kohdelihakseesi. Impulssin leveyttä tulisi valmistajan mukaan säätää isommaksi mikäli lihasmassan määrä on suuri. Leveyden ollessa suurempi se penetroituu eli tunkeutuu syvemmälle/laajemmin kudokseen.


Impulssin voimakkuus on näistä parametreistä ehkä se helpoiten ymmärrettävissä oleva. Se tarkoittaa siis kuinka suuren virran kone muodostaa impulssiin. Suurempi voimakkuus tarkoittaa suurempaa energiaa joka johdetaan kudoksiin joten arkijärjellä mietittynä "no pain no gain" on aika lähellä totuutta tässä tapauksessa - suuremmalla voimakkuudella vaikutus pitäisi kasvaa.


*WARNING - PSEUDO-SCIENTIFIC CONTENT ENDS*



Edullinen peruslaite: Motonet tarjoaa tätä laitetta arviolta n 40-50 EUR hintaan. Tutkien mitä laitteella voi tehdä niin halvalla mennään eli yhden hieronnan hinnalla. Tämä pätee siis vain tähän laitteeseen - malleja löytyy rahoissa uiville (esim. EM 95, noin 544+ EUR: https://www.beurer.com/web/gb/products/active/pain-theraphy_muscel-stimulation/tens-ems/em-95-homestudio.php ). Laitteesta tulee jonkin verran käyttökuluja. Vielä ei 19 käyttökerran jälkeen ole tarvinnut laitteeseen vaihtaa paristoja, mutta elektrodeihin menee rahaa noin 10-15 käyttökerran jälkeen (n 20 eur / 8 kpl).

 

Elektrodit ja johdot: Käyttökokemuksessa selkeästi dominoi piuhojen kanssa pelaaminen. Valmistaja suosittelee että elektrodeja käytetään karvattomalla ja rasvattomalla iholla. No just niin. Not going to happen. Onneksi tämä ei vaikuta laitteen toimintaan vaan ainoastaan elektrodien käyttöikään. Minulla 10-15 käyttökertaa riitti jotta elektrodien liimapinta alkoi muuttua kutisevaksi ja pysyä heikosti kiinni - arvasitkin jo - karvaisella ja rasvaisella ihollani! Jokaisesta elektrodista lähtevä piuha on kanssa aina juuri vähän edessä kun ei ihan liikkumattomanakaan voi käytön yhteydessä täysin olla...


Elektrodien etäisyys vaikuttaa hoitoon. Aiemmin mainitsin että "ristikytkennällä" (taitaa olla oma termi) saadaan virtavaikutus kohdistettua pintalihasten sijaan syvempiin kudoskerroksiin. Tämä liittyy lihaskerrosten säikeiden suuntiin, mutta sitä en tässä avaa enempää. Löysin tämän "ristikytkennän" ominaisuuden muuten vasta 15. käyttökerran jälkeen kun tavasin ohjekirjaa tätä blogikirjoitusta varten vielä uudestaan läpi. Varsinaisesti etäisyys vaikuttaa siten että jos elektrodit ovat alle 5 cm päässä toisistaan niin vaikutuksen voimakkuus korostuu pintarakenteissa ja jos yli 15 cm, niin heikkoa laajoissa ja syvissä rakenteissa. Efektiivinen etäisyys olisi siis 5 - 15 cm elektrodien etäisyyksille. Valmistajan selvitys on kuitenkin loogisesti vähän omituinen mielestäni.


Elektrodien sijoittelu on myös pientä arpapeliä. Muutaman kerran olen laittanut elektrodit hassusti niin että lihas pomppii virtaimpulssin mukana kuin parhaassakin abtronic 7000 - mainoksessa (tai jopa pahemminkin värähdellen), ja en ole ihan varma onko vaikutus enää toivottu siinä yhteydessä! Valmistajan ohjeissa on kyllä 28 eri sijoitteluohjetta kuvineen joten he ovat tiedostaneet tämän haasteen selvästi - ihan täysin riski ei poistu mutta väärinkäytön mahdollisuus pienenee merkittävästi.


Laaja säädettävyys: Valinnanvaraa on kuten jo totesin vahvuuksien puolella. Mutta välillä tuntuu että pitää olla lääketieteellinen tutkinto että osaa valita oikein. Ensiksi pitää valita mitä sillä tekee: TENS - EMS - MASSAGE? Sitten mitä kohdelihasryhmää käsitellään? Lisäksi sijoitellaan elektrodit. Voimakkuus on käyttövaiheessa viimeinen valinta ja periaatteessa helppo. Se riippuu ikävä kyllä kohteesta, ja päivän herkkyystiloista johtuen sopivat arvot pikkaisen vaihtelevat. Huomasin että kun käyttää ristikytkentää niin voimakkuudet voi nostaa jopa maksimiarvoihin - mutta pintaan kohdistuvalla vaikutuksella jo asteikon puoliväli saattaa saada laulamaan Hoosiannaa. Onneksi voimakkuuden säätö onnistuu keskellä ohjelmaa per elektrodipari.


Enemmän palstatilaa antaisin kuitenkin eri EMS-moodin esiasetetuille ohjelmille, eli muistutuksena:

(1) Lämmittely

(2) Kapillarisaatio

(3) Lihasten vahvistus

(4) Lihasten voiman maksimointi

(5) Lihasten räjähtävä voima

(6) Lihasten jäntevyys

(7) Lihasten muotoilu

(8) Lihasten kiinteytys


Sormi menee suuhun joka kerta kun miettii mitäs laitteella halusikaan saada aikaan? EMS-moodista tehdyt tutkimukset kertovat että laite antaisi positiivisen harjoitusvaikutuksen mutta okei jos pitää mennä salille vs. tykittää lihaksia EMS-laitteella niin valinta on helppo. Fysioterapeuttini mukaan EMS soveltuu parhaiten kuntoutukseen kun ei optimitavalla voi tehdä harjoituksia. Sen lisäksi Abtronic 7000 laitteella voit katsoa samaan aikaan televisiota tai vaikkapa nukkua! (pun intended)


Itse olen eniten käyttänyt "vahvistus" ja "voiman maksimointi" ohjelmia. En ole ihan varma mitä ihmettä eroa edes on termeillä "jäntevyys", "kiinteytys" ja "muotoilu". Kyseisiä ohjelmia ei edes löydy kaikille lihasryhmille vaan seuraavasti. Varmastikin nämä on tutkittu valmistajan toimesta mutta käyttäjää mietityttää miksi ne eivät sovellu kaikille lihasryhmille:

(3) vahvistus = olkavarsi, reisi, sääri, hartia, selkä, pakara

(4) voiman maksimointi = olkavarsi, kyynärvarsi, vatsa, reisi, sääri, hartia, selkä, pakara

(5) räjähtävä voima = olkavarsi, reisi, sääri

(6) jäntevyys = olkavarsi, kyynärvarsi, vatsa, hartia, pakara

(7) muotoilu = olkavarsi, kyynärvarsi, vatsa, reisi, sääri

(8) kiinteytys = vatsa, reisi, sääri

HUOM: Sääri kattaa myös pohkeen alueen.


Arvaa olenko lähtenyt tekemään sitten yksilöllisiä ohjelmia ja jopa säätämään taajuutta jne. parametrejä? Vaikka minulla aikaa onkin aika moneen kuten näihin blogikirjoituksiin niin ei sentään NIIN paljon.


Vie paljon aikaa: Eli jos jatketaan käytön kokemuksia niin fakta on se, että voit kerrallaan käytännössä käsitellä yhtä lihasryhmän kohtaa per laite. Mikäli fyrkkaa riittää niin sitten voit toki laittaa toisen laitteen käsittelemään symmetrisesti toista puolta (esim. vasen ja oikea reisi samaan aikaan). Usein EMS + MASSAGE ohjelmia oletan käytettäväksi symmetrisesti poislukien TENS-kivunlievitys. En voi toki unohtaa lajinomaisia ongelmia: moukarinheitossahan vartalo kuormittuu epäsymmetrisesti ainakin kropan pystyakselin suhteen, joten symmetria ei ole aina toki totuus. Mutta jo pelkästään oletusohjelmat kestävät 20 minuuttia (MASSAGE) ja 30 minuuttia (TENS, EMS).


Esimerkkinä eilen torstaina tein tenniskyynärpään hoitoa ensiksi MASSAGE ohjelmalla ja siihen perään EMS (voiman maksimointi) ohjelma joten siinä meni sellainen 50 minuuttia. Onneksi telkkarista tuli Lego Masters (Suomi) avausjakso joten ei mulla muutakaan ajatusta siihen väliin ollut. Suurempi haaste ajankäytölle tuleekin symmetriasta, koska päätin ohjelman jatkuessa että koitetaas vähän pistää sykettä vinoihin vatsalihaksiin. Tämä vaatikin 2 laiteohjelmaa peräkkäin, eli EMS x 2 = 60 minuuttia. Päivän saldo - siis päivällä aiemmin suoritetun 90 minuutin jalkojen hieronnan lisäksi - oli siis laitteella 1h 50min. Lihashuoltoa 3h 20min on ehkä vähän... saa siis miettiä milloin tuollaisiin ajankäyttöihin pystyy omassa tilanteessaan jos ollenkaan!



TENS = nonSENSE: Alunperin mietin laitteen käyttöä TENS ominaisuudella, jotta pystyisi tehostamaan palautumista kovista harjoituksista. Nyttemmin olen päätynyt siihen että tuo ominaisuus on ihan turha. Faktatkin näyttävät tukevan lopputulemaani, sillä laite itse asiassa huijaa aivoja vaikuttaen hermoratoja lamauttavasti. Laite blokkaa kivun tunnetta "hoidetussa" kohteessa väliaikaisesti. Se ei vaikuta varsinaisesti palautumiseen. Erityisesti huomionarvoista että kyse on väliaikaisesta vaikutuksesta eikä se aiheuta avustusta ainakaan suoraan kehon omille palautumis-/korjausprosesseille. Talking about Burana here, mate! Parempiakin keinoja siis löytyy - toki TENS vaikuttanee lokaalisti mutta edelliseen kohtaan liittyen 30 minuuttia TENS hoitoa vs. saavutettava hyöty näyttää olevan minimaalista. Laitan mieluummin (Buranan ohessa) MASSAGE-ohjelman käyntiin ja teen aktiivista liikettä kipukohtiin (eli nykylääketieteen prinsiippien mukaisesti!). ( Lue lisää TENS toimintaperiaatteesta interwebistä: https://tensunits.com/pages/how-does-a-tens-unit-work )


Ajatusleikkinä olen miettinyt onko TENS-ohjelmilla negatiivinen efekti moukarinheitossa tärkeään hermoston toimintaan. Tästä en ole löytänyt tutkimustietoa. Oletan että ainakin välillisesti riski olisi että vaikuttaa hermoston tasapainoon liiallisella käytöllä. Tämä riski voi päteä muihinkin moodeihin. Tietyt EMS-ohjelmat on suunniteltu niin että suoritustehokkuutta voisi parantaa (esim. "voiman maksimointi" ja "räjähtävä voimaa") ainakin joksikin aikaa. Ohjelmien käyttöä seuraavana päivänä en havainnut negatiivisiä vaikuksia suorituksiini.


Hassua kyllä alkuolettamuksiani vasten olen huomannut että MASSAGE- ja EMS-ohjelmat toisivat (verenkierron lisääntymisellä) pientä vaikutusta palautumiseen ja virkistäytymiseen. Näiden aiemmin luulin saavan positiivista vaikutusta TENS-ohjelmilla.


Altis häiriöille: Muistaen että laite vie aikaa käyttäjältä, tämän huomasin onneksi käyttöohjeista ajoissa. En nyt siis viittaa elektrodien sijoittelusta aiheutuviin mahdollisiin kohdennusvirheisiin vaan mobiililaitteiden käyttämiseen käytön aikana. Ah, kun olisi mukava että voisi somettaa käytön aikana mutta näin ei saa ohjekirjan mukaan tehdä. En ole kokeillut kun mobiililaite ilmeisesti vaikuttaa laitteen toimintaan häiritsevästi ja niitä ei saa olla muutamien metrien sisällä käyttäjästä. Mikäpä olisi kivempaa kuin saada "sähköisku" (ok, siis "stimulaatio") kovalla volyymillä ja pitkällä kestoajalla suoraan lihakseen ihan randomisti. En. Ajatellut. Siis. Kokeilla. Toki käytön aikana voi lukea kirjaa tai katsoa televisiota.


Toisaalta, on ihan hyvä olla irti digitaalisesta mediasta - josta nyt ajattelin poistua tämän pitkän blogikirjoituksen päätteeksi kohti heittotreenejä! Kiitos lukijoilleni kärsivällisyydestä ja kiinnostuksesta! Toivottavasti tästä oli sinulle jotain hyötyä. Jaan kokemuksiani myös blogin ulkopuolella - let me know!


14 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page