top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Catch a fish: Moukarinheittäjän välineet

Tämä tarina kertoo tyypillisestä moukarinheittäjästä joka kääntää kivet ja kannot kadonneen tuloskunnon löytämiseksi. Tämä tarina on varmaankin tosi, aikamoiselle osalle heittäjistä - ainakin omien havaintojeni mukaan. Tämän voisi rinnastaa myös aika paljon omaan tekemiseeni. Välineilläkö se mitta tehdään? Ehkä, ehkä ei.



Tervetuloa lukemaan tässä siis lisää välineistä millä mitta venyy pidemmälle jatkossa. Lähtökohtaisesti koitan käydä niitä läpi josko sinä saisit jotain uusia ideoita irti omaan treenaamiseesi. Kaikennäköisiin virityksiin sitä onkin matkalla jo törmätty...


DISCLAIMER: Heittäjäksi tulee heittämällä. Tämä on yleisesti allekirjoitettu totuus. Sinusta voi tulla hyvä heittäjä (niin ne isot pojat sanoo, ja minähän uskon) ihan pelkkää omaa kisavälinettäkin heittämällä eikä muuta tekemällä. Totuus on kuitenkin se että yksipuolinen harjoittelu ei kehitä kovinkaan pitkään ja kehittymisesi pysähtyy. Ensimmäiset vuodet kehitystä tulee varmasti puhtaalla heittotreenilläkin, mm. lajivoiman sekä ajoituksen paranemisen kutta. Näistä näkökulmista - myös ensimmäisistä vuosista - todennäköisesti availen myöhemmissä kirjoituksissa laajemminkin.


Mutta kuten niin usein blogikirjoituksissani, aluksi "heitetään kierrepallo" ja katsotaan mitä auton takakontista löytyy. Autohan lienee se heittäjän tärkein väline. Sen verran tavaraa on nääs usein mukana treenipaikalle - poislukien tietyt harjoituspaikat joissa on välineitä säilössä.


Auton takakontistani nykyisellään yleensä löytyy:

  1. Treenikassi (oikea runsaudensarvi tavaraa)

  2. Heittokenkiä

  3. Muut treenikengät

  4. Moukareita

  5. Kuntopalloja

  6. Kahvakuulia

  7. Pari kuulaa

 

Löysin XXL:stä 95 litran treenikassin. Ja se onkin tullut hyvään käyttöön. Olisikohan vuonna 2020 kesällä tai jopa 2019 kun katselin kuinka mestariheittäjä Satu ( https://ekatajai3.wixsite.com/50at50/post/enn%C3%A4tysten-tekij%C3%A4t-part-1-erja-ja-satu ) saapui treeneihin/kisoihin sellaisella repun ja kassin hybridillä. Olen seurannut siis hänen esimerkkiään - suosittelen muillekin kun sen saa niin näppärästi kantoon kuin koulurepun ja samalla kädet jäävät vapaaksi esim. moukareiden kantoon. Suosittelen erityisesti siksi kun kassiin onkin saatu mahdutettua seuraava määrä eli kilokaupalla tavaraa:

  • SIVUETUTASKU: Nessut, kynsisakset, minigripissä muutama kymppi rahaa, tussi, kuulakärkikynä, avaimet heittopaikkojen varustekaappeihin, munalukko

  • PIENI PÄÄTYTASKU: Rikkinäinen muovikassi, ihan eka heittohanskani, 2 käytössä olevaa heittohanskaa, ice power roll (tuubi), rulla kinesioteippiä, 3 leveää urheiluteippirullaa (2 aloitettua!), 2 keskikapeata urheiluteippirullaa (1 aloitettu), 1 gorillateippirullaa (pitävämpiin korjauksiin), 1 haavateippirulla, 1 minigrip-pussi, sakset, 22.-24.10.21 leirin aikataulu+muistiinpanot, kuulakärkikynä, varasukat

  • ISO PÄÄTYTASKU: Pikkupyyhe, pihkaspray, matkalaukkuvaaka muovikassissa, pieni sateenvarjo, kamerajalusta (gorillapod), polviremmit, 2 x ranneremmit, rehbandin polvituki hyppääjän polveen, peukalotuki (eristää peukalon), elastinen polvituki, tritanium kompressiokyynärtuki, iso ice power plus kylmägeelituubi, heittohanska, nostoremmit, iron bull strength advanced dip belt, 8 lenkillistä vastuskuminauhaa (7,5kg -> 30kg), 2 DMM-merkkistä karabiiniä, 1 kevyt kuminauha, 1 kevyehkö dinox miniband vastuskuminauha (pieni lenkki)

  • SISÄPUOLEN PÄÄLLISTASKU: 5 merkintätikkaa 2 muovikassin sisällä suojassa

  • VARSINAINEN PÄÄLOKERO: 1 tyhjä juomapullo, 2 muovikassia, muovikassin sisällä 2 kuminauhaa ja 3 dinox miniband vastuskuminauhaa (pienillä lenkeillä) säilytyspussukassa, välihousut, lyhyet trikoohousut, Petriltä lainassa oleva Bauerfeind:n kyynärpäätuki, Rehbandin alaselän pehmeä lämmitysvyö/tuki, Wrange ProLine nostovyö, istuinalusta

  • PÄÄTASKUN PIENI LISÄTASKU: ilmoittautumisrahaa minigripissä, hakaneuloja minigripissä, burana 600 tabuja minigripissä

...eli aikamoinen läjä. Olikin aika jo vähän siivota ainakin kerran vuodessa. Paljon tarpeellista sinne kuitenkin tämän putsauksen jälkeen jäi. Yleensä en myöskään säilytä kenkiä kassissa mutta toki ne sinne takakontista laitan kun treenipaikan parkkipaikalle saavun. Treeneissä mukana on muistiinpanovälineet ja paperia treenien seurantaa varten. Sadevarusteet sinne välillä ilmaantuvat (viime kesänä taisivat siellä olla koko kesän ajankin). Hanskat, kengät ja kuminauhat ovat minulle ne tärkeimmät. Nyt on teipille tullut myös käyttöä kun sormien rasitus alkaa suurenemaan heittojen intensiteettien ja -voimakkuuden kasvaessa kohti kesää! Hanskoista sen verran että näyttää siltä että nykyisellään ne kestävät minulla n 1-2 vuotta.


Moukarinheittäjän hanskoista monet tietävät enemmän kuin allekirjoittanut - mutta toivottavasti tässä hieman apua. Jos et tiedä miten niitä ostetaan niin otapa yhteys vaikkapa Harriin ( https://www.sportmixer.fi/ ). Itselläni on käytössä Gisco:n hansikas ( https://www.sportmixer.fi/moukaritarvikkeet/1172-1642-moukarihanska-polanik-left.html#/3-katisyys-left/23-koko-l ). Tärkeimpänä minulle hanskassa on vahva suoja sormien ja moukarikahvan välissä estäen hiertymiä ja pitäen huolta ettei väline lähde käsistä väärässä kohtaa. Olen kokeilemassa nyt keväällä kolmen sormen heittämisotetta ( https://www.youtube.com/watch?v=lfWp5iotQnc&t=12s ), johon hanskoja pitää vähän tuunata saksien kanssa jotta saan pikkurillin pois kahvaotteesta. Välttämättä ei hanskoihin tarvitse tehdä muutoksia (neljän sormen heittäminen).


Kokeilin jonkin aikaa pikkaisen pehmeämpääkin hansikasratkaisua (kalliimpi Ziolkowski:n hansikas: https://www.sportmixer.fi/moukaritarvikkeet/1069-1480-polanik-ziolkowski-moukarihanska-left.html#/1-koko-s ) mutta minulle se ei oikein toiminut. Voisi kyllä katsella syksymmällä sitäkin hieman uudestaan... Hanskaa ei ole muuten pakko käyttää ja on niitä yksittäisten sormien teippausten lisäksi markkinoilla saatavilla erilaisiakin. Tässä yksi esimerkki erilaisesta hanskasta: https://www.hmmrmedia.com/2015/03/protect-your-hand/ ja vinkkiä sormien teippaukseen jos haluaa heittää ilman hansikasta: https://www.youtube.com/watch?v=-ie8QEVpMUc .

 

Ekojen heittokertojen jälkeen huomaa kyllä että erityisesti suunnitellut heittokengät ovat äärimmäisen tärkeät. Niihin kirjaimellisestikin kasvaa sisään. No miksi? Ne on suunniteltu sujuvaan lajinomaiseen "kantapää"kääntymiseen joita normilenkkareilla jne. ei oikein pysty tekemään ilman että hajoittaa nilkkansa sekä kenkänsä. Kengissä on erilainen pohjarakenne ja useimmiten täysin sileällä pohjalla tai erityisen kevyellä pohjakuvioinnilla. Ei siis minkäänlaiset nastarenkaat, siis! Tärkeintä on että kroppa pääsee kääntymään nilkan yli. Tästä tuleekin yksi dilemma eli kitka. Käännös tapahtuu minulla vasemman sivustan "yli" jolloin se reuna pitää olla riittävän sileä mutta pohja oikeassa kengässä pitää olla päkiän alta riittävän pitävä jottei se lipsahda alta vaikkapa sadekelillä kun sille astuu pyörähdyksen loppuosassa.


Kengistä löytyy edelleen erilaisia ratkaisuja. Niken olen havainnut olevan erittäin kapean, Velaasan kengän aikamoisen leveän ja Adidaksen siltä väliltä. Usein kengissä on päällä kiristysnauha mutta tällä hetkellä suosikkikengissäni ( https://www.adidas.fi/throwstar-shoes/GY0944.html ) sitä ei ole eikä se vaikuta minulla heittämiseen. Valmistajilla on tendenssi rakentaa kenkiä oikeastaan useampaan heittolajiin eli niitä suunnitellaan kuulantyöntöä ja kiekonheittoakin varten. Tämä vaikuttaa vähän ratkaisuihin - esim. päkiän alla voi olla täysin sileä ja symmetrinen pohjaratkaisu tai sitten ei. Erilaiset kengät tuovat käytännössä myös hyvän vaihtoehdon soveltamiseen keliolosuhteet huomioiden. Monet heittäjät käyttävät eri kenkämallia oikeassa jalassa jotta saa erilaisen pidon oikeaan ja vasempaan jalkaan. Tavoitteena siinä on se että pyörähdys vasemman nilkan yli on helppoa, mutta että askel pitää kaksoiskontaktissa ja oikean jalan voimaa pystyy käyttämään kiihdyttäessä ilman lipsumista. Tämä on minullakin tarkastelussa tänä kesänä...


Jos pelkästään liukastelet niin liukkaisiin ääriolosuhteisiin voisin omalla kokemuksellani suositella Velaasan Revolution "monsuunikenkää" (oma nimitys, saatavilla meille verkkokaupasta https://velaasa.com/collections/velaasa-europe/products/velaasa-revolution-throwing-shoe-in-black-europe ). Sillä heitin viime kesän parhaani vesisateessa, vaikka "normiolosuhteissa" en sillä kengällä saa pyörimistä niin helposti syntymään.


Pärjäsin ekoilla kengillä tosi pitkään, Asics olivat mukavat jalassa (malli taisi olla "Cyber Throw Beijing"). Esan nimipäivänä 06.07.2020 ostin Niket ("Zoom 6 Rotational") Harrilta Eltsun kisojen yhteydessä. Koska ne tuntuivat aikamoisen tiukilta, seuraavat kengät olivatkin Velaasan malleja. "Velaasa Stones Snow Camo" ja "Velaasa Revolution Black". Adidaksen Throwstar Tokyo onkin se viimeisin hankinta (26.11.21 Petrin suosituksesta) ja siihen olenkin nyt ihaaaaastunut. Hyvä kenkä!

 

Heittotreenien lisäksi käytössä on pari sisäkenkää - ei siis heittokenkiä vaan tavanomaisia lenkkarin tyylisiä. Ulkokenkiä en käytännössä tarvitse, normaalilla juoksulenkeillä en käy (säärien penikkataudista eli ahtaudesta johtuen).




Maininnan arvoisena käytössä on vahvat nostokengät mallia Velaasa ( https://velaasa.com/collections/lifting-shoes/products/velaasa-strake-olympic-weightlifting-shoe-in-red ) . Näitä HKV:n treeneissä käyvä Johan mainosti nimellä "kyykkykengät" koska ne eivät kyllä ihan suoraan välttämättä sovellu kaikkiin nostamistilanteisiin. Hyppelyjä varsinkaan ei kovapohjaisilla ja pienellä pohjan vinokulmalla voi tehdä ilman suurta loukkaantumisriskiä. Käytän niitä aika usein olympianostoissakin vaikka ne kääntävätkin asentoa hieman etupainoiseksi ja välillä tasapohjaisilla kengillä nosto onkin järkevämpää. Mukavat kuin mitkä jalassa!

 

Ilman omiakin moukareita pärjää mutta totuus on että harjoituspaikoilla ei kovinkaan usein niitä löydy. Pari hyvää paikkaa löytyy joissa kaupunki tarjoaa moukareita harrastelijoiden heitettäväksi verorahoilla (erityismaininta Eläintarhan kenttä!). Seuroilla on kenttien yhteydessä parissa paikassa välineitä säilytyslaatikoissa, joita saa käytettyä kunhan ottaa yhteyden seuroihin ja sopii asiasta. Koska heitän vielä "aikuisten" (eli siis yleisen sarjan) välineillä ja minulla on vielä tulevaisuutta (eli olen alle 50v tms), niin käytän harjoittelussa moukareita laajalla skaalalla eli 4 - 10kg välillä. Omasta kaapista - anteeksi siis auton takakontista - löytyy perusmoukareita: 10kg, 9kg, 8kg, 7.26kg (eli "kisapaino"), 6.7kg ja 6kg x 2. Tänä talvena mukana on ollut lisäksi ketjumoukari, jossa pystyy sekä moukarin painoa että pituutta muuttamaan tarvittavan harjoitusvaikutuksen saamiseksi. Oikeastaan harmittaa ettei sitä "löytynyt" aiemmin koska se on pidemmällä tähtäimellä todella hyvä ostos sen monipuolisuudesta johtuen! Eka moukari lähti muuten ostoon vasta kesäkuussa 2017, sitä ennen pärjäsin ilmankin.



Teoriaa löytyykin sitten älytön määrä miten noita sovelletaan mutta yksinkertaistaen ylipainoisissa varsia pidetään yleensä lyhyempinä jotta niillä heittäminen ei hidasta kisapainoisen pyörimisnopeutta liikaa ja alipainoisilla haetaan nopeutta + ajoituksen oikeellisuutta pyörimiseen. Ylipainoisilla kehitetään erityisesti lajivoimaa koska lajille ominaisia voimaominaisuuksia on heittämisen ulkopuolella suhteellisen vaikea kehittää. Katsopa kevyillä moukareista heittämisestä vaikkapa Sean Donnelly:n postaus: https://www.youtube.com/watch?v=FJ94I36d3Cw&t=291s . Eli jos vaikkapa puhun "lyhyellä kasilla" heittämisestä = varsi lyhyempi kuin kisamoukarissa ja 8kg kokonaispaino. Ihan kuumimpana tuloskautena ei paljon muuhun kuin kisamoukariin tule koskettua, jottei ajoitukset ja hermojen toiminta mene sekaisin. Volyymi auttaa tässä tottumiseen ja tiedän ihan huipputasoltakin heittäjiä jotka eivät voi samassa treenissä vaihtaa toisen painoiseen välineeseen ollenkaan ilman että homma menee sekaisin. Liikaa niitä ei pidäkään sotkea eli kaikella soveltamisella on rajansa. Tänä talvikautena onkin yksinkertaistettu eripainoisten välineiden käyttöä: näyttää toimivan... *wink wink* kesäkautta silmälläpitäen!

 

Kuntopallot eli "medicine ball":t ovat varmaan monelle tuttuja jopa ala-asteelta käsin, eikä aina hyvällä tavalla. Nillä voikin tehdä monenlaista mieleenjäävää asiaa. Kohtasin heittämisen aloittamisen jälkeen parikin uudenlaista kuntopallotyyppiä eli 1) kahvallisen kuntopallon sekä 2) slamballin.


Kahvallisessa kuntopallossa on kaksi erillistä kahvaa pallon sisässä, josta saa vahvan otteen. Niistä kiinni pitämällä voi tehdä vaikkapa heittoja yhdellä kädellä osana tärkeää ballistisista harjoittelua. Muutenkin puristusote on hyödyllinen lajiharjoitteluun, vaikkapa pyörimiskoordinaatiot kuntopallon kanssa yhdellä kädellä onnistuvat.

Slamball on taas jonkun näppärä keksintö eli vähän niinkuin vajaalla täytöllä oleva kuntopallo joka ei pomppaa takaisin. Erittäin hyvä esimerkiksi räjähtäviä (ballistisia!) vatsalihaksia tehtäessä. Siitä saa myös pikkaisen tukevamman otteen jos liike vaatii enemmän kitkaa. Ei muuta kuin treenivideoita etsimään!


Kahvakuulat antavat kanssa lisävaihtelua tiettyihin harjoitusliikkeisiin. Ja mikäli et jo arvannut, kyllä niitäkin heitetään! No, eivät pysy ehjänä toki niin pitkään mutta hei - me tykätään heittää - ja tehdä BALLISTISIA treenejä... Niillä myös tehdään pyörähdysharjoitteita ja kylkien/coren kehittämistä pyörähdyksiin. Koitapa vaikka pitää 8kg kahvakuula suorilla käsin ja tehdä yksi pyörähdys sen kanssa ja pysähtyä sekä aloittaa alusta. Kestääkö kollaa eikun core? Siitä vaan treenaamaan. Esimerkkinä heittämisen treeniliikkeestä on myös yhden käden kahvakuulan heitto niin että pyöräytät kahvakuulan (yhdellä kädellä) pään ympäri niinkuin moukarin alkupyörityksissä ja heität sen taaksesi. Kahvakuula toimii myös jos haluat treenata askeltiheyden nyansseja - vähän kuin heittäisit painoa mutta omalla kisamoukaria vastaavalla kahvakuulalla. Eipäs olekaan enää niin helppo heitto? Enkä vielä edes maininnut pidemmät pyörimissarjat kahvakuulan kanssa? No, kohta heitellään ulkona ja nämä koordinaatiot tulevat mukaan treenipatteriin!


Kuulia käytetään myös sekä testaamismielessä että räjähtävyyden harjoittamisessa. Pään yli taakse, pään yli eteen, alhaalta eteen kuulanheitot 4kg - 7.26kg kuulilla löytyvät ohjelmasta. Mittaamalla niitä heittoja ja vertaamalla omiin aiempiin tuloksiin voi tarkastella ominaisuuksien tilannetta kullakin hetkellä. Muistaakseni takakontissa on ainakin 4kg kuula mutta oli minulla jossain vaiheessa 8kg kuulakin siellä... taitaa kyllä nyttemmin olla varastossa. Aikamoisen moni kuulanheitoista onnistuu myös erilaisilla kuntopalloillakin, mutta toki kuulasta saa erilaisen otteen.

 

Erikoisvoimaa voi edelleen harjoitella lajeilla jotka ovat lähellä moukarinheittoa. Oletko kokeillut 9kg pesäpallomailan heittämistä? Minä olen. Onko varsimoukari tuttu? On. Perinneurheilun piiristä löytyy näitä "helmiä" lisääkin. Saappaanheiton varmaan kaikki Suomessa lapsuutensa eläneet tietävätkin ja jakkaraakin pistetään lingoten.


 

Danten helvetissäkin oli 9 eri tasoa ( https://en.wikipedia.org/wiki/Inferno_(Dante) ) ja niin taitaa olla myös harrastelijoiden hulluudessa. Mitä sinä teet tuloksen eteen on aina oma valintasi!


Onko kassissasi lenkillinen tukivyö, jolla voi hypätä räjähtäviä kevennyshyppyjä? Suihkutatko pihkaa hanskasi pintaan saaden viimeisen ekstralisän moukariotteen puristukseesi? Ostatko vielä ne kuudennet heittokengät? Tärkeintä lienee että muistat pitää hauskaa välineistä riippumatta!



PS. Muista hankkia KUMMELIn "Catch a Fish" tuote mukaasi verkkokaupasta:


47 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page