top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Selkä kramppiin ja 40.57m kisassa... hups

Kilpailukausi on alkanut: 2 kisaa takana. Tänään 23.05. mittautin kisassa erinomaisen 40.57m, ilman vielä kunnollista herkistelyä!


Mutta hei - ei ihan mennyt kuin Strömsössä - eikä mennyt ihan niinkuin suunniteltiin. Mutta mistä syistä ja mitä ihmettä onkaan tapahtunut? Tarina päivän tuloksesta lähtee edellisviikon lauantaista...

 

La 15.05. Punttipäivä. Ekan tiistaisen Inkeroisten kisan jälkilöylyissä päätiin muuttaa puntin sisältöä ja keskittyä ainakin parin viikon ajan pikavoiman tekemiseen. Terävyyttä ja räjähtävyyttä tarvittaisiin, jotta tuloskuntoa vähän saisi puristeltua ulos ja piilevää tupa-jumia pois kropasta. Viikon ainoa puntti olisi tänään: 3 x 6 x 40-50% (1RM tasosta), pari pääliikettä tempaus high-pull ja SSB kyykky. Lisäksi räjähtävästi hieman tasatassuja, aitakävelyjä ja myös kyykkyhyppyjä trap barilla (3 x 4 x 22kg). Ai että tuntui kivalta! 3 TL uusi hienosäädetty record kanssa mittariin eli 750cm. Terävyyttä tulossa siis ulos! Ekat oikeat nostokengätkin olivat ensimmäisessä kokeilussa tänään ja sekin nosti fiilistä! Illalla olikin piristynyt olo.


Su 16.05. ...mutta aamulla ei. Mitä hemmettiä, eihän sängystä pääse oikein ylös!??! Alaselkä lukittui välittömästi ja oli varsin tunnoton. Ohjelmassa oli heittoja Espoonlahdessa ja ajattelin että jääkö väliin. No en muuttanut muuten suunnitelmia kuin paikan päällä, jossa totesin parin ekan iisin heiton jälkeen että nyt on parempi löysätä. Teinkin treenin modifioiden ja varoin selkää mutta tein silti teknisesti keskittyneitä suorituksia. Tein siis suorituksia erilaisilla kombinaatioilla pyörähdyksiä ja keskittyen vähän kevyempiin välineisiin mitä ajattelin aluksi. Yöksi olikin parempi ottaa vähän relaksanttia, eiköhän se sillä lähtisi aukeamaan.


Ma 17.05. Selkä tuntui aamulla hieman onneksi paremmalta. Huh. Onneksi löysäilin. Illalla kävin tekemässä salin matoilla pyörähdyskoordinaatioita ja kehonhuoltotunti meni erinomaisen hyvin. Tuntuihan se kyllä mutta kontrollissa. Varmuuden vuoksi nappasin taas relaksanttia ennen yöunia. Tarkistin teorioita mitäköhän uskaltaisi tehdä, venytellä tai muuta liikuntaa jotta olotila kohentuisi. En oikein tiennyt mitä kannattaisi tehdä. Vahvaa tekemistä oli kuitenkin kehonhuoltotunnilla, ja olo oli parantumassa.


Ti 18.05. ...NOT!!! Nyt tuntui tosi pahalta. Ajatuksiin tuli noin 2-3 vuotta sitten (muistaakseni?) lukittunut selkä, jota fysioterapialla hoidettiin viikko/kuukausikaupalla. Oliko kuivahtaneet välilevyni nyt reagoineet rasittavampaan moukariharjoitteluun sillä viimeisellä iskulla? Aloitin etäduunipäiväni mutta hetken istuttuani pöydän ääressä totesin että ei voi edes duunia tehdä. Makuulle mars. Buranaa "kourallinen" ja levyksi. Lepoa peliin ja illalla relaksanttia.


Ke 19.05. EI PERKELE. Sama juttu. Ei muutosta aiempaan. Viestintää esimiehelle ja lääkärikierrokset käyntiin. Pystyin sentään ajamaan autoa, vaikka mietin olisinko pistänyt ympärivuorokautisen relaksanttikuurin päälle. Lääkäri tutki selkää ja totesi ekalla kosketuksella että jep, krampissahan tämä oikea puoli on. Ok, mietin, että tältäkö tämä sitten tuntuu? Olin jo ennen käyntiä päättänyt varata urheiluhierojan, jolla pitäisi olla kokemusta myös osteopatiasta. Siitä minulla ei ollutkaan ennen tätä kokemuksia.


Ei kuulemma tarvinnut sen kummemmin lääkärin mukaan varoa. Mietin kyllä jotain muuta pääni sisällä. Hierojalla sainkin kokea itselleni uusia hoitoja; nivelten naksauttelua mm. keuhkojen takaa selästä - "kivaa" - ja naksautteluja parissa kääntöasennossa alanikamille. Oli kuulemma vasen puoli enemmän krampissa kuin oikea. Nice. Kai noihinkin naksautteluihin ehkä joskus tottuisi... pisteenä i:n päälle päädyttiin akupunktioneuloihin - joka minulla oli myös uusi kokemus. Ihan jännää ja ei huono. Hieman jo helpotti. Iltapäivästä sitten relaksanttia ja buranaa kuurinomaisesti. Lepoa ja vaaka-asentoa.


To 20.05. No okei, pikkaisen parempi. En kyllä ihan kaikkea treenaisi. Päätin ottaa kevyemmin ja kokeilla pikavoimaa salilla. Olinhan menossa sunnuntain kisoihin - päätöksen osallistumisestani tein noin 1h ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Piti olla silloin kisaamassa Turussa mutta korona vei minut sittenkin tuttuun rinkiin Espoonlahteen. Mietin vain kahta asiaa: 1) Tulisinko rikkomaan itseni kisassa ja 2) Saisinko edes kisatunnelmaa eli sitä ekstra-adrenaliinia kisaan? No, ilmoittauduin silti. Koskaan ei katsos tiedä miten käy jos ei kokeile. Seuraavat kisat olisivat näet vasta 7.6. ja määrällisesti niitä olisi hyvä saada alle riittävästi (5-10 tms) ennen heinäkuun lopun pääkisoja. Niin ja se puntti, hyvin meni. Ei oireita illalla. Varmuudeksi kyllä buranaa ja relaksanttia.


Pe 21.05. Pelkäsin pahinta silmät avatessani. Mutta mutta, tuntemukset olivatkin pikkaisen paremmat. Uskaltaisiko tänään tehdä heittotreenin? Ehkä, mutta en ollut varma riskeistä. Sen sijaan otin uuden ajan hierojalle, jossa päädyin avaamaan hyvin kevyesti takaketjua (pakarat, takareisi, pohje) ja hierojan suosituksesta ihan kursorisesti lämmiteltiin alaselkää ja myös etureisiä. Kokeiltiin myös kalvojen irroitukseen kuivakuppausta. Oh man mikä alipaine! Laitoinkin nuo kuivakuppauksen välineet heti tilaukseen. Vielä illalla saunassa oli reisien etuosissa pistemäisiä mustelmia, ei siis tuntunut pahalta siinä vaiheessa mutta näytti hassulta.



La 22.05. Superkevyen treeniviikon (heh - siis selkä krampissa ja ei käytännössä kovia treenejä tai siis normitreenejäkään ollenkaan) vikana päivänä ennen sunnuntain testikisaa ajattelin tehdä kehonhuoltoa ja siihen päälle terävöittäviä heittoja muutaman tai pikavoimaa. Päädyin virkistävän kehonhuollon jälkeen Espoonlahden kentälle. Heittotreenini peruuntui kun huomasin siellä olevan kilpailut. Matkallani kotiinpäin heitin ajatuksen heitoista roskakoppaan - olihan tässä tilanteessa myös riskejä joten löysin rantein vaan. Olin onneksi kokeillut jo uusia kenkiäni (niistä lisää myöhemmin) ja pihkaa jolla Dorianin mukaan voisi jeesata hartioiden rentoutta kun sormista häviäisi tietylainen puristus heitossa.



Su 23.05. Kisapäivä. Espoonlahti. Salin kautta lämmittelyt ja avaukset, siihen halusin hieman enemmän fokusta nyt kun aiemmat päivät olivat olleet kieltämättä "hieman" ongelmallisia. Alaselkä tuntui väsyneeltä ja ei vielä olevan kunnossa 100%. No, parempi kokeilla ajattelin. Olihan aiemmatkin ennätyspäivät tuntuneet hieman hassuilta. Kisajännitys oli aikamoinen, kun hengailin kotona odotellen kellon lyövän klo 15. Päänsärkykin iski aikamoisena. Mielessä pyöri kannattaisiko selän ongelmien jälkeen edes lähteä heittämään jotain 35m tulosta... Koko päivä oli kuitenkin ollut aurinkoinen, joten kyllähän tästä varmaan tulisi kesän eka 39m tulos varmaankin, jos sitten menisikin putkeen! JINX. JINX. Ei olisi pitänyt "jinxata". ( https://en.wikipedia.org/wiki/Jinx )


Eli siis kaikki meni ihan hyvin kunnes kesken naisten kisaa n klo 1615 aurinkoinen ilma muuttui kovaksi sateeksi. Ajattelin että ei kai nyt taas... heittäisinkö ollenkaan? Paikat olivat heikossa hapessa eikä tuntunut kummoiselta. Kannattaisiko rikkoa itseään kaatuilemalla jne? Sitten ajattelin että no nyt on sentään mahdollisuus testata uusia monsuunikenkiä (Velaasa Revolution, eli Viva la Revolucion!!!, mulla yhdet ylimääräiset auton takakontissa muuten - https://velaasa.com/products/velaasa-revolution-throwing-shoes-for-all-weather ) vaikka tulokset tuskin tulisivat yllättämään. Ehkäpä heittäisin hyvän 37-38m peruskisan tällä sadekelillä, koska en ole koskaan ollut hyvä sateella.


Klo 1710 aloitimme sitten kisan. 4 osallistujaa, pikkaisen oli kisafiilis ja adrenaliini hakusessa alussa mutta tuntui silti kisalta. Hyvä. Pari lämmittelyheittoa sateessa 2p:nä olivat menneet kohtalaisen ok, ei mitään ihmeitä eli noin 36m paremmalla niistä. Mietin että no okei ehkä tässä sittenkin tulosta tulisi sinne 38-39m väliin (3p heitolla kisassa).


Näin se kisa sitten sujui (per heitto):

  1. X (hylätty). Vasemmalta ulos, epäonnistui hieman pyörähdyksissä. Ei oikein puhtia ja tipahti jonnekin 36m kohdalle. Okei, mietin, aika puhdittomana tuollainen räpellys. Positiivisesti mennään silti. Eka on aina eka.

  2. 37.96m. Okei, pikkaisen parempi veto ja kärsivällisyys heitossa. Vähän vaisu kuitenkin. Ei kyllä lipsunutkaan. Kenkä pitää. Hyvä. Ihan hyvä perus.

  3. 38.85m. Okei perussuorittamista edelleen, kenkä puree oikein hyvin ja heitto lähtee ihan kohtuullisen laajana. Kappas vaan, tuohan oli oma SB eli kauden paras. Aha. Vai että tuollaisella.

  4. 40.57m. Öö siis selkä krampissa. Tämä hyvä! Teknisesti ei joten tämä pääsi yllättämään. Paras märän ringin ja erityisesti paras sadekelin kisatulos historiassani. Ja vielä verkkaritkin päällä... Teknisesti löytyi hyviäkin juttuja, oikean jalan astumisnopeus tuntui paremmalta eli "napsui" ihan hyvin. Näin joka kerta, kiitos!

  5. 39.44m. Niinhän se on että hyvän heiton jälkeen yliyrittäminen on yleistä. Niin minullakin, eikä sinänsä tässä älyttömän paljon vikaa ollut ja ihan hyvä tulos.

  6. 38.94m. Rentona viimeinen, tekemistä teknisesti tässäkin ja tyytyväinen olin perusheittoon. Shortseilla piti edes yksi heitto heittää. Näin eteenpäin, hymyillen! Yksi parhaista kisasarjoista oli suoritettu.


ELI 40.57m, kun odotin 38-39m maksimissaan. Sainkin heti kommenttia että treenin kevennys, vaikkakin hieman oudoin ja ei-niin-suunnitelluin tavoin, avasi heti kropassa tuloskuntoa. Nice. Sarjan keskiarvo oli ilmeisesti 2.paras ikinä = 39.15m (paras keskivarvo on 22.6.20 Eltsussa = 39.71m) Ylikunnosta puhuttiiin blogissa aiemmin. Näin se voi siis esiintyä! Treenaa kovaa, lepää vielä kovemmin?!?! En siis kehota iskemään relaksantti- ja buranakuuria osana normaaliharjoittelua, pois se minusta, vaan muistamaan kropan kuuntelu ja treenin skaalaus.


Tulos on vielä top 4 heittoni koskaan eli erinomaisen hyvä tilastollisesti - tulos siis sateessa + märässä ringissä + alaselkä krampissa! Vertailun vuoksi top 5 heittoni kisoissa ovat (lähde: https://www.tilastopaja.eu/fi/db/at.php?ID=75773&Sex=1 ):

  1. 41.30m - ma 07.09.20 @Eltsu

  2. 40.69m - ma 22.06.20 @Eltsu

  3. 40.59m - ma 22.06.20 @Eltsu

  4. 40.57m - su 23.05.21 @Espoonlahti

  5. 40.06m - to 16.07.20 @Inkeroinen


Tätä kirjoittaessani kello on n 22:20 ja tunnen selässä edelleen jännitystä ja tiukkuutta. Pieni iltakävely kauppaan kertoi myös että lihaksia on käytetty - siis kaikki ne hurjat yhteensä 8 heittoa iski löysäksi. Tuossa oli myös tämän viikon kaikki heitot... Hieman eri määrät kuin mitä huhtikuun alusta on tullut tehtyä, per viikko 50 - 99 heittoa. Jännityksen lisäksi tunnen myös iloa että selkä kesti ja hyvin kestikin. Aamulla uutta viikkoa ja treeniä kohti niin että tuo vaiva ei sen kummemmin tuloskuntoon vaikuttaisi.


Mitä opimme tästä? Tuskin lukijani minun tekstistäni opit mitään mutta aina on tietty mahdollisuus oppia uutta. Voi sitä selkä krampissakin heittää ja ihan hyvin mutta kun vaivaa ilmaantuu niin siihen pitää sopeutua. Muista se kehonhuolto ja kropan antamat indikaatiot mikä on hyväksi ja mikä ei. Treenin raju muuttaminen (esim. minulla siirtyminen pikavoimaan) saattaa olla välillä hieman liian radikaalia. Teki kyllä hyvää saada edes jotain tupa-jumeja sitten auki...


Maanantaina illalla eli huomenna kehonhuoltotunti. Ei hätää.

 

Mitä sitten seuraavissa kisoissa? Nyt on parin viikon kisataukoa, eli treenataan (kroppaa kunnioittaen). Nähdäänkö Eltsussa 7.6.? Inkeroisissa 12.6.? Vantaalla 20.6.? Tule ehdottomasti yllätysvierailulle Rukan-mökilleni olemaan puhumatta moukarinheitosta 21. - 27.6. Tai sitten nähdään Inkeroisissa 13.7.? Töysässä 23.7.? Eltsussa 26.7.? Mikkelissä 30.7. ja 1.8.? Jne... yhteensä 15 moukarikisaa on nyt plakkarissa ja kuntohuippu pitäisi purskahtaa kuin ketsuppipurkki about 23.7. alkaen.


Ennen tämän päivän kisaa ajattelinkin tuloskuntoni näyttävän suunnilleen tältä (kalenterikuukausittain):

05 = 38-40m, 06 = 39-41m, 07 = 40-42m, 08/09 = 38-42m

Tämän päivän kisan jälkeen olen optimistisempi arvioissani:

05 = 38-41m, 06 = 40-42m, 07 = 42-44m, 08/09 = 39-43m.


Jos vielä asiaa lähestyn eri tavoin, uskon että todennäköisyydet että heitän tänä kesänä

  • 40m = 100% (DONE!)

  • 41m = >90%

  • 42m = >80%

  • 43m = >70%

  • 44m = ~40-60%

  • 45m = ~10-30%

  • 46m = "in my dreams"

PS. "I don't get older. I level up!" Tästä tulee huima kesä.


18 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page