top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

PRKL. Sattuu! Aina mulle käy näin, ennätysten jälkeen?

...siis sattuu sydämeen, mutta ei ainakaan mitään loukkaantumista (edes henkistä) ole havaittavissa. Huhhuh eli ei äijä olekaan solmussa tai rikki. Sormet ristissä mennään eteenpäin ja toivotaan ettei loukkaantumisia tulisikaan. Kysehän ei tietystikään ole pelkästä onnesta vaan asia on tarkkailussa melkeinpä kaikessa tekemisessä.


Kramppaako takareisi? Vihoitteleeko kylki? Hieman monipuolisempia tarkasteluja toki tulisi tehdä mutta noitakin signaaleja on hyvä tarkastella sekä aamulla sängystä noustessa että kesken voima/heittotreenin. Olen miettinyt tätä asiaa kun viime kaudella tuli tuloksiin selkeä droppi kesäkuussa johtuen mm. alaselän haasteista joita kohtasin toukokuun 2021 loppupuolella. Nyt olen pystynyt tulosdropin pitämään kurissa vaikka harjoittelu ei ole vielä edes merkittävästi muuttunut tai keventynyt ulkokauden aikana.


Hyppelyjäkin olen pystynyt tekemään ilman että esim. polvet huutaisivat hoosiannaa. Mitä sitten on muuttunut viime kaudesta? Miksi olen pysynyt ehjänä? Miksi en olekaan niin kovasti tukossa vaikka harjoittelu on jatkunut? Yllättäen kyllä vastaus ei välttämättä olekaan ihan puhtaasti odottamasi. Olenko venytellyt enemmän? Lisännyt lihashuollon määrää. Vastaus = En, vaan päinvastoin! Tämähän vaikuttaa oudolta joten pientä avausta tähän.


Kuvassa Berliinin Olympiastadionin "portin" renkaat.


Nostaisin kolme tärkeää havaintoani esiin. Tärkeimpänä on harjoittelun sopeuttaminen. Kävin pari viikkoa sitten keikkamatkoilla eli kuuntelemassa musiikkia Berliinissä ja Belfastissa. Kilometrejä tuli kävellen ja tunteja seisten. Voit kuvitella ettei tuloskunto olisi ollut ihan priimaa heiti noiden jälkeen. Tietyllä tavalla hyvä että sai vaihtelua "arkeen" mutta ilman treenien muokkaamista ja palautumisen olisi pohkeet ja reidet ainakin aikamoista mössöä edelleen. Kävely ja seisominen siis myös rasittavat, ainakin jos miettii hermojärjestelmää ja kyllähän staattisuus vaikuttaa myös lajeihin jossa pitää olla hyvä hermostollinen toimivuus sekä terävä voimantuotto. Muista itsekin kuunnella ja muokata harjoituksia tai pitää lepopäivä tai siirtää treenejä päivästä toiseen vaikkapa päittäin.


Toisena nostan esiin voiman blokkiperiodisaation, jossa itselläni on siis kombo maksimivoimaa, nopeusvoimaa ja variaatioita siltä väliltä (mm. massaa ja perusvoimaa). Eikä pidä unohtaa räjähtäviä sekä ballistisia suoritteita. Maksimivoima oikein tehtynä, esim. nouseva sarja 6 x 2 rinnallevetoja high-pull tyyliin on toiminut minulla niin että saan hermoston sekä lihakset aktivoitumaan/kehittymään sekä samaan aikaan piristymään ilman että voima iskee paikat tukkoon. Heittäminen toki myös minulla ottaa huomioon viikon rasitukset kokonaisuutena, eli jos on kova punttitreeni niin se on huomioitu mm. millä välineellä heittoja tekee.


Kolmantena on kehon kyky parantaa itsensä. Viime kaudella venyttelin paljon enemmän ja tein lihashuoltoa aktiivisesti. Vaikutti siltä että se johti siihen että lihaksille ominainen tonus tms "jännitys" ei ollutkaan minulle optimi tai ominainen. Ei se suoraan tuntunut tekemisessä, mutta nyt ylikorostuneen tai liiallisen huollon kautta ei kroppa ole ajautunut sille epänormaaliin tilaan. Eli suomeksi sanottuna olen tehnyt oikeita asioita omalle kehotyypilleni. Älä suoraan kopioi mitä minä teen, koska voi olla että vaadit enemmän avauksia ennen voimaharjoitustasi. Itselläni on toiminut paljon paremmin dynaamiset lämmittelyt sekä jäähdyttelyt staattisten (ja pitkäkestoisten venyttely-)asentojen sijaan. Olen myös kokeillut lymfalahkeita muutaman kerran ja ne tuntuvat hieronnan lisäksi toimivan ihan hyvin. Harkinnassa on hankinnatkin asiaan liittyen.

 

Ylihuomenna olen menossa ensimmäisiin MM-kisoihini, Tampereen Ratinassa akkreditoinnin (eli "ilmoittautumisten") kautta Pirkkahallin heittopaikoille. Suunnitelman mukaan torstaina 30.06. heitän moukaria, lauantaina 02.07. painoa ja torstaina 07.07. heittoviisiottelun. Pientä mietintää osallistumisesta kahteen jälkimmäiseen vielä on - mutta ei ainakaan tuloskunnon puolesta. Vaikka en olekaan peak-kautta vielä edes aloittanut ovat tulokset aikamoisen miellyttäviä!



Yhteensä 31 heittoa olen mittauttanut 48 kisaheitosta. Aivan loistavasti voin todeta että olen heittänyt aiemman ennätyksen (41.30m) yli kisassa 9 kertaa! Lisäksi pari-kolme on vielä sektorin ulkopuolella tuon mitan ylittänyt. Viimeksi eilen heitin sen yli joten kesäkuun droppi tuloksissa on erittäin hyvin hanskassa. Jopa 40m raja on saatu puhkottua kokonaista 23 kertaa.


Kaikkien mitattujen heittojen keskiarvo on ollut 40.58m. Hymyilen sekä ulkoisesti että sisäisesti kun vertaan sitä 2021 parhaaseen tulokseen, joka oli 40.57m. Keskiarvonakin on siis 2021 taso ylitetty. En kertaa (enää) niitä syitä sen kummemmin mutta lyhyesti: (1) Pysy terveenä, (2) Treenaa mutta älä liikaa ja (3) Pidä tekemisessä balanssi niin kehitystä voi tapahtua sekä ominaisuuksissa että tekniikassa!



Nörttinä tottakai katsoin hieman pidemmälle tuloksia. Yli 40m heittoja kisoissa on yhteensä 22 kpl (eli huimat 71% kaikista mitatuista). Huhhuh. Jopa yli 41m heittoja on tullut 11 kpl (35%). Peak-kausi alkaa ensi maanantaina 04.07. ja se kestää suunnitellusti 7 viikkoa (21.08. asti). Mahdollisesti jatkan peak-kautta senkin jälkeen tai siitä sitten siirryn pikkaisen kuormittavampaan voimanopeutta korostavaan kauteen (jottei voimatasot laske liikaa). Tuo jää vielä nähtäväksi! Herkkyys ja reaktivisuus on sieltä siis vielä tulossa! Eilinen kisa Eltsussa antoi reaktivisuudesta jo oikeansuuntaista palautetta. Jalkatyö on alkanut parantumaan ja askel "napsahtelikin" betoniin jo ihan eri tavalla. Tästä kiitän täsmäkoordinaatioita ja töitä kevyempien välineiden parissa!


Kolme kisaa on mennyt keskiarvollisesti loistavasti. Näissä oli keskiarvo yli 41m ja heittojen mitat hyvin pienellä erolla toisiinsa. Parhaimmillaan sain kaikki 4 mitattua heittoa 85cm sisään (41.06m => 41.91m)! Paras keskiarvo jopa 41.50m juurikin tuossa samassa kisasa Inkeroisten "leiriviikonlopun" lopussa - eli ei levosta siinä tietoakaan!


Huonoimmassakin kisassa on se 40m mittautettu. Perustaso on siis - myös Hiekkaharjun rinki huomioiden - nostettu siis astetta ylöspäin jo näin kauden alkupuolella.


Torstaina uskoisin että sieltä tulee joku 40-44m mittainen roiskaisu Tampereen aiemmin kehutulla heittoareenalla. Tänään punttia ja keskiviikkona lepoa ja sitten nautiskelen kansainvälisestä kisatunnelmasta. Kauden kisoissa on ollut jonkin verran lyhyemmät heittovälit mutta se ei minulla ole aiemmin merkittävästi vaikuttanut heittämiseen.

 

Eli ei muuta kuin Nishi kouraan ja vauhtia välineeseen! Matalaksi! Polje, polje! Älä vedä! Hartiat rennoksi! Käännä polvea! Laajuutta ja pituutta vetoon! Hurraa onnistuneen heiton kunniaksi!


PS. Onnittelut Dorianille eilen heitetyistä sekä uusista Albanian ennätyksistä (M45 Moukari, M45 Paino) että Suomen ennätyksestä (M45 Paino). MM-kisoissa uskon todistavani myös moukarin SE:tä! Tsemppiä!


PS2. Varoitus - Pirkkahallissa on sen verran iso määrä äijäenergiaa torstaista alkaen joten jos tulet katsomoon niin otathan sen huomioon! ( https://www.facebook.com/esa.katajainen/posts/pfbid02EuGWsUgqkpdjmLYb5d3ipEsTDTd7sXURBsZRoFWzoSKLpQYhw9Js7gZigPzJSiDVl )

32 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page