top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Tuplaleiriä ja voiman makuun tokassa syklissä


Aa että. Kyllä treenaaminen maistuu. Toinen 3:1 sykli vedetty läpi - tällä viikolla enää joululepo lauantaina ja sunnuntaina. Se onkin ansaittu, sillä sekä leiritys alkoi uudestaan (2 vuoden jälkeen!) ja pääsin voimatreenien makuun oikein mukavastikin syklin aikana. Eteenpäin!


Kuusikin on koristettu asianmukaisesti!


 

Treenien fiilikset ovat erinomaiset. Ihan samanlaista jumitusta punttitreenien kautta ei ole tällä kaudella tiedossa ja saankin pidettyä terävyyden helpommin kropassa. Syklin jälkeen olen tehnyt aiemmin mainitsemani räjähtävän voiman punttitreenit nyt kolme kertaa. Kokemukseni ovat siitä erinomaisen positiivisia - erityisesti heittämisessä on tietynlainen tasaisuus vallannut alaa. Nopeutta on!


Tasaisuus voi myös johtua heittomääristä ja erityisesti niiden laadusta. Juuri tänään 23.12. tuli Kannussa vuoden 2022 heitto #3 000 täyteen joten ei se ainakaan määrästä jää kiinni. Tärkeämmäksi tuohon johtavista syistä on kyllä muutama tekninen vinkki alan mestareilta.

 

Mestareita oli mukana kahdella eri leirillä. Eka leiri oli kiinnostava, pääsin SuMo ( eli Suomen Moukariheittäjät, https://suomenmoukarinheittajat.com/ ) leirille mukaan. Kiitos järjestäville tahoille! Oli esim. kiva rupatella vetyautoilusta Liipolan Henrin kanssa ja ihailla hänen tekniikkaansa heittoringissä. Tekniikkaa leirillä tarkasteli pari suomalaista legendaa (ei järjestyksessä): Harri Huhtala ( PB 78.74m, https://fi.wikipedia.org/wiki/Harri_Huhtala ) ja Arto Rinta-aho ( PB 68.22m, moukarinheiton lajivalmentaja 1999-2012, https://www.iltalehti.fi/kisaextra/a/200608124992467 ).


Toka leiri oli sattumalta viikko toisen jälkeen. Olin vähän peloissani mitenköhän kroppa sopeutuu mutta juuri jälkimmäisellä Kuortaneen Kunnon järjestämällä leirillä moni asia alkoi loksahtelemaan. Tai oikeastaan sitä seuraavina parina viikkona. En sanoisi että laitan tekniikkaa uusiksi mutta kyllä osaset siitä kehittyvät - uskon jopa että merkittävästi. Tämä sopii näin joulun alla oikein hyvin lahjaksi! Leirillä perään katsoi taas Arto, joka jakoi vinkkejä mielellään. Kyllä kannatti tämä leiri!



Heittäminen erityisesti meni eteenpäin ja voimatasotkin alkavat sieltä puskea takaisin "kohti kiertorataa". Treenien balanssointi ja lepääminen onkin asia jota ei pidä unohtaa eli jos vertailen edellisvuoteen niin lepopäiviä on enemmän kokonaisuutena. Ehkä näetkin ylläolevasta grafiikastakin että alipainoisia moukareita on myös suhteessa enemmän heitetty. Mielestäni se on oikea ratkaisu, tuo sitä terävyyttä, malttia ja osaamista heittää suuremmilla nopeuksilla.

 

Mutta tällä kertaa tiiviisti asiaa. Nähdään heittämässä tai salilla, eikös juu? Seuraava sykli on 3:1 ja siinä keskityn voimanhankinnassa perusvoimaan (toistoja 3-6 tehoalueella 75-90% 1RM:stä) ja sitä tukien voimanopeuteen (1-3 toistoa 60-85% 1RM) . Heitoissa pikkaisen nostan ylipainoisten välineiden suhteellista määrää - mm. ketjumoukarilla heittämistä mutta tekniikassa yhden käden heitot tulevat olemaan merkittävässä asemassa.


 

PS. Miltä näyttää väsyneenä heittäminen? Milloin olisi hyvä lepuuttaa? No esim. tänään ei sujunut kovinkaan mallikkaasti. Vaikka kyseessä oli kevyt viikko, niiin 58 heittoa keskiviikkona nopealla tahdilla ja uuden detaljikikkailun kokeilu eilen torstaina maksimivoimatreenissä johti väsyneeseen mieheen tänään! Välineenä videossa 7.80kg (eli ylipainoinen), lyhyt ketjumoukari ja tavoitteena 5 pyörähdystä. Ei tänään. Ekassa aika pahaa oikean jalan passiivisuutta sekä laiskuutta alaslaskussa joka johti selvään ylipyörimiseen. Tokassa lähdinkin sitten sekoilemaan... mutta Petrin kanssa oli kuitenkin hauskaa Kannussa - ja sitähän tässä haetaan! HYVÄÄ JOULUA JA UUTTA VUOTTA 2024!






29 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page