top of page
Search
  • Writer's pictureEsa Katajainen

Kesämies ylimenokaudella


Loma loma loma loma loma loma. No niin, kaikki hyvä loppuu aikanaan ja alkaahan se kesäkin. Kaikkea sitä saakin tehdä ja pitää muistaa olla tekemättäkin. Tarkoitan tällä siis sitä että kilpailukausi 2021 on nyt sitten taputeltu ja kansissa. Ei tarvinnut hirveän kovaäänisesti taputtaa sillä ei mennyt ihan putkeen. En sentään kiroile ringissä kuin eräätkin kuuluisat Janakkalasta mutta pään sisällä kyllä rumbaa on ihan riittävästi. Yksi ennätys tuli painonheitossa, tekniikan osa-alueet tulivat eteenpäin ja testituloksissakin tuli ennätyksiä. Päätin kauteni Joulupukin pajan vieressä Rovaniemellä josta - vaikka sainkin osan viimeisistä teknisistä ongelmista osin selätettyä - parasta kotiintuotavaa olikin juuri se Joulupukin tapaaminen! No, okei, oli se kyllä ehkä eniten odotettu perhevierailun tavoitekin, joka onnistui!!!


Eli kuten ehkä jo arvasitkin "kesä" tässä yhteydessä tarkoittaa lepoa lajinomaisesta treenaamisesta ainakin "kesä-Esan" tapauksessa. Syitä on monia. Esimerkiksi KIHU (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) on avannut harjoittelun vaiheistusta mm. vuonna 2011: https://kihuenergia.kihu.fi/urapolku/media/Yleisurheilu,%20yleisurheilijan%20peruspolku_896_sul_koulutusohjeet_2011_rajala.pdf. Dokumentissa suositellaan harjoitusvuoden jakamista harjoituskausiin - en käy niitä läpi nyt tässä - ja erityisesti ylimenokaudesta sanotaan seuraavaa (suora viittaus): "Kilpailemisen ja harjoittelun lisäksi on elimistölle annettava myös palautumisaikaa ja mahdollisuus kudosten rakentumiseen tai korjaantumiseen ja mielen virkistymiseen. Ylimenokaudella ei toteuteta suunnitelmallista harjoittelua, vaan edetään urheilijoiden omien mielihalujen mukaisesti akkuja ladaten." Tarkoittaa siis myös aktiivista rasittuneiden/hajonneiden paikkojen palauttelua normaalimmaksi, stressitöntä olemista ja seuraavan kauden tarkempaa suunnittelua.

 

Muistanet ehkä että jotain kremppaa polvessa mainitsinkin olevan... Hoffa oli löytynyt, eli hoffan rasvaa oli kerääntynyt ja siinä ympärillä on tulehdusta (esimerkki: https://www.facebook.com/914897728586226/posts/2035803786495609/) . No, magneettikuvan jälkeen sain ortopedi Tapio Kallion analysoimaan että on parempi olla leikkaamatta. Rustorajapinnoissa oli todennettu lisää reikiä (kulumapolvet jostain kivikaudelta eli n vuodesta 2000?) ja luuta kasvanut hieman lisää nilltä kohdin - mutta leikkaamisen haitat eivät vielä olleet etuja suurempia. Sinänsä olen tyytyväinen mutta toisaalta en, sillä lepääminen on vaikeampaa kun ei joudu ihan totaalisesti nollaamaan/resetoimaan harjoitteluja (mitä tapahtuu leikkauksen jälkeen sivuvaikutuksena). Saa nähdä kauanko pää kestää mutta pari-kolme viikkoa minimissään on ihan surffailua ja sen jälkeen aloitan polven ja nilkan kuntouttamisen sekä liikkuvuustreenit fysioterapeutin avustuksella. Mikäli tuosta ei siinä 4-5 viikon jälkeen ole apua - niin soitto lähtee Tapiolle uudestaan ja kortisonilla koitetaan tilannetta hieman avittaa vasemmassa polvessa. Tänään kävinkin ensimmäistä kertaa juttelemassa omalla fyssarillani ja hänen kanssaan tullaan keskittymään ketjumaisesti myös nilkan liikkuvuuden parantamiseen mutta myös jatkuvalla syötöllä polvilumpion liikkuvuuteen.

Eli kesä-Esa ei saa tehdä erityisesti seuraavia juttuja 5 viikon aikana - sekä ortopedin määräyksestä että ylimenokauden tavoitteita kunnioittaen:

  • ei saa pyörähdellä moukarityyliin

  • ei saa kyykätä tai muutakaan olympianostoja ja vastaavia

  • ei saa tehdä porrastreenejä

  • ei saa hypellä

  • ei saa tehdä lajinomaisia kiertoja

Eli pirun hauskaa on tiedossa. No ehkä mä kestän... voisin kuvitella että salille eksyy tekemään yleisiä liikkuvuus-, kehonhallinta- ja vastaavia harjoitteita mutta ilman agendaa. Ehkäpä sitä penkkipunnerustakin voisi vähän välillä kokeilla?

 

Viiden viikon päästä aloitellaan uusi puuhastelu peruskuntokaudella ( https://ekatajai3.wixsite.com/50at50/post/perustavanlaatuista-puuhastelua ), ja nyt hieman eri ajatuksilla. Osallistun esim. voimaseminaariin lokakuun alussa - viime vuonnahan totesin että tekniikan jälkeen kehitetään vastavuoroisesti voimaa. Tätä avasin vuoden ensimmäisessä blogikirjoituksessani, jos muistat: https://ekatajai3.wixsite.com/50at50/post/_2021. Samassa kirjoituksessa suunnittelin että 2022 on yleisvoimaan ja lajivoimaan keskittyvä kausi. Tiedossa on siis suhteessa enemmän punttisalia, mutta myös tästä kesästä opittua, enemmän kuntopallon heittoa ja vastaavia räjähtäviä harjoitteita. Odotan että leireille taas pääsee, heittäjien leirihän on kuuden viikon kuluttua Pajulahdessa - vihdoin - 22. - 24.10.21. Siellä otetaan lähtötasomittaukset vertynein lihaksin ja pää täynnä positiivisia fiboja joilla tehdään 2022 se seuraava tulosloikka!


Mutta nyt keskitytään olennaiseen.


Toivottaa: Kesä-Esa



40 views0 comments

Recent Posts

See All

Uusi blogialusta

PERKELE! Palveluntarjoajasta johtuen jouduin siirtymään pois tältä alustalta. Ei hätää - tarina jatkuu osoittessa...

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page